Akne (Sivilce) tedavisi, hem kadınlarda hem de erkeklerde sıkça rastlanan bir cilt hastalığıdır. Özellikle ergenlik çağında ortaya çıkmaya başlayan akneler, gençlerin % 85’inde görülmektedir. Ancak akne yalnızca ergenlik çağında meydana gelen bir cilt problemi değildir.

İlk akne oluşumunun görülmesi genel olarak ergenlik çağındaki kızlarda 10-17, ergenlik çağındaki erkeklerde ise 14-19 yaşları arasındadır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla akne görülmektedir. Sağlığı etkileyen herhangi bir yan etkisi bulunmaz. Fakat özellikle ergenlik çağında başlayan ve daha sonra geçmeyen akneler psikolojik birtakım sorunlara yol açar. Doğru zamanda tedavi edilmeyen ve sık temas edilen akneler daha sonra skar (nedbe) denilen ciddi kalıcı izlere dönüşmektedir.

Erişkin tipi denilen Akne (Sivilce)’ler özellikle 40 yaştan sonra sıkça görülür. Bu tip sivilceler kadınlarda daha sık ortaya çıkmaktadır. Geç dönem görülen bu sivilcelerin, ergenlik döneminde oluşan sivilcelerden en belirgin farkı ise tedaviye daha dirençli olmalarıdır.

Akneler en çok sonbahar ve kış aylarında artışa geçer. Fakat yazın terlemeye bağlı olarak yağ salgısı ile beraber doğru orantılı olarak artan akneler de vardır.

Akne (Sivilce) denilince akla ilk önce yüz gelir fakat sivilceler yüz haricinde vücudun farklı bölgelerinde de ortaya çıkmaktadır. Yüz haricinde genellikle sırt, boyun, göğüs, omuz ve üst kollarda sivilce çıkar.  Bunun nedeni bu bölgelerde bulunan yağ bezlerinin fazla olmasından kaynaklanır. Normalde bu bezlerin salgıladığı yağ deri yüzeyine çıkarak atılır. Fakat ergenlik çağında yağ bezleri gereğinden fazla yağ salgılayarak bu yağın deri yüzeyine geçmesini sağlayan kanallar tıkanır. Bu ise akne oluşumunu hızlandırmaktadır.

Akne (Sivilce) Nedir?

akne tedavisi

Akne (Sivilce), deri üzerinde oluşan yağ bezlerinin ve kıl köklerinin doğru çalışmaması sonucunda vücudun bazı bölgelerinde beliren, daha çok ergenlik çağındaki bireylerde olmak üzere her yaşta gözlenen bir inflamasyondur. Yağ bezleri cildin nem dengesini sağlamak amacıyla sebum salgılar. Yağ bezlerinin tıkanması sonucunda üretim devam ettiğinden önce kistler sonrasında bunların enfekte olması ile iltihaplı sivilce oluşur.

Akne (Sivilce) oldukça yaygın rastlanan bir sağlık problemidir. Her ırktan ve yaştan kişilerde sivilce oluşmaktadır. Sadece ergenlik döneminde değil ileriki yaşlarda da kişiler sivilce probleminden mustarip olabilir. Fakat en çok ergenlik döneminde görülür. Ergenlik çağında hem kızlarda hemde erkeklerde androjen seviyeleri artar.

Buna bağlı olarak da yağ bezleri daha fazla yağ üretmeye başlar. Normalde sebum kıl köklerinden cilde geçmektedir. Ancak deri hücreleri folikülleri tıkar ve sebum geçişi engellenir. Bu foliküller tıkandığında ise ciltte bulunan bakteriler bu foliküllerin içinde daha da büyürler. Böylece sivilce oluşumu başlamış olur.

Akne (Sivilce) Nasıl Oluşur?

akne oluşumu

Akne (Sivilce) oluşumuna neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Ergenlik çağında görülen akneler ve ileriki yaşlarda görülen aknelerin oluşum nedenleri farklılık gösterebilir. Fakat genel olarak akne oluşumunu etkileyen temel etmenler şu şekildedir:

  • Yapısal özellikler
  • Hormonal dengesizlikler
  • Yoğun stres
  • Artan sebum üretimi
  • Folikülin içerisindeki değişimler
  • Bakteriler
  • Aşırı yağlı deri yüzeyi
  • Kozmetik ürünlerin yanlış kullanımı ve kullanılan bazı ilaçlar.

Genellikle aile geçmişinde, şiddetli sivilce rahatsızlığı görülen kişilerde daha sık rastlanılır. Bu kişilerin erken tanı ve tedavi yönteminden faydalanması gerekir.

Genetik faktörler dışında yoğun stresli yaşam, kozmetik ürünlerin yanlış kullanımı veya aşırı kullanımı, birtakım hormonal düzensizliklere bağlı olarak da akne oluşur.

Bunların dışında artan yağ salgısı ise diğer önemli etkenlerden bir tanesidir. Vücudunda akne gözlenen insanların daha geniş yağ bezeleri vardır ve diğer normal cilt yapısına sahip kişilere oranla vücutlarındaki yağ üretimi daha fazladır.

Hormonlar da akne oluşumunda önemli rol oynarlar. Ergenlik çağından önce cilt gözenekleri daha küçük yapıdadır. Bu nedenle yağ bezlerinin üretimi daha azdır ve bu durum akne oluşumu için yetersiz kalır. Fakat ergenlik dönemine gelindiğinde hormonların da etkisiyle yağ bezleri genişler. Buna bağlı olarak da yağ üretimi artar ve akne oluşur.

Doktor kontrolünde olmadan bilinçsizce kullanılan kozmetik ürünler de vücutta sivilce oluşumunu hızlandırır.  Özellikle yağ bazlı bu kimyasal ürünler vücutta aknejenik mineral yağlara sebep olur.  

Emosyonel stres de akne artışını alevlendirir. Akneli kişiler non komedojenik, oil-free makyaj malzemelerini tercih etmelidir. Hava kirliliği, yüksek nem düzeyi gibi çevresel tetikleyiciler de akne oluşumunu arttıran sebepler arasındadır.

Tüm bunların dışında akne ile ilgili bazı yanlış bilgiler de mevcuttur. Yağlı yiyeceklerin akne oluşumunu tetiklediği konusunda insanlarda sıkı bir düşünce hakimdir. Fakat bilimsel çalışmalar ışığında söylenebilir ki gıdanın akne gelişimini başlattığı veya artırdığı yönünde temel bir kaynak bulunmamaktadır.

Ek olarak yoğun stresin yaşandığı dönemlerde de kişilerde akne artışı gözlemlenmiştir. Akne oluşumu ile karaciğer arasında bağlantı kurulması da halk arasında bilinen yaygın yanlışlardan biridir. Aknenin karaciğer veya iç hastalıklar ile bir bağlantısı yoktur.

Akne (Sivilce) Tedavisi Nasıl Yapılır?

akne tedavisi

Aknenin tüm tipleri her yaşta tedavi edilmelidir. Akne tedavisi sonrasında iz kalma riskini azaltır. Cilt rahatsızlığı olan akne, tedavisi olan bir hastalıktır. Ancak akne tedavi sürecinin çok kısa sürdüğü söylenemez. Tedaviye yanıt 2-3. ayda başlar. Akne tedavisi süresince sabırlı olmak çok önemlidir.

Hafif oranda seyreden akneler derinin üst tabakasına uygulanan antibiyotik kremler, solüsyon ve jeller yardımıyla tedavi edilir. Orta şiddette seyreden aknelerde ağız yolu ile verilen antibiyotik ilaç tedavisi uygulanır.

Bu ilaçlar kıl foliküllerinde bulunan bakteriler için etkilidir ve bu sayede kızarıklık ve iltihaplanma azalır. Hormonal düzensizlikten kaynaklanan aknelerde doğum kontrol hapları son derece faydalıdır. Büyük oranda iyileşme sağlar. İnatçı, iz bırakan tipte veya şiddetli olan aknelerde akne tedavisinde ağız yoluyla uygulanan isotretinoin tedavisi verilir.

Diğer tedavi seçenekleri arasında peeling, meyve asitleri ve kimyasallar yardımıyla yapılan soyma tedavileri akne tedavisi esnasında başarılı olunan yöntemlerden bazılarıdır. Özellikle kimyasal peeling son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bir tedavi çeşididir.

Çok fazla akne bulunan ciltlerde yağ dengesini kontrol almada kullanılır. Böylece cilt daha temiz olur ve yenilenir. Aynı zamanda geçmeyen akne sonucu oluşan izlerin tedavisinde de oldukça etkilidir.

Akne (Sivilce) Tedavisi Fiyatları

Akne (sivilce) tedavisi fiyatları, birkaç farklı faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler şunlar olabilir:

  • Tedavi Türü: Akne tedavisi için kullanılan farklı yöntemler vardır. Topikal kremler, ağızdan alınan ilaçlar, lazer tedavileri, kimyasal peelingler ve diğerleri gibi tedavi yöntemleri fiyatları etkileyebilir.
  • Tedavi Süresi: Akne tedavisi genellikle birkaç hafta ila birkaç ay sürebilir. Tedavi süresi, fiyatı etkileyebilir çünkü daha uzun süreli tedaviler daha fazla maliyet gerektirebilir.
  • Tedavinin Yoğunluğu: Akne şiddeti bireyden bireye değişebilir. Ciltteki akne lezyonlarının sayısı ve cilt durumu, tedavinin yoğunluğunu ve dolayısıyla maliyetini etkileyebilir.
  • Tedavi Sağlayıcısı: Akne tedavisi dermatologlar, estetik uzmanları veya güzellik merkezlerinde sunulabilir. Tedaviyi sağlayanın uzmanlığı ve deneyimi, fiyatı etkileyebilir.
  • Kombine Tedaviler: Bazı durumlarda, farklı tedavi yöntemleri bir arada kullanılabilir. Örneğin, bir dermatolog, lazer tedavi ile ağızdan alınan ilaçları bir arada reçete edebilir. Bu, tedavi maliyetini artırabilir.

Akne tedavisi fiyatları, bulunduğunuz coğrafyaya, tedavi sağlayıcısına ve kullanılan ürünlere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Akne (Sivilce) Tedavisi Fiyatları, tedavi görecek hastanın ihtiyacına yönelik olarak belirlenir. Tedavi fiyatlarını öğrenmek için 02122414624 numaralı telefondan kliniğimize ulaşabilirsiniz.

Akne (Sivilce) Tipik Lezyonları Nelerdir?

Akne farklı lezyon tipleri ile karşımıza çıkmaktadır. 

Bunlar:

  • Sebase bezlerde fazla yağ üretimi: Hormonal dengesizliğe bağlı olarak oluşur. Testesteron hormonundan meydana gelen dihidrotestesteron hormonunun uyarı vermesi ile aşırı yağ üretimi yağ bezlerinden dışarı salınır. Ayrıca stres artışı ile beraber substans P adlı bir madde salınır. Bu madde de yağ bezlerindeki üretimi artırarak akne oluşumunu tetikler.
  • Kıl foliküllerinde tıkanma: Hormonal bozukluklar ile kıl folikül yapısı bozulur. Böylece tıkanıklıklar oluşarak beyaz (kapalı) ve siyah (açık) noktalar (komedonlar) açığa çıkar.
  • Propionibacterium acnes çoğalması: Propioniumbacterium acnes adlı bakteri çoğalarak deride inflamasyon olarak bilinen reaksiyon oluşur. Buna bağlı olarak da akne lezyonlarında artış gerçekleşir.
  • İnflamasyon (yangı): İnflamasyon yalnızca akne görülen bölgelerde oluşmaz. Tüm deride oluşur. Akne tedavisi uygulanırken kremlerin yalnızca akne üzerine uygulanması önerilmez. Tüm yüze uygulanması desteklenir.

Akne Tipleri Nelerdir?

Yukarıda açıklanan tipik lezyonlarından yoğunluğuna göre akne tipleri belirlenmektedir. Bu sayede en uygun tedavi yönteminin seçilmesi amaçlanır. 

En yaygın akne tipleri şu şekildedir:

  • Komedonal akne: Açık ve kapalı komedon olmak üzere ikiye ayrılır. Özellikle yüz ve burun kenarı çevresinde sıkça görülür. Çoğunlukla ergenlik döneminde olan gençlerde ve aşırı yağlı cilt yapısına sahip kişilerde yaygın olarak rastlanmaktadır.
  • İnflamatuar akne: Papül, püstül ve daha az miktarda olan komedonlara denir.
  • Nodülokistik akne: Komedonlar, papül ve püstüller ile nodüller mevcuttur. Nodülokistik akne tipinde iz bırakma riski vardır.

Akne İzi Çeşitleri Nelerdir?

Akne izi çeşitleri maküller ve skarlar olmak üzere ikiye ayrılır:

  • Maküller: Deri ile aynı seviyede bulunan izlerdir. Yalnızca daha kırmızı veya daha koyu renk olarak gözlenebilirler. Bilhassa sıkma işleminin gerçekleştiği aknelerin yerine koyu renk iz kalabilir. Bu izler uzun süreler geçmez ve uygun tedavi yöntemi uygulanmaz ise kalıcı olabilirler.
  • Skarlar: Atrofik (çukur) veya hipertrofik (kabarık) olarak ikiye ayrılır. En sık rastlanan versiyonu çukur olandır.

Akne Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Akne tedavisi yalnızca bir tek tedavi yönteminden oluşmaz. Birden fazla tedavi yöntemi vardır. Bu yöntemler akne tipine ve yoğunluğuna göre birbirinden ayrılır. Bunlar:

  • Akne peeling tedavisi
  • İlaç ile akne tedavisi
  • Lazerle akne tedavisi
  • Topikal kremler ile akne tedavisi
  • Medikal cilt bakımı tedavisi

Sivilce Belirtileri Nelerdir?

Sivilce vücudun hemen hemen her yerinde ortaya çıkabilen, ancak en çok yüz başta olmak üzere sırtta, boyunda, göğüste ve omuzlarda gelişen bir cilt rahatsızlığıdır. Sivilce oluşumu başlamadan önce genellikle komedon olarak bilinen siyah ya da beyaz noktalar oluşmaya başlar.

Siyah noktalar cilt yüzeyine açılır ancak oksijen teması sebebiyle siyah bir hal alırlar. Beyaz noktalar ise cilt yüzeyinin altında bulunur ve iltihaplı bir yapıda olduklarından beyaz bir görüntü oluştururlar. Sivilce en çok aşağıda sıralanan aşırı derecede yağ bezlerinin bulunduğu bölgelerde ortaya çıkar. 

Bunlar:

  • Yüz
  • Göğüs
  • Üst sırt
  • Omuzlar
  • Boyun

Sivilce oluşumu diğer cilt rahatsızlıkları belirtileri ile benzerlik gösterebilir. En doğru teşhis için mutlaka bir dermatologa başvurulması gerekir.

Sivilce Tanısı Nasıl Konur?

Sivilce oluşumu fiziksel problemlerin yanı sıra psikolojik problemlere de yol açmaktadır. Aşırı derecede yoğun sivilce oluşumuna maruz kalan yüz bölgesinde bazı durumlarda mimik dahi oluşmayabilir. Bu durum ayrıca zaman zaman acı hissiyatına da neden olur. Sivilce oluşumunun farklı birçok nedeni bulunur. Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda mutlaka bir doktora görünmek gerekir.

Dermatolog doğru tanıyı koyabilmek adına sivilceleri detaylıca inceleyerek, hangi tip sivilce olduğuna karar verir. Bu kararı verirken sivilce çıkan bölgeyi de göz önünde bulundurur. Kadınlarda adet düzensizliği veya aşırı tüylenme görülüp görülmediği değerlendirilir.

Bazı durumlarda yumurtalık kistleri, tip-2 diyabet ve hormonal dengesizlikler gibi sağlık problemleri de sivilce oluşumuna yol açtığından doktor başka tetkikler de talep edebilir. Tüm bu bulgular göz önünde bulundurularak doğru sivilce tanısı koyulur. Doğru tanı doğru tedavinin yapılmasını sağlar.

Akne (Sivilce) Nasıl Geçer?

Akne (Sivilce) ‘nin tüm tipleri tedavi edilmelidir. Tedavi hem sivilcenin ilerlemesini hem de iz oluşumunu engeller. Ergenlik dahil hayatın tüm evrelerinde tedavi başlanmalıdır. Çoğu insan çıkan sivilcelerden hoşnut kalmadığı için bu sivilceleri patlatma yolunu seçmektedir.

Sivilcelerin sıkılarak patlatılması deriye ciddi zarar vermekle kalmaz aynı zamanda görünür ve kalıcı izlere yol açabilir. Cilt üzerinde gözle görünür bir biçimde yer kaplayan sivilceler kötü görüntüye sebep olur ve bu görüntünün kozmetik ürünlerle kapatılmaya çalışılması sivilce oluşumunu artırır.

Sivilceler çok fazla temas edilmediği veya enfeksiyon kapmadığı müddetçe kendiliğinden kaybolsa da sivilce oluşumunu azaltan ve iyileşme sürecini arttıran çeşitli sivilce tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Zaman zaman tedaviye geç yanıt alınsa da düzenli sivilce tedavisi uygulandığında kalıcı ilerlemeler kaydedilebilir.

Akne (Sivilce) İzlerine İyi Gelen Yöntemler Nelerdir?

Sivilceler kişinin cilt yapısı ve sivilce derinliğine bağlı olarak iz bırakabilir. Her sivilcenin iz bırakma potansiyeli vardır.  Bu izler lazer, kimyasal peeling, iğneli radyofrekans, serbestleştirme gibi birçok yöntem yardımıyla iyileştirilebilir. 

Uygulanacak tedavi türü, kişinin sahip olduğu lezyon türüne, cilt rengine, izin derinliğine göre hekim ve hasta ortaklaşa karar verilerek sivilce izi tedavi edilir.

Sivilce izlerinin yok edilmesinin en etkili yollarından biri fraksiyonel lazer tedavisidir. Bu yöntemle cilt altında zarar görmüş bağ dokusu ortadan kaldırılır ve taze kollajen üretimi gerçekleşir. Bu işlem sonrasında derideki kök hücreler aktif hale gelir. Böylece yeni epitel hücreleri yardımı ile epitel örtüsü yenilenir.

Daha yüzeysel olarak yerleşmiş sivilce izleri tedavisinde kimyasal soyma (peeling) yöntemi uygulanır. Bu yöntemin amacı cildin üst tabakasının farklı güce sahip kimyasallar yardımıyla soyulması, aynı zamanda sivilce iziyle ortaya çıkan çukurun giderek düzleştirilmesidir. Bu yöntem düşük yüzde içeren asitlerle (örneğin glikolik asit %10) rutin cilt bakımı yöntemi olarak da uygulanmaktadır.

Kimyasal peeling sonrası cilt altından daha parlak ve pürüzsüz bir yeni cilt ortaya çıkar. Bu yeni cilt katmanını güneşten korumak çok önemlidir. Cilde kimyasal madde uygulandığından zaman zaman hafif kızarıklık ve pullanma gibi yan etkiler görülebilir. Bu nedenle cilt çok iyi nemlendirilmelidir.

Sivilce Oluşumu Nasıl Engellenir?

  • Dermatoloji uzmanı tarafından düzenli tedavi almak ve takip altında olmak
  • Yorgunluk ve stresten olabildiğinde uzak kalmak sivilce oluşumunu engeller.
  • Uyku esnasında cilt kendini yenilediğinden kaliteli bir uyku cilt sağlığı için oldukça önemlidir.
  • Yeterli su içmek, dengeli ve düzenli beslenmek sivilce oluşumunu azaltır.
  • Sivilce sıkmak iz bırakma riskini artırır. Sivilceleri koparmak sağlıklı bir yol değildir. Sivilcelerin tedavisine yönelik erken dönemde alınan önlemler ile yayılması ve akneye dönüşmesi engellenir.
  • Elleri sık sık yıkamak da yüz sağlığı için önemlidir. Kirli eller ile yüze sık sık dokunmak bakteri miktarını artırır ve akne oluşumu da buna bağlı olarak artışa geçer.
  • Aşırı güneşe maruz kalmak da akne oluşumunu artırabilir. Yoğun     güneşlenme sonrası deri kendini korumak için kalınlaşarak daha bronz hale gelir. Kalınlaşan deri sonucunda gözenekler tıkanarak akne artışı gözlenebilir.

Sivilce Tedavisi Kalıcı Mıdır?

Sivilce tedavisi yöntemlerinin hepsi sivilceleri başarılı bir şekilde kontrol altına almaktadır. Fakat sivilceler medikal yöntemler ile tamamen geçmeyebilir. Sivilce tedavisi esnasında ve sonrasında kişi cildine çok iyi bakmalıdır. Yeni sivilce oluşumunu engelleyecek yöntemlere başvurulması gerekir. Hekiminiz sivilcelerin nüks etmemesi için size devam tedavisi planlayabilir.

Bir diğer merak edilen sorulardan biri de sivilce tedavisi sonrasında tekrar sivilce çıkıp çıkmayacağıdır. Bu durum kesin bir çözümü bulunan bir durum değildir. Kişinin cilt yapısına göre değişir. Eğer kişi çok yağlı bir cilt yapısına sahip ise tekrar sivilce oluşumu gözlenebilir. Bu sorun doğru sivilce tedavi yöntemleri ile kolayca çözülebilir.

Sivilce Tedavisinde Neler Kullanılır?

Uzman dermatolog tarafından kişiye göre planlanan tedavilerde farklı ilaçlar ve lazerler kullanılabilir. Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Benzoil Peroksit – Yüzeysel kullanılır. Cilt yüzeyini temiz tutmayı sağlar.
  • Antibiyotikler – Ciltteki enfeksiyonları engeller. Yüzeysel olarak ya da ağızdan kullanılır.
  • Retinoidler – Yeni sivilce oluşumunu azaltmayı sağlar ve gözeneklerin tıkanmasını engeller.
  • Drenaj – Var olan sivilce veya kistlerin çıkarılmasını sağlar.
  • Lazer – Farklı akne ve sivilce tiplerine göre farklı doz ve farklı lazerler ile tedavi yapılır.

Akne (Sivilce) Tedavisi ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Sivilce Tedavisi Acı Veren Bir Uygulama Mıdır?

Sivilce tedavisi ağrılı bir uygulama değildir. İşlem sonrası herhangi bir yan etki görülmez. Sadece tekrarlanması gereken ve süreklilik isteyen bir tedavidir.

Sivilce Bulaşıcı Mıdır?

Sivilce bulaşıcı değildir. Bulunduğu bölgede çok sık temas olduğunda veya çok sık oynandığında ciddi kalıcı izlere yol açabilir. Sivilce tedavisi olan bir dermatolojik rahatsızlıktır, bu nedenle doktor tedavisi kalıcı izlerin ve lekelerin oluşmasını engeller.

Topikal Kremler ile Akne Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Genellikle hafif-orta şiddetli aknelerin tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Etkisinin görülmesi için en az 8-12 hafta kullanılmalıdır. Derinin üst bölgesine topikal kremler deri üzerinde akne oluşumunu tetikleyen mikroorganizma ve bakterileri yok ederek, sebum üretimini düzenler ve akne oluşumunu azaltır.

İlaçla Akne Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Topikal krem tedavisinin yanıt vermediği durumlar söz konusu olduğunda hastaya oral yolla ilaç verilir. Genellikle orta veya şiddetli derecede seyreden akne durumu olan hastalara önerilir.

Lazerle Akne Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Lazerle akne tedavisi yönteminde akne oluşumuna sebebiyet veren bakterilerin temizlenmesi ve cilt alt tabakasında bulunan tıkanmış yağ hücrelerinin temizlenerek akne oluşumunu artıran faktörlerin kaldırılması sağlanır.

Akne Tedavisi Neden Gereklidir?

Akne tedavisi ciltte iz oluşumunu önlemek açısından son derece gerekli bir uygulamadır. İyileşme döneminde olan kist ve nodüllerin cildinizde iz bırakmasına engel olur. Akne sonrası meydana gelen izleri yok edip cildi pürüzsüz bir seviyeye ulaştırmak oldukça zordur.

Akne tedavisinin bir diğer önemi ise akneli olarak geçirilen süreyi azaltmaktır. Aynı zamanda akne tedavisi ile ciltte bulunan çok fazla akne ve izden dolayı oluşan psikolojik sorunlar ortadan kaldırılır.

Akne Tedavisi Kalıcı Mıdır?

Akne tedavisi akneleri kontrol altına almada son derece başarılıdır fakat akneler medikal yöntemler ile tam olarak geçmemektedir. Tedavi sonrasında hasta cildine iyi bakar ve akne oluşumuna neden olan etkenleri ortadan kaldırırsa hastalığın tekrarlama riski oldukça azalır. Ayrıca dermatoloğunuz size aknelerin nüks etmemesi için devam tedavisi planlayabilir.

Akne tedavisinde en sık sorulan sorulardan bir tanesi de tedavi sonrası tekrar akne oluşumu yaşanıp yaşanmayacağıdır. Bu durumun bir garantisi yoktur. Kişinin cilt yapısına bağlı olmakla beraber, eğer kişi yağlı bir cilde sahip ise tekrar oluşum gözlenebilir. Fakat bu sorun cilt yağlanmasını önleyen doğru ürün kullanımı ile kolayca giderilebilir. Akne tedavisi ile yeni akne oluşumu kontrol altına alınır ve izlerin önüne geçilir.

Akne Tedavisi Ağrılı Mıdır?

Akne tedavisi ağrılı bir işlem değildir. Herhangi bir acı veya yan etki gözlenmez.

Akne Tedavisi Hemen Etki Eder mi?

Akne tedavisi hemen etki etmesi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kişide görülen akne tipi, kişinin cilt yapısı ve akne oluşumunun altında yatan sebebe bağlı olarak akne tedavisi etki etme süresi de farklılık göstermektedir.

Akne Tedavisi Sırasında Kozmetik Ürün Kullanmak Doğru mudur?

Akne tedavisi sırasında ve sonrasında mutlaka dermatoloğunuzun önerisi ve kontrolüyle doğru ürünler kullanmanız gerekir. Cildi temizleyen sabunlar ve losyonlar, cildin nem dengesini tazeleyen ürünler ve diğer bakım ürünleri bu ürünlerden bazılarıdır.

Bir yanıt yazın