kımyasal peelingKimyasal peeling, bir diğer ismiyle cilt soyma işlemi, cildin ölü hücrelerden arınmasını sağlayan bir cilt yenileme tekniğidir. Ameliyatsız bir işlem olduğu için yaygın uygulanan ve sıkça tercih edilen bir uygulamadır. Bu teknik ile cilt üzerine birtakım kimyasal ajanlar verilir. Bu kimyasal ajanların ciltte kontrollü bir hasar oluşturması amaçlanır. Oluşan hasar sonucunda cilt ölü hücrelerden arındırılır ve böylece daha canlı, ferah, temiz ve sağlıklı bir cilt ortaya çıkar.

Yaş ilerledikçe cilt kendini eskisine oranla daha yavaş bir şekilde tazelemektedir. Ortaya çıkan bu durum ise cilt yüzeyinde daha mat bir görünüme sebebiyet vermektedir. Yaş arttıkça daha da yaşlanan cildin elastikiyet ve dış faktörlere karşı dayanıklılığı giderek azalır. Bu da insanlarda hoşnutsuzluğa neden olmaktadır. Kimyasal peeling gibi cildi ölü hücrelerden arındıran estetik işlemler bu sorunlara çare olmaktadır.

Bu yöntemle boyun, yüz veya el bölgesine asidik formülasyon içerikli kimyasal bir karışım uygulanır. Bu kimyasalın cilde kontrollü bir hasar vermesi amaçlanarak cilt yüzeyinin soyulması sağlanır. Bu sayede soyulan cildin yerine daha yenisi ve daha pürüzsüzü ortaya çıkar. Bu işlem ile birlikte eski canlı ve kaliteli cildinize kavuşmuş olursunuz.

Kimyasal peeling işlemi sonrasında cildin eski haline göre kırışıklık ve cilt lekelerinde ciddi bir azalma veya yok olma görülür. Daha sağlıklı ve gergin bir cilt görünümü ortaya çıkar. Gözeneklerde küçülme, cildin daha ferah ve canlı durması, daha yumuşak ve hassas bir parlaklıktaki cilde sahip olunması amaçlanır.

Kimyasal Peeling Uygulama Alanları Nelerdir?

Kimyasal peeling cildi ölü hücrelerden arındırarak daha pürüzsüz ve canlı bir görüntüye kavuşturur. Birden fazla uygulama alanı mevcuttur. Bunlar:

  • Leke tedavisinde uygulanır. (Özellikle yaşlılıkta, hamilelik sonra dönemde ve güneş lekelerinde)
  • İnce ve orta derinlikte görünen kırışıklıkların ortadan kaldırılması veya hafifletilmesinde uygulanır.
  • Akne ve sivilce tedavisinde uygulanır.
  • Akne ve sivilce lekelerinin hafifletilmesinde uygulanır.
  • Kaba bir görüntüye sahip olan cilt yapısının düzeltilmesinde uygulanır.
  • Gözenekli bir cilt yapısının daha güzel bir görüntüye kavuşmasında uygulanır.
  • Cildin daha canlı bir yapıya kavuşması, cilt parlaklığının ve pürüzsüzlüğünün artırılmasında uygulanır.

Bunların yanı sıra melazma, fotoyaşlanma, akne skarları, akne vulgaris, seboreik keratoz, senil lentigo, aktinik keratoz, postlezyonel hiperpigmentasyon ve periorbital hiperpigmentasyon gibi cilt sorunlarının tedavisinde de uygulanır. Bu cilt problemlerinin ardından tek olarak da uygulanabilir, başka tedavi yöntemleriyle de birleştirilebilir.

Kimyasal Peeling Çeşitleri Nelerdir?

Kimyasal peeling işlemi cilt yapısına, hastanın yaşına ve cildin sahip olduğu probleme/problemlere göre uygun kimyasal ajanların kullanılması sonucu cilt üzerinde kontrollü bir hasar yaratır. Cilt bu hasarı onarma refleksi göstererek soyulan deri altından daha sağlıklı ve yenilenmiş bir cilt ortaya çıkması sağlanır.

Cilt soyma işlemi cildin yenilenmesi ve canlanmasını amaçlayan yaygın uygulanan bir uygulamadır. Soyma işleminin derinliğine göre 3 tip peeling çeşidi bulunmaktadır. Bunlar:

  1. Yüzeysel peeling: Cildin en üst katmanında etkili olan bu işlem üst derinin sürekli olarak soyulması amaçlanır.
  2. Orta derecede derin peeling: Daha çok papüller ve retiküller üzerinde etkilidir.
  3. Derin peeling: Cilt yüzeyinden itibaren dermise dek inen bir soyulma ile cilt yenilenir. Böylece epidermis kısa zamanda kendini soyarak daha pürüzsüz ve canlı bir cilt ortaya çıkması sağlanır.

Kimyasal Peeling Kimler İçin Uygundur?

  • Özellikle cildinde yara izi olan ve bu nedenle cildi daha girintili ve çıkıntılı görünen kişilerin yaptırması uygundur.
  • Cilt yüzeyinde kahverengi güneş lekeleri bulunan, cildinde renk bozukluğu meydana gelmiş için uygundur.
  • Cildinde ince kırışıklıkları olanların veya ciltleri aşırı güneşe maruz kalmış kişilerin yaptırması uygundur.
  • Cildinde sivilce veya akne problemi yaşayan kişilerin yaptırması uygundur.
  • Çillerinde hoşnut olmayan kişilerin yaptırması uygundur.
  • Fazla yağlı cilde sahip olan kişilerin yaptırması uygundur.
  • Yaşlılık lekelerine sahip olan kişilerin yaptırması uygundur.

Yukarıda sıralanan maddelerden bir veya daha fazlasına sahip olan kişiler için cilt soyma işlemi önerilmektedir. Gittikçe daha da popülerleşen bir yöntemdir.

Kimler Kimyasal Peeling Yaptırmamalı?

Uygulama esnasında kullanılan solüsyonlara alerjisi olan kişiler için uygun bir tedavi yöntemi değildir. Gebelik ve emzirme döneminde olan kadınlar için de önerilmez. Cilt üzerinde açık yara bulunan bölgeye veya son 2 hafta içinde lazer epilasyon ya da diğer cilt soyma işlemi uygulanmış kişilere yapılmaz.

Kimyasal Peeling Yan Etkileri Nelerdir? Riskli Midir?

Cilt soyma işlemi uzman dermatolog gözetiminde zararlı bir işlem değildir. İşlem esnasında kullanılan asidin yüzdesi hekim tarafından cilt tipine göre belirlenir. İşin uzmanı tarafından uygulanmayan bu işlem cildinize geri dönülmez zararlar verebilir.

Ayrıca işlem sonrasında cildi korumak da çok önemlidir. Cildin iyi korunup korunmaması uygulamanın etkinliğini de etkiler.

Bazı estetik işlemlerin yan etkileri olduğu bilinmektedir. Fakat işin uzmanı tarafından gerçekleştirilen işlemlerin yan etkileri daha az olur veya hiç olmaz. Bazı hastalarda tedavi sonrasında ciltte hafif kızarıklık, kuruluk ve pul pul dökülme görülebilir. Fakat bu olağandır. Bu gibi semptomlar yan etki olarak yorumlanmamalıdır. Bazı kişilerde tedavi sonrası ciltte aşırı melanin üretimi sonucu cilt renginde koyulaşma görülebilir, bu durumun oluşmaması için peeling sonrası ilk haftalarda cilt çok çok iyi güneşten korunmalıdır. Bunun dışında cilt renginde azalma ve enfeksiyon riski meydana gelebilir.

Kimyasal Peeling Uygulaması Nasıl Yapılır?

İlk olarak cilde beyaz renkteki sıvı formunda bir kimyasal uygulanır. Sonrasında bu sıvının kısa zamanda deride emilmesi sağlanır.

Bu sıvı derinin altına inerek soyulma başlar. Bu işlemin amacı cildi soyarak daha canlı ve sağlıklı bir cilde kavuşturmayı sağlamaktır.

  • İlk aşama cildin özel solüsyonlar ile temizlenmesidir.
  • Ardından cilt iyi bir şekilde kurulanır.
  • Hassas bölgelerin gereğinden fazla soyulmasını engellemek için vazelin benzeri kremler kullanılır.
  • Kulak ve gözler pamuk yardımıyla kapatılır.

Düşük seviyede uygulanan solüsyonlar bir kap içine konarak hızlı bir şekilde uygulama gerçekleştirilir. Özel kimyasal solüsyon cilde eşit oranda uygulanır. Peeling solüsyonu ise çok daha dikkatli uygulanmalıdır. Solüsyon cilt yüzeyinde bir süre bekletilir. Ardından ise düzgünce temizlenir.

Nihayet cilt soyma işlemi gerçekleşerek cilt üzerinde bulunan lekelerin, sivilcelerin, aknelerin, renk düzensizliği gibi problemlerin giderilmesi sağlanır.

Kimyasal peeling korkulması gereken bir uygulama değildir. Bu işlem sayesinde cilt çok daha canlı, ferah ve sağlıklı bir yapıya kavuşur.

Kimyasal Peeling İyileşme Süreci Nasıldır?

kimyasal peelingUygulanan tedavinin türüne göre iyileşme süreci farklılık gösterir. Yüzeysel soyma işleminden daha derin soyma işlemine doğru gidildikçe iyileşme süreci daha da zorlaşmaktadır. Bunların yanı sıra kimyasal yoğunluğunun artması da iyileşme sürecini doğru oranda artıracaktır. Bunlara ek olarak bireysel farklılıklar da tedavi sürecinin süresinde önemli rol oynar. Kişinin cilt yapısına göre vereceği reaksiyon ve iyileşme hızı değişiklik gösterir.

Genel olarak söylemek gerekirse yüzeysel tipte 1-5 gün arasında süren kızarıklık ve hafif derecede soyulmalar meydana gelir. Derin peeling uygulamasında ise ödem ve deride gerginlik oluşabilir. Ek olarak kahverengi bir tabaka da meydana gelir ancak bu tabaka bir hafta içerisinde soyulup kaybolur.

Kimyasal Peeling Ağrılı bir İşlem midir?

Orta derinlikte peeling ve yüzeysel peeling işlemleri sonrasında cilt yüzeyinde hafif veya orta derecede yanma hissi meydana gelebilmektedir. Bu ağrının azaltılması için lokal anestezik kremler kullanılmaktadır. Derin kimyasal peeling ise ağrılı bir uygulamadır. Bu nedenle işlem esnasında lokal anestezi kullanılır. Bunun yanında ağrı kesici ilaçların da düzenli olarak kullanılması tavsiye edilir.

Kimyasal Peeling Evde Uygulanabilir mi?

Kimyasal peeling uygulaması evde uygulanması kesinlikle önerilmeyen bir tedavidir. Evde kendi başına uygulanan işlemle ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Evde yapılan cilt soyma işlemi sonrası cilde ciddi zararlar verilebilir. Piyasada profesyonel ürün olarak lanse edilen birçok yanıltıcı ürün bulunmaktadır. Fakat bu ürünler ciddi tehlikelere davetiye çıkarabilir. Bu tür estetik uygulamalar mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmelidir.

Kimyasal Peeling Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İşlemi yaptırmadan önce cildi iyi tanımak çok önemlidir. Cilt yüzeyinde bulunan bazı sebeplerden ötürü cilt soyma işlemi yarardan çok zarar verebilir. Bu nedenle cildin çok iyi tanınması ve birtakım başka dikkat edilmesi gereken hususların bilinmesi gereklidir. Cilt soyma işlemi yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Ciltte açık yara, uçuk vb. Enfeksiyon var mı?
  • Son bir yıl içinde kimyasal peeling işlemi uygulandı mı?
  • Son bir yıl içinde yüzde uygulanmış bir cerrahi işlem bulunuyor mu?
  • Kişide aspirine karşı veya salisilik aside karşı alerjik bir reaksiyon gelişiyor mu?
  • Kişi sigara kullanıyor mu?
  • Kişinin cilt hassasiyet durumu nedir?
  • Kişinin yara iyileşme süresi ve ağrı eşiği nedir?
  • Kişinin emzirme veya gebelik gibi bir durumu var mı?
  • Kişinin güneş ışığına yoğun şekilde maruz kalma riski var mı?
  • Kişinin radyoterapi geçmişi var mı?

Kimyasal Peeling Yaptırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kimyasal peeling uygulaması sonrası oluşabilecek olası kabuklar kesinlikle soyulmamalıdır. Doktor tarafından tavsiye edilen nemlendirici preparatlar kullanılmalıdır. İşlem sonrasında güneşten korunmaya mutlaka dikkat edilmelidir. Genel olarak işlem sonrası doktorun tavsiyelerine uymak ve cildi korumak son derece önemlidir.

Kimyasal Peeling Ciltten Nasıl Temizlenir?

Kimyasal peeling işlemi ardından cildin özel solüsyonlar aracılığıyla temizlenmesi önemlidir. Sprey formunda olan bu solüsyonlar cilt yüzeyine sıkılarak cildin temizlenmesi sağlanır. Bu maddenin ciltte köpürmesi sonrası cilt yüzeyinde kimyasal madde kalmayana dek cilt temizlenir. Gerekirse işlem tekrarlanır.

Bu uygulama sonrası cilde besleyici bir krem sürülür. Sonrasında bu besleyici kremin kişinin kendi evinde de uygulaması önerilir. Güneşe maruz kalınacak ise mutlaka güneş koruyucu krem de sürülmelidir. Böylece uygulama sonlandırılmaktadır.

Kimyasal Peeling Tedavisi Ne Kadar? Kimyasal Peeling Fiyatları

Uygulanan kimyasal peeling yöntemine göre fiyatlandırma değişiklik gösterir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Sizin için en doğru fiyat bilgisine ulaşmak ve diğer tüm merak ettikleriniz için +902122414624 numaralı telefondan kliniğimize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın