İple Yüz Germe Nedir?
İple yüz germe, non-invaziv (cerrahi müdahale gerektirmeyen) bir yüz germe yöntemidir. Bu teknik, yüz ve boyun bölgesinin daha genç ve taze bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
Bir zamanlar yüzün sarkık hatlarını kaldırmanın gerçekten etkili tek yolu geleneksel yüz germe ameliyatıydı.
Yüz germe ameliyatı hala oldukça etkili bir yüz gençleştirme yöntemi olsa da artık cerrahi yüz germe işlemine henüz hazır olmayan veya ilgilenmeyenler için minimal invaziv ancak yine de oldukça etkili bir yüz germe seçeneği bulunmaktadır.
Yüzünüze genç bir “V şeklini” geri kazandırmanın yanı sıra sarkan bir boyun ve çene hattını kaldırıp sıkılaştırmak için özel olarak tasarlanmış iple germe yöntemini oldukça faydalı bulacaksınız. Uygulanan ipler emilebilir, tıbbi sınıf sütürlerdir; cilde dikkatlice geçirerek, yüz hatlarınızı tam anlamıyla kaldırır ve yeniden konumlandırarak, gerilimi sağlamak için yeni kollajen büyümesini teşvik ederek çalışır.
İple askı, yüz germe için kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. İple askı yöntemi tamamen güvenli olup, bu işlemde medikal amaçla üretilen ipler kullanılır. İple askı yöntemi cildinde sarkma ve kırışıklık olan kişiler için uygundur.
İple askı sayesinde cildiniz daha gergin ve genç görünür. İple yüz germe tedavisi 25’li yaşlardan itibaren herkes için uygundur. İple yüz germe tedavisi mutlaka uzman kişilere yaptırılmalıdır. Yüzünüzün doğal mimiklerini koruması ve işlemin tamamen naturel görünmesi için uzman hekime iple yüz gerdirme yaptırmalısınız.
İp Askı Nasıl Yapılır?
Ciltteki sarkma, gevşeme ve kırışıklıkların giderilmesini sağlayan bu işlem oldukça kolaydır. Lokal anestezi altında intravenöz sedasyon ile yapılabilir ve tamamlanması yaklaşık bir saat sürer. Herhangi bir kesi izi olmamasına rağmen gözle görülen bir fark yaratıp doğal bir görünüm sağlar. Uygulama öncesinde doktor detaylı bir muayene yapıp işlemin hangi bölgelere yapılacağına karar verir ve bu bölgelere işaret koyar. Böylece uygulama esnasında bir hata olma ihtimali sıfırlanır. İşlem sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissetmezsiniz. Uzman hekim tarafından belirlenen noktalardan minik kanüller açılır ve medikal ipler yerleştirilir.
Yüzün istenen kısmında alttaki dokuya takılır ve iplik çekildiğinde dokuyu kaldırır. İpliğin üst ucu, kaldırma işlemini sürdürmek için yüzün daha yüksek bir kısmına tutturulur. Yükseltilmesi gereken alanın ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak genellikle birden çok ip kullanılır.
Prosedür boyunca hastalar aynaya bakarak ve belirli alanların daha fazla kaldırmaya ihtiyaç duyup duymadıklarını belirterek cerrahlarına geri bildirimde bulunabilirler. Ciltte lifting etkisi yaratan bu işlem anında etkisini göstermeye başlar. İple askı yöntemi tek seansta tamamlanır.
İple Askı Nerelerde Kullanılabilir?
Bu işlem ilk olarak ağız kenarı ve çene hattında oluşan cilt sarkmalarına yönelik olarak kullanılmaya başlanmıştır; ancak günümüzde geliştirilen yeni ip ve teknikler sayesinde yüz, sarkan kaş, göz kapakları, yaşlanan boyun dokuları ve burun ile ağzın köşeleri arasındaki derin yarıkları veya “nazolabial kıvrımları” düzeltmek için yapılan minimal invaziv bir prosedürdür.
Yüzün ve çenelerin belirli bölgelerini yükseltirken hacim kazandırabilir. İple germe bazen standart bir yüz germe uygulanana kadar sarkmayı düzeltmek için öncül bir prosedür olarak kabul edilir veya kaldırılan bölgelere daha fazla destek vermek için kaş kaldırma, çene kaldırma, boyun kaldırma veya yüz germe ile birlikte kullanılabilir.
İp Askı İşlemi Kimlere Uygulanır?
- Sarkmalara bağlı cilt fazlalığının aşırı olmadığı ve daha az yüzeysel kırışıklığa sahip kişiler için oldukça uygun bir yöntemdir.
- Yüzünün çeşitli bölgelerinde sarkma ve gevşemeler bulunan, cildinin eski diriliğine tekrar kavuşmasını isteyen; ancak bunun için ameliyat olmak istemeyenler için çözüm sunar.
- Genellikle 35-50 yaş grubuna uygulanmakla beraber eğer çok fazla sarkma ve deformasyon yoksa daha ileri yaşlardaki kişilere de uygulanır.
- Özellikle ağız ve çene bölgesinin aşağıya doğru sarktığı durumlarda memnun edici sonuçları vardır.
- Boyun bölgesinde de güvenle kullanılır.
İple Yüz Germe İşlemi Kimlere Uygulanmaz?
- Yüzdeki sarkma ve deformasyonun fazla olduğu 50 yaş üstü kişilere,
- Çok hassas cilt yapısına sahip olup ip işlemini tolere edemeyeceklere,
- Cilt altı dokusu çok ince olanlara,
- Hamilelere ve aktif enfeksiyonu bulunanlara uygulanmaz.
İple Yüz Germe İşleminde Hangi İpler Kullanılır?
İple yüz germe işleminde kullanılan birden fazla farklı ip türü mevcuttur. Başlıca kullanılan ip çeşitleri “Polilaktik asit” ve “Polidioksanon (PDO)”dır. Bu iplerin en belirgin özelliği vücut tarafından kısa sürede emilen, insan dokusu ile uyumlu, yerleştirildiği bölgede cilt altındaki onarıcı hücreleri uyaran ve böylece kolajen üretimini arttırıp sıkılaşma ve gerginlik sağlayan ipler olmalarıdır. Deri altındaki yerleştirilme noktalarına ve derinin sarkma derecesine göre kullanılan ipler değişebilir. Düz, kılçıklı, konili ve tırnaklı ipler, iple yüz germe işleminde en sık kullanılan iplerdir.
Cilt altında tamamen erimeleri 10-12 hafta kadar sürer ve oluşturdukları sıkılaşma etkisi operasyonun ardından yaklaşık 3 ay kadar artarak devam eder. Bu ip türlerinin dışında kullanımı yaygın olmayan Kaprolaktam içerikli ipler de mevcuttur.
İple Yüz Germe İşlemi Ne Zaman Etki Eder?
İşlem sonrası cilt üzerinde ilk etkiler hemen görülmeye başlar; ancak tatmin edici değişimi ve en iyi sonucu uygulamanın üzerinden 3 ay geçmesiyle beraber verir. Bu süre boyunca cilt altındaki ipler sayesinde kolajen üretimi sürekli desteklenerek sıkılaşma ve toparlanma sağlanır.
İp Askının Etkileri Nelerdir?
- Yüzünüz daha gergin görünür
- Yüzünüzdeki kırışıklıklar yok edilir
- Yüzünüzde lifting etkisi yaratılır
- Çene hattı ortaya çıkar
- Yüz hatları belirginleştirilir
- Elmacık kemikleri ve göz çevresi daha genç görünür.
İple Yüz Germe İşleminin Etkisi Ne Kadar Sürer?
Kişinin yaşam şekline bağlı olmakla beraber işlemin etkisi hangi ipin kullanıldığına bağlı olarak yaklaşık 6 ay – 5 yıl kadar sürer. Silikon içerikli iple germe yapılması halinde bu süre çok daha uzundur. Sigara ve alkol tüketimi bu süreyi kısaltabilir. Ayrıca operasyon sonrası uzmanın önereceği işlemler dönemsel olarak yapıldığı sürece kalıcılık etkisi korunur.
İp Askı İşleminden Sonra İyileşme Süreci
Bir iple askı için iyileşme süresi, geleneksel yüz germe prosedürlerinin yaklaşık yarısı kadardır ve iki ila üç gün kadar kısa olabilir. İyileşme döneminde, iplerin yerinden kayma riskini azaltmak için fiziksel aktivite mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır.
İple yüz germe işleminden sonra hastanede kalmanıza gerek kalmaz. Aynı gün taburcu olabilirsiniz. İşlemden sonraki bir ay güneşten korunmalı ve mutlaka yüzünüze güneş kremi sürmelisiniz. Bir hafta boyunca sıcak duş almamak ve yüzünüze dokunmamanız gerekecektir.
İple Yüz Germe Türleri Nelerdir?
- Tess Lift İple Yüz Germe Yöntemi: Tess Lift iple yüz germe yöntemi; yüz, boyun, yanaklar ve kaş bölgesinin gerilmesinde kullanılır. Bu yöntem, yüzde sarkmanın fazla olmadığı ve nispeten daha genç olan hastalara uygundur. Kullanılan ipler polypropylen malzemeden üretilir ve vücutta erimezler. Ameliyatlarda kullanılan iplerdendir, bu nedenle hayat boyu vücutta kalırlar ve herhangi bir reaksiyona yol açmazlar. ipler, bir kanül aracılığıyla yüze yerleştirilir ve kanül çıkarıldığında ipler deri altında kalır. Yüz yukarı kaldırıldıktan sonra iplerin dışarıda kalan kısımları kesilir, bu da iplerin görünmemesini ve hissedilmemesini sağlar.
- Silhouette Soft İple Yüz Germe Yöntemi: Silhouette Soft iple yüz germe yöntemi, ameliyatsız yüz germe işlemi için polilaktik asit (PLA) iplerinin kullanıldığı bir yöntemdir. Bu ipler cilt altına yerleştirildiğinde üzerlerindeki 8-12-16’lı koniler sayesinde ciltte askı görevi yaparlar. Ciltteki kolajen miktarını artırarak yenilenme hızını arttırır ve zaman içinde eriyerek kaybolur.
- Thread Lift İple Yüz Germe Yöntemi: Thread Lift iple yüz germe yöntemi, farklı çaplarda ve yapıdaki PDO (polidioksanon) iplerinin kullanıldığı bir yöntemdir. PDO ipler cilt altına yerleştirilerek ciltte germe işlemi yapılır. İlk etkileri yaklaşık 3 ay içinde görünür hale gelir ve yaklaşık 2 yıl sürebilir. Bu yöntem, yanak, kaş, göz kapağı, alın, çene ve boyun bölgelerinde kullanılır.
- Spring Thread İple Yüz Germe Yöntemi: Spring Thread iple yüz germe yöntemi, Fransız askısı veya Dinamik askı olarak da bilinir ve silikon yapıdaki ipler kullanılarak yapılır. Bu ipler kalıcı ve esnektir, diğer iplere göre daha uzun süreli etki sağlar. Yüz, boyun, göğüs, kol, bacak, popo ve karın sarkmalarının düzeltilmesinde kullanılabilirler. Ancak daha ince derili kişilerde zamanla cilt altından belli olma riski bulunur.
İp Askı İşleminde Kullanılan İp Çeşitleri Neye Göre Ayrılır?
İple yüz germe uygulamalarında kullanılan ipler dokuda kalış sürelerine ve yapılarına göre ayrılırlar.
Dokuda kalış sürelerine göre, kalıcı ve geçici ipler vardır. Kalıcı ipler, zaman içerisinde vücutta erimeyen ancak herhangi bir reaksiyona da sebep olmayan iplerdir. Örneğin, Thread Lift ve Spring Tread gibi ipler bu gruba girmektedirler.
Geçici ipler ise zaman içerisinde dokuda eriyerek kaybolma özelliğine sahiplerdir. Silhoutte Soft ipler bu gruba girmektedirler. iplerin yapılarına göre, düz ve çentikli/kancalı/kılçıklı ipler olmak üzere 2’ye ayrılırlar.
Düz ipler, ameliyatlarda kullanılan dikiş ipleri gibi düz yüzeylidirler ve yüz askılamada sıklıkla kullanılmaktadırlar. Çentikli/kancalı/kılçıklı ipler ise yüzeyinde kabartı ve kancaların bulunduğu iplerdir ve uygulanacak olan tekniğe göre yine sıklıkla kullanılmaktadırlar.
İple Yüz Germe İşleminin Avantajları Nelerdir?
- Cerrahi bir işlem olmadığı için genel anestezi uygulanmaz. Dolayısıyla anestezinin yan etkilerinden ve risklerinden sakınılmış olunur.
- Tamamen medikal bir işlemdir.
- Kesi vb. Müdahaleler yoktur. Bu sayede kişi günlük yaşamına rahatlıkla geri dönebilir.
- İşlemin çok kısa bir süre içerisinde yapılıyor olmasının yanı sıra etkilerinin işlem biter bitmez başlıyor olması kişinin moralini yükseltir.
- Mimikleri ve doğal ifadeyi bozmaz.
- Sosyal hayata dönüş süresi oldukça kısadır.
- Ciltteki sarkıklar giderilirken kolajen üretiminde de artış sağlanmış olur.
- Uygulama sonrasında herhangi bir iz kalma ihtimali yoktur.
- Uygulanabileceği kişi kriterleri oldukça geniştir.
İple Yüz Askısı Güvenli Midir?
İple yüz askısı yaptırmayı düşünen herkesin kafasından ‘yüz gerdirmek için kullanılan ipler kopar mı? ’sorusu geçiyor. Yüz gerdirmek için kullanılan ipler kopmaz. 50 yıldan uzun bir süredir kullanılan Caprolactone ipler yani medikal iplerin kopmama garantisi vardır.
Yüz mimikleri ve yüz kasları ile uyumlu olan bu ipler zamanla cilt dokusunun şeklini alır ve doğal bir görüntü sağlar. İple yüz askısının etkisi cildinizde ortalama 3 sene boyunca kalır. Aynı zamanda medikal ipler cildin kolajen dokusunu uyararak yüzü gençleşmesini ve kan dolaşımının artmasını sağlar.
İp Askı Fiyatları
Bıçak altına yatmak zorunda olmadan kırışıklıklardan, sarkmalardan ve deformasyonlardan kurtaran iple yüz germe işleminin fiyatı kullanılacak olan ip sayısına ve türüne göre değişkenlik göstermektedir. Kişilerin yüzlerindeki sarkma ve kırışıklık miktarı birbirinden oldukça farklıdır. Dolayısıyla kişiselleştirilmiş bu uygulama için en doğru fiyat hasta muayenesi sonrasında uzman doktor tarafından verilir.
Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu nedenle 0212 241 46 24 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak İple Yüz Germe fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
İple yüz germe işlemi tekrar edilebilir mi?
Eriyebilir iplerin kullanıldığı germe işlemlerinin etkisi yaklaşık 2-5 sene sürmektedir. Bu sürenin sonunda dilenirse tekrar edilebilir. Silikon iplerin kullanıldığı işlemlerin kalıcılığı ise yaklaşık 5-6 yıl kadardır. Yine bu sürenin bitiminde hasta dilerse işlem tekrar edilebilir.
İple yüz germe işlemi acılı bir işlem midir?
İşlem öncesinde lokal anestezi uygulanması sayesinde hasta acı hissetmez. İşlem süreci oldukça konforlu geçer. İşlem sonrasında çok hafif derecede şişlik ve morluklar oluşabilir; ancak çok kısa bir sürede kendiliğinden geçerler. İyileşme sürecinde cilt hassas olabileceği için cildi tahriş edecek uygulamalardan kaçınılması tavsiye edilir. Bu dönemde düzenli bakım uygulayarak iyileşme hızı arttırılabilir.
İple yüz germe işleminin yan etkileri var mıdır?
İple yüz germe operasyonu sonrasında ufak tefek yan etkiler görülebilir. Bunlar çok kısa sürede geçecek olan ödem, morluk, hassasiyet ve deri düzensizlikleridir. Tüm bu hafif yan etkiler 3-5 gün içerisinde tamamen kaybolur.
İple yüz germe işlemi öncesinde hasta nelere dikkat etmeli?
Bu uygulama öncesinde hastalar bir ameliyat titizliğinde davranmalıdırlar. Hastanın en az 4 saat kadar aç kalmış olması, son bir aydır kan sulandırıcı ilaç kullanmıyor olması, alerjik bir durumunun bulunmaması ve rutin olarak kullanılan ilaçlarla ilgili doktorunu bilgilendiriyor olması gerekmektedir. Her ne kadar basit ve cerrahi işlem gerektirmeyen bir uygulama olsa da yine de kısa süreli yapılan bir müdahaledir. Herhangi bir komplikasyon oluşmaması adına uzman kişiler tarafından yapılıp tüm detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir.
İple yüz germe işlemi sonrasında hasta nelere dikkat etmeli?
Yüz germe işlemi sonrasında hasta günlük yaşamına hemen dönerken, iplerin giriş çıkış noktalarına yaklaşık 5 gün boyunca antibiyotikli kremler sürülüp enfeksiyona karşı dikkat edilmeli, yine 5 gün boyunca sırt üstü yatmaya özen gösterilmeli ve 3 hafta boyunca spor yapmaktan, masaj yaptırmaktan, güneşlenmekten ve aşırı mimik içeren hareketler yapmaktan uzak durulmalıdır.
Kalıcı olan iplerle yapılan işlemden hastanın memnun olmaması halinde ipler çıkarılabilir mi?
Hasta eğer uygulamanın sonuçlarından memnun değilse, çıkarılabilir. Ancak genellikle hastalar daha önceki işlemde kullanılan ipliğin materyaline yönelik bir belgeye sahip değillerdir. Bu nedenle iplerin çıkarılma işlemi zorlaşmaktadır. Bunların önüne geçebilmek için tüm bu işlemlerin uzman kişiler tarafından yapılması ve hastanın işlem öncesinde tüm detaylar hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Kaynaklar:
- Mini-midface Lift Using Polydioxanone Cog Threads PMID: 32766067 PMCID: PMC7339253 DOI: 10.1097/GOX.0000000000002920
- Thread-Lift Sutures: Anatomy, Technique, and Review of Current Literature PMID: 31838095 DOI: 10.1016/j.joms.2019.11.011
- Thread-Lift Sutures: Still in the Lift? A Systematic Review of the Literature PMID: 29481392 DOI: 10.1097/PRS.0000000000004101