Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun aşırı büyümesi veya gelişmesi olarak tanımlanan bir durumdur. Bu durum, meme bezleri veya meme uçlarının normalden daha büyük veya belirgin hale gelmesiyle karakterizedir.

Jinekomasti Nedir? Neden Oluşur?

Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun aşırı büyümesi veya gelişmesi durumunu ifade eden bir terimdir. Bu durum, erkeklerin meme bezleri ve meme uçları (meme uçları) normalden daha büyük veya belirgin hale geldiğinde ortaya çıkar. Jinekomasti, hormonal değişiklikler, ilaç kullanımı, genetik faktörler veya bazen bilinmeyen nedenlerle meydana gelebilir.

Jinekomastide testosteron seviyesinin azalması ile beraber memelerde büyüme, vücutta kadın tipi yağlanma, meme bezlerindeki dokunun büyümesi ve gelişmesi, göğüs derisinde fazlalık, tek göğüste ya da iki göğüste birden görülebilen yağlanma ve fazlalık şeklinde oluşabilir.

Jinekomasti, genellikle fiziksel bir sağlık sorunu olarak kabul edilmez, ancak birçok erkek için estetik veya psikolojik rahatsızlık yaratabilir. Özellikle ergenlik döneminde veya yaşlılıkta hormon seviyelerindeki değişikliklerle ilişkilendirilebilir.

Jinekomasti problemine bir müdahale olmazsa bu durumun kendiliğinden kaybolması ya da azalması söz konusu değildir. Jinekomastinin ergenlik dönemini geçiren erkeklerde uygulanması daha uygun olmaktadır. Genel anestezi altında yapılacak olan girişim sonrasında meme büyüklüğünden kalıcı olarak kurtulmak mümkündür.

Jinekomastinin nedenlerinden biri çeşitli ilaçların bir yan etkisi olarak ortaya çıkmasıdır. Örneğin:

  • Spor amaçlı kullanılan steroidler
  • Antibiyotikler
  • Dong quai, çay ağacı yağı ve lavanta gibi bitkiler
  • Opioidler (narkotik ilaçlar)
  • Östrojen (soya ürünlerinde olanlar dahil)
  • Mide ilaçları
  • Anti-anksiyete ilaçları

Jinekomasti sorunu aynı zamanda bazı tıbbi durumlar ve tedavilerle de ilişkilidir, örneğin:

  • Hipertiroidi
  • Kronik böbrek yetmezliği
  • Karaciğer sirozu
  • Düşük testosteron seviyeleri
  • Şişmanlık tedavisi için kullanılan ilaçlar ve cerrahi tedaviler.

Erkekte Meme Büyümesine Son Veriyoruz!

Ameliyat hakkında daha fazla bilgi almak, önce ve sonrası uygulamaları görmek için bize ulaşabilir ve uzmanlarımızla görüşebilirsiniz.

Jinekomasti Tedavisinde Cerrahi Yöntemler Nelerdir?

Jinekomasti erkek memesindeki fazla doku ya da yağ oluşumudur. Jinekomastideki amaç, memedeki fazla dokuyu alarak memeyi hacim olarak azaltmak ve kadın memesi formundaki memeyi küçülterek düz bir görünüm kazandırmaktır.

Jinekomasti oluşumundan Vaser Liposuction yöntemiyle kurtulmak mümkündür. Vaser Liposuction Ultrasonik ses dalgalarının yüksek frekansta kullanarak yapılan bir yağ alma operasyonudur.

Yüksek Frekanstaki ses dalgaları sadece yağ hücrelerini hedef aldığı için meme dokusundaki bağ, kas, kılcal damar dokularına zarar vermemektedir.

Hastanın meme dokusundaki fazlalık Vaser Liposuction ile çıkarıldıktan sonra memenin düz bir şekil alması sağlanır. Göğüs duvarındaki kontür düzeltilip uygun form verildikten sonra her iki memenin de simetrisinden emin olduktan sonra operasyon tamamlanır.

Her iki memenin birbiriyle uyumu görsel ve çekicilik bakımdan önemlidir. Bu bakımdan alanında uzman bir hekim tarafından simetrik yapılması jinekomasti memnuniyetini artırmaktadır. Erkek meme küçültmesi operasyonu genel anestezi altında ve ameliyathane ortamında gerçekleştirilmektedir.

Operasyon ile aynı gün taburcu olunan bu estetik müdahalede, hastane ortamında istirahate gerek duyulmamaktadır. Hastanın ev ortamında yaklaşık bir hafta boyunca dinlenmesi gerekmektedir. Operasyondan sonraki birkaç gün ağrı hissedilebilmektedir. Ağrı kesici ilaçlarla ağrı şiddeti azaltılmakta ve hastanın ameliyattan minimum düzeyde etkilenmesi sağlanmaktadır.

Operasyon yapılan bölgede ödem ve şişliklerin görülmesi normal sayılmaktadır. 15-20 gün içerisinde morluklar geçmekte ve şişlikler de inmektedir. Operasyonu yapan doktorun tavsiye edeceği korse 30 gün boyunca takılmalı ve kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Bu süre zarfında zorlayıcı hareketlerden, yorucu aktivitelerden, ağır sporlardan ve vücudu zorlayan her türlü hareketten uzak durmak gerekmektedir. Meme bölgesini korumak ve darbe almamaya dikkat edilmelidir. Korse yapılan işlemdeki dokunun form bütünlüğünü sağlamaktadır. Memeler yapıldıktan 3 ay sonra şeklini almaktadır.

Jinekomasti Çeşitleri Nelerdir?

Jinekomasti çeşitleri, meme büyümesinin büyüklüğüne ve sarkıklık derecesine göre 4 gruba ayrılır. İlk iki jinekomasti aşamasında kişiler spor ve diyet programları ile jinekomasti problemlerini çözebilir, göğüslerini daha fit bir forma sokabilirler. 3.ve 4.derecedeki jinekomastiler için tek tedavi yolu jinekomasti estetiğidir.

Birinci evredeki jinekomasti de her ne kadar memede büyüklük görünse de bu görüntü kadın memesine benzemez. İri bir erkek göğsü gibi bir görüntü oluşur. Birinci evredeki jinekomasti takip edilmelidir. Eğer kişi aşırı derecede kilo alırsa birinci evredeki jinekomasti büyüyebilir.

İkinci evredeki jinekomasti de erkek göğsü kadın memesine benzemeye başlar. İkinci derecedeki jinekomastide sarkma görülmez. Sadece kadın memesine benzeyen bir bölge oluşur. Memede orta dereceli bir büyüme görünür. İkinci derecedeki jinekomasti spor ve egzersiz programları ile tedavi edilebilir.

Üçüncü evredeki jinekomasti de ikinci evredeki jinekomastiye ek olarak deride sarkma görünebilir. Üçüncü evreden itibaren kişilerin jinekomasti ameliyatı olmaları önerilir. Deride aşırı büyüme zamanla sarkmaya başlayacaktır. Sarkmaya başlayan derinin tek çaresi cerrahi işlemlerdir. Üçüncü derecedeki jinekomastide aynı zamanda deride gevşeklik de görülür. Yerçekiminin etkisine dayanamayan meme estetik dışı bir görüntü oluşturabilir.

Dördüncü jinekomasti evresi, jinekomasti çeşitleri içinde en ileri aşamayı temsil eder. Bu evredeki jinekomastinin tek tedavi şansı cerrahi jinekomasti estetiğidir. Dördüncü evrede kişilerin memesi tıpkı kadın göğsüne benzer. Kadın memesi gibi damla şeklinde aşağı doğru sarkar. Kıyafetlerin üzerinden meme belli olur.

Jinekomasti Ameliyatı Hangi Adaylar İçin Uygundur?

Jinekomasti operasyonu ergenlik dönemi biten erkekler için uygundur. Jinekomasti operasyonunda hastanın ergenlik durumunun bitmesini beklemek gerekir. Ergenlikte meme dokusu hormonların alçalıp yükselmesine bağlı olarak büyüyebilmektedir.

Ergenliğin bitimiyle beraber kişinin meme dokusu küçülebilmektedir. Bu bakımdan erkek meme küçültme yapılmadan önce hasta ile ayrıntılı olarak konuşmak ve durum analizi yapmak gerekmektedir.

Alternatif tıbbi yöntemlerle meme dokusunda azalma yaşamayan ve durumu düzeltilemeyen erkek hastalar, tehlikeli ve hayati tehlike arz eden hastalığa sahip olmayan kişiler ile göğüslerinin çok büyük ve geniş olmasından rahatsız olan erkekler bu operasyonu rahatlıkla, hiçbir endişe duymadan yaptırabilmektedirler.

Jinekomasti Ameliyat Bölgesinde İz Kalır Mı?

Jinekomasti için kullanılacak Vaser Liposuction teknolojisinde müdahale yapılan bölgede minimal boyutta kesiler açılarak bu kesilerden kanül sistemi üzerinden ultrasonik ses dalgaları yardımıyla yağ eritilerek dışarı çıkarılır. Dolayısıyla ameliyat sonrasında meme bölgesinde herhangi bir yara izi sorunu yaşanmamaktadır.

Ayrıca, Operasyondan sonra teknolojik cihazların sıkılaştırıcı etkisiyle meme bölgesindeki kasların belirginliği daha da ortaya çıkmaktadır.

Jinekomasti Fiyatları

Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu nedenle 0212 241 46 24 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak Jinekomasti fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.