Gözaltı Morlukları Nasıl Geçer? Tedavisi

Gözaltı Morlukları Gözaltı derisinin normal halinden daha koyu görünmesine gözaltı morlukları denir. Oldukça yaygın bir cilt problemi olan gözaltı morlukları gözaltı derisinde artmış olan pigmentasyon ve gözaltı derisinin ince yapıda olması nedeniyle oluşabilir.

Her yaş aralığında görülen gözaltı morlukları özellikle kadınlarda daha çok rastlanılan bir problemdir. Kişinin daha yorgun ve hasta gibi görünmesine yol açabilir. Bu sebeple gözaltı morlukları birçok kişinin varlığından rahatsızlık duyduğu bir cilt sorunudur.

Gözaltı morluklarının oluşmasının birçok nedeni vardır. Fakat en sık görülen nedenleri derideki renk artışı, göz kası üzerinde bulunan derinin inceliği ve sarkmış deri ve gözyaşı oluğunun belirgin hale gelmesidir.

Gözaltı Morlukları Nasıl Oluşur?

Gözaltı morlukları oluşma nedenleri aşağıdaki gibidir:

Göz altı morlukları birçok sebebe bağlı oluşabilir. Bu sebepler öncelikle hekim tarafından muayene edilerek tespit edilir ve ona göre tedavi planlanır.

Bu sebepler:

  • Göz altı yağ pedlerinde erime veya aşağı yer değiştirme nedeniyle oluşan çöküklük.
  • Göz çevresi renginin yapısal olarak koyu olması (Genellikle koyu tenli kişilerde)
  • Göz altında genişlemiş kan damarlarının mavimsi-morumsu bir görüntü oluşturması
  • Göz altında kılcal damar artışı, alerjik reaksiyonlar veya güneşe bağlı koyulaşma vb durumlar

Bunun dışında göz altı morluklarını en aza indirmek için aşağıdaki önlemlere dikkat edilmelidir.

-Uykusuzluk: Aşırı yorgun olma hali, yeterli düzeyde uyku çekmeme veya tam tersi normal düzeninden fazla uyuma gibi faktörler gözaltı morlukları oluşumunu tetikler. Ciltte donuk ve solgun bir görünüme neden olan uykusuzluk cilt altında beliren koyu dokular ve kan damarlarının ortaya çıkmasına etki eder. Uykusuzluk bunların yanı sıra gözaltlarında sıvı birikmesine ve bu nedenle bu alanlarda şişkinlik görülmesine de sebebiyet verebilir.

-Yaş faktörü: Gözaltında oluşan koyu halkaların bir diğer nedeni de yaşlılıktır. Kişi yaş aldıkça cilt incelerek eski esnekliğini kaybeder. Cilt altı yağ dokusu ve cilt esnekliğini düzenleyen kolajen miktarında azalma meydana gelir. Bunun sonucunda gözaltlarında mor halkalar oluşmasına neden olur.

-Göz yorgunluğu: Çok fazla gözle temas edilen bilgisayar, televizyon, telefon ve tablet ekranına bakmak gözlerde ciddi bir bozukluğa ve gerilime neden olabilir. Uzun süre devam eden gerginlik sonrası göz çevresinde bulunan kan damarları genişler. Bunun sonucunda gözaltında koyu renkteki halkalar meydana gelir.

-Alerjik reaksiyonlar: Alerjik birtakım reaksiyonlar da gözaltı morluklarını tetikler. Aynı zamanda göz kuruluğu da gözaltında oluşan mor halkaların artmasına neden olur. Vücutta gelişen alerjik reaksiyonlar nedeniyle zararlı madde olarak algılanan yapılara cevaben histaminler serbest hale gelir. Bu histaminlerin gözde kızarıklık, kaşıntı ve şişlik gibi sonuçlara yol açmasının yanı sıra kan damarlarında genişlemeye de sebep olur. Bunun sonucunda da hali hazırda ince yapıda olan gözaltındaki damarlar daha da görünür hale gelir. Ek olarak alerjiye bağlı olarak gelişen kaşıntılar sebebiyle göz ve çevresini devamlı kaşımak da morlukları tetikler. Aynı zamanda kan damarlarındaki çatlama da gözaltı morluklarını artırır.

-Dehidratasyon: Vücuda yeterli sıvı girmediğinde vücudun ihtiyacı olan sıvı dengesi bozulur. Buna dehidratasyon adı verilir. Dehidrasyon da gözaltı morlukları oluşmasının yaygın nedenlerinden biridir. Vücuda yeterli miktarda su girmediğinde gözaltlarında donuk ve solgun bir görünüm meydana gelir. Meydana gelen çöküklükler göz çevresinde bulunan kemiğin cilde yakın olmasından kaynaklanır. Ekstra fazla su içmek göz altı görünümünü iyileştirmez, yeterli su içmek kafidir. Göz altı torbalanmaları olanlarda ise tuzdan yüksek beslenmek göz altı ödemini arttırır.

-Aşırı güneşe maruz kalmak: Aşırı güneşe maruz kalmak cilde renk veren melanin adlı pigmentin fazla miktarda üremesine neden olur. Çok fazla güneş ışığına maruz kalmak göz çevresindeki cildin koyulaşmasına sebep olur.

-Genetik faktörler: Aile öyküsünde gözaltı morluğu olan kişilerde bu durumun görülme oranı oldukça yüksektir.

-Kötü beslenme: İyi bir beslenme rutinin takip edilmesi tüm kişiler için gereklidir. Doğru şekilde beslenmeyen bir kişinin cildi ve kanı gerekli besinleri almadığından gözaltlarında renk değişikliği ve morluk oluşabilir. Örneğin demir eksikliği olan bir kişinin cildi daha solgun görünür ve gözaltı damarları daha belirgin bir hal alır.

-İlaçlar: Bazı ilaçların kullanımı kan damarlarını genişleterek gözaltında morluklar oluşmasına neden olabilir.

-Hamilelik ve regl dönemi: Kadınların gebe olduğu veya adet olduğu dönemlerde cilt rengi soluk bir hal alabilir ve bu da gözaltı morlukları görünürlüğünü artırabilir.

-Sigara içmek: Sigara içen bir kişinin ciltteki oksijen miktarı içmeyenler göre daha azdır. Damarlar bu açığı kapatmak için genişler ve böylece gözaltındaki koyu halkalanmalar meydana gelir.

Gözaltı Morlukları İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Gözaltı morlukları hemen herkesi etkileyen bir cilt problemidir. Ancak en çok aşağıdaki kişilerde gözlenir:

-Yaşlılar

-Genetik yatkınlığı olanlar: Bazı kişilerin aile öyküsünde gözaltı mor halkalanmalar meydana gelmişse aynı durum kişide de görülebilir.

-Beyaz ırk dışında bulunan etnik gruplar

Bunların dışında çeşitli bağırsak hastalıkları, vitamin ve mineral eksikliği, uzun gece vardiyasında çalışmak, çeşitli ilaçların kullanımı ve böbrek rahatsızlıkları da risk faktörlerinden bazılarıdır.

Gözaltı Morlukları Belirtileri Nelerdir? Gözaltı Morlukları Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Gözaltı morlukları görünümünü azaltmak ve önlemek için birçok tıbbi seçenek mevcuttur. En yaygın kullanılanları şu şekildedir:

-Ciltteki pigmentasyon oranını düşürmek için kimyasal peeling veya renk açıcı kremlerin uygulaması

-Göz altı renk koyulukları için lazer, mezoterapi gibi yöntemler

-Gözaltında çökkünlüğe bağlı gelişen morluk için göz altı dolgusu en etkili yöntemdir. Dolgu maddesi çökük bölgeye enjekte edilerek buradaki çöküklüğün giderilmesi sağlanır, böylece kişi daha dinç bir görünüm elde eder.

-Göz torbalarında oluşan fazla yağı ciltten uzaklaştırmak için göz kapaklarına uygulanan estetik işlemler

-Cerrahi teknik ile gözaltlarına yağ veya sentetik implant yerleştirmek.

Tedavi şekline karar vermeden önce mutlaka bir doktor muayenesinden geçilmeli ve tedavi seçeneğine doktorla birlikte karar verilmelidir.

Gözaltı Morlukları Nasıl Geçer?

Yeterli miktarda uyku almak, uyurken başın yüksekte kalmasına özen göstermek, yeterli sıvı tüketimi, aşırı güneş ışığından kaçınmak gibi faktörler gözaltı morlukları oluşumunu en aza indirir. Alerji, kansızlık gibi ek hastalığı olan kişilerin bu soruna çözüm olacak bir tedavi takip etmeleri gerekir. Ayrıca yüksek yastık kullanmak, sodyumdan fakir diyet ve göz kapaklarına uygulanan soğuk kompres sabahları göz altı şişlikleri ile uyanan kişilere iyi gelebilir.

Gözaltı Morluklarına İyi Gelen Nedir?

Gözaltı morlukları ile başa çıkmak için bazı özel durumlar mevcuttur. Bunlar:

-Soğuk kompres uygulamak: Gözaltı torbalanma ve ödemi olan kişilere fayda edebilir. Gözaltlarına soğuk kompres buz uygulaması yapmak şişkinliği azaltarak genişlemiş kan damarlarının daralmasına yardımcı olur. Bu uygulamanın yaklaşık 15-20 dakika boyunca uygulanması yeterlidir, buz direk konulmamalıdır, bu durum buz yanığına neden olabilir, beze sarılarak temas ettirilmelidir.

-Uyku süresini artırmak: Uykusuzluk veya aşırı uyuma gözaltı morlukları oluşumunu ve şişkinliği artırıyorsa yeterli uyku düzenine sahip olmak gözaltı morlukları oluşumunu önemli ölçüde azaltır. Uyku düzensizliği cildin daha solgun ve sağlıksız görünmesine neden olur. Günde en az 7-8 saat uyumak gözaltındaki mor halkalara iyi gelecektir.

-Uyurken başı yükseltmek: Sabahları göz altı şişlikleri ile uyanan kişiler için faydalı olabilir. Uyku sırasında gözaltlarında sıvı toplanır ve buna bağlı olarak şişkinlik meydana gelir. Bunu önlemek için başın birkaç yastık yardımı ile kaldırılması faydalıdır.

Yaşlılıkta Gözaltı Morlukları Neden Artar?

Yaşlılık gözaltı morluklarının oluşmasının en doğal ve yaygın nedenidir. Yaş aldıkça cilt daha gevşek bir hale gelmektedir. Buna bağlı olarak kırışıklık artışa geçer. Ardından göz çevresinde bulunan kas ve dokular da zayıflar. Böylece sarkık bir cilt görüntüsü oluşur. Bunun sonucunda göz alanını çevreleyen yağ dışarı akar. Sonrasında ise gözaltı morlukları meydana gelir.

Gözaltı Morlukları İçin Tıbbi ve Cerrahi Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Gözaltında oluşan mor halkaları azaltmaya yönelik olarak tıbbi ve cerrahi tedaviler alanında uzman hekimler tarafından uygulanmalıdır. Tıbbi tedavi seçenekleri aşağıda sıralanmıştır:

-Gözaltı ışık dolgusu: Bu işlem ile gözaltı bölgesi ile yanağın birleştiği nokta yumuşatılarak dolgu malzemesi ile doldurulur. İşlem esnasında enjeksiyon uygulanır. Sonuçlar bir yıla kadar etkilidir.

-Lazerle cilt yenileme: Bu uygulama ile daha çok gözaltında bulunan kırışıklıklar hedef alınır. Lazer tedavisi yardımı ile ciltte yeni kolajen büyümesi gerçekleştirilir ve pigment azaltılır. Kişinin cilt tipine ve güneşe maruz kalma oranına göre sonuçları değişir.

-Kimyasal soyma: Pigmentasyonun azaltılarak yeni hücrelerin oluşması hedeflenir.

-Mezoterapi: Göz altında pigmentasyona bağlı morluk varsa hekim önerdiği takdirde göz altına renk açıcı mezoterapi uygulanabilir.

Gözaltı morluklarına ilişkin cerrahi tedavi seçenekler ise genellikle göz kapağı kaldırma göz bölgesine meydana gelen yağların yeniden yapılandırılması işlemidir. Alanında uzman bir ekiple gerçekleştirilmesi gerekir.

Gözaltı Morlukları Tedavisi için Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

-İyi uyku düzeni

-Sağlıklı beslenme düzeni

-Aşırı güneş ışığından korunma

-Yukarıda sıralanan seçenekler gözaltı morlukları oluşumunu azaltacaktır.

Göz Çevresi için Hangi Doktora Görünmek Gerekir?

Eğer altta yatan fizyolojik bir neden görünmüyorsa, gözaltı morlukları ve çöküntüler kalıtsal nedenlere dayanıyorsa ve hasta bu durumdan şikayetçi ise estetik müdahale gerekebilir. Bu nedenle mutlaka bir uzman hekime muayene olmak ve en uygun tedaviye karar verilmesi gerekir.

Gözaltı Morlukları Tedavisi Ne Kadar? Gözaltı Morlukları Fiyatları

Kişinin cilt tipine, gözaltı morluğu şiddetine ve tercih ettiği tedavi şekline göre Gözaltı morluk fiyatları değişiklik gösterir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir.

Sizin için en uygun tedavi yöntemini öğrenmek ve diğer tüm merak ettiğiniz sorularınız için 0212 241 46 24 numaralı telefondan kliniğimize ulaşabilir ve Gözaltı morlukları tedavisi fiyatlarını öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın