egzama tedavisiEgzamanın ortaya çıkmasıyla deride kızarıklık, kabuklanma, kaşıntı gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Egzama tedavisi günümüzde çoğu kişinin hayatının herhangi bir evresinde birden fazla kez karşılaştığı bir deri sıkıntısıdır. Egzama vya atopik dermatit kendini kızarıklık, yanma, kaşıntı, pullanma, uzun dönemde deri çatlakları gibi bulgularla gösterir.

Egzama cinsiyet fark etmeksizin her yaştan kişiden farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Kronik bir cilt rahatsızlığı olan atopik dermatitin tedavisinde kullanılan birden fazla yöntem bulunmaktadır. Ciddi veya riskli bir hastalık grubunda değildir. Fakat ciltte yarattığı görünüm nedeniyle kişilerde özgüven eksikliği veya görüntüsünden rahatsızlık gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Egzama Nedir?

Egzamayı kısaca açıklayacak olursak derinin dış yüzeyinde ortaya çıkan kızarıklık, pullanma, kaşıntı yani dermatit durumudur. Egzamanın zamanla deri çatlakları oluşturması bu çatlaklardan enfeksyion gelişimi riski taşır. Egzama bir deri hastalığı olduğu için tedavi edilmediğinde kişilerin fiziki görünümünde kötü bir görüntü ortaya çıkarmaktadır. Buda egzamalı bireylerin öz güvenin azalmasına neden olabilmektedir. Özellikle yüz ve ellerde yani herkes tarafından görülen bölgelerde çıkan egzamalar psikolojik durumu daha fazla kötü etkileyebilmektedir. Sulu egzamada ise deride çok kaşıntılı küçük su dolu kabarcıklar oluşur.

Egzamanın fark edildiğinde dermatoloji uzmanı tarafından muayenesi ile hangi çeşitte olduğunun tanısı konulmalı sonrasında ise tedavi sürecine başlanmalıdır. Kronik atopik dermatit çeşitlerinde bazı kişilerde hayatının her evresinde görülebilmektedir. Buda sürekli olarak krem ve ilaçlarının kullanılmasını gerektirmektedir. Egzama her ne kadar zararsız olsa da deri ve görüntü bozukluğu yarattığı için yetişkinlerin rahatsızlık duyduğu bir hastalık türüdür.

Egzama Vücudun Hangi Alanlarında Görülür?

Atopik dermatit vücudun her yerinde görülebilen bir deri problemidir. En çok görüldüğü alanlar ise;

  • Saç derisi,
  • Yüz,
  • Eller,
  • Dirsekler,
  • Dizin arka kısmı,
  • Bacak bölgesi,
  • Kulak arkasında sıkça görülebilmektedir.

Egzamanın Oluşma Sebepleri

Atopik dermatit oluşmasına sebep olan en yaygın nedenler; 

  • Genetik yatkınlık
  • Alerjik reaksiyonlar,
  • Dolaşım hastalıkları,
  • Deterjan, kimyasal çözücüler, kostik etkili ürünlerle temizlik ve bahçe işleriyle uğraşmak
  • Stres, sinir, ruh hastalıkları,

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Deri hastalığı olan egzamanın kişilerde kendini gösteren belli başlı belirtileri vardır. Bu belirtiler;

  • Deride kuruluk,
  • Kaşıntı,
  • Kabarık deri,
  • Pullanma,
  • Deri dökülmesi,
  • Kızarıklık,
  • Sorunlu alanda iltihaplanma,
  • Saç derisinde ortaya çıkmış ise kepek sorunu,
  • Derinin çatlak bir görünüm alması egzamanın en sık görülen belirtileridir.

Egzama Çeşitleri Nelerdir?

Egzama sorununun ortaya çıkma sebebine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Sıkça görülen egzama çeşitleri;

egzama nedirİrritan kontakt dermatit; bu dermatit çeşidi genellikle temizlik veya bahçe işleriyle uğraşanlarda, kostik etkili deterjanlar, sabunlar, kimyasal çözücü ve boyalarla ve çamaşır suyu gibi ürünlerle temasa bağlı ellerde oluşan dermatit durumudur.

Atopik Dermatit: Genellikle çocuklukta başlayan bir bir egzama çeşididir. Bu dermatit türü alevlenmemesi için sürekli takip altında tutulmalıdır ve bazı önlemler alınmalıdır. Bu önlemler ve tedavi dermatoloji uzmanlarınca hastalara verilmektedir.

Seboreik Dermatit: Daha çok yağlı cilde sahip olan kişilerde görülür. Bu egzama türü yağlı cilt alanlarında sıkça kendini göstermektedir. Daha çok bahar ve kış aylarında kendini göstermektedir. En belirgin belirtileri gülme çizgilerinde, saç diplerinde kabuklanma, kızarıklık ve pullanmadır.

Allerjik Kontakt Dermatit: Sağlık çalışanları, çimento işçiliği, gümüş vb. kuyum işçiliği, kuaförlük gibi bazı meslek gruplarında sık görülür. Kişinin bazı maddelere allerjisi olması ve bu maddelerle tekrarlayan teması sonrası gelişir. Toplumumuzda en sık nikele karşı (sahte takı, kemer tokası alerjisi) olarak izlenmektedir. Tanısını dermatoloji uzmanları alerji yama testi yaparak koyar.

Asteatotik Dermatit: Daha çok yaşlılık döneminde kendini gösteren bu egzama türü derinin kuruması sonucu daha çok kendini belli eder. Kişilerin sıkça banyo yapması da bu egzama türünün ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Numuler Dermatit: Kronik bir egzama türü olan numuler egzama el, kol ve bacaklarda görülmektedir. Ortaya çıkan lezyonlar dairesel şekildedir ve çok kaşıntılıdır.

Bitkilere bağlı dermatit (Fitodermatit): Bazı bitkilerin değdiği alanlarda görülen kaşıntı, kızarıklık, pullanma ve yanmadır. En iyi bilineni ısırgan otudur.

Bez egzaması (Diaper dermatit): Özellikle bez değişimine dikkat etmelisiniz. Sürekli ıslak ve kaka olan bezin popusunda durması da egzama gelişimine neden olabilir.

Egzama Tanısı Nasıl Konur?

Egzamanın tanısı diğer hastalıklara oldukça kolaydır. Tanıda kullanılan 3 yöntem vardır.

Fiziki Yöntem ile Tanı (Anamnez): Anamnez yönteminde hastanın kullandığı kimyasal ürünler ve kimyasal ürünler ile teması hakkında bilgi alınır. Sonrasında fizik muayene ile egzamanın boyutu, çeşidi belirlenir. Fiziki muayenede derinin kuru, kızarık, çatlak, pul pul dökülmüş olmasına bakılır.

Yama Testi ile Tanı: Eğer fiziki tanıda oluşan egzamanın alerjik kaynaklı olduğu düşünülüyor ise yama testi yapılır. Yama testinde sırt bölgesine içerisinde birden fazla alerjen bulunan yamalar yapıştırılır. Bu yamalar sırt bölgesinde ortalama 2-3 gün kalmaktadır. Yamanın çıkarıldığı alanlara bakılır ve alerjik reaksiyon olup olmadığı kontrol edilir.

Deri Pick Testi: Prick testi kol kısmının iç yüzeyine yapılmaktadır. Kolun iç kısmına içerisinde alerjen maddeler olan ilaç damlatılır. Sonrasında deriye steril bir lanset ile çizik atılır.  Bir süre beklenir. Bekleme süresi sonrasında bölgede kızarıklık ve kabar oluşması sonucu tanı konulur. Bu test genelde ürtiker (kurdeşen) hastalığı, alerjik astım, alerjik rinit gibi durumlarda kullanılır, egzamalarda tercih edilmez.

Egzama Tedavisi

egzamaYapılan tedaviler sonrası iyileşme kısa zamanda görülür. Fakat sonrasında hastalığın tekrar çıkması riski vardır, tekrar çıkmaması için allerjik ise sebep tespit edilir ve kullanılması engellenir, eğer alerjik dermatit değilse tekrarlamaması için yine dermatoloji uzmanları tarafından bakım rutinleri oluşturulur. Egzama olan bölgeye sürekli olarak ilaç tedavisi yapılır.

Egzama hastalığının tedavisinde genellikle alerji önleyici ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçların içeriği ise kortikosteroid maddesinden oluşmaktadır. Ayrıca günlük olarak deriyi nemlendirmek dermatit tedavisinde oldukça önemlidir. Hastalık ile birlikte ortaya çıkan kaşıntı, alerji, kızarıklık, deri dökülmesi gibi durumları önlemek için cildi koruyucu kremler tedavide kullanılmaktadır.

Genellikle içeriğinde nemlendirici özelliği olan kremler tercih edilmektedir. Kolonya sürmek, aşırı kaşımak, tedavisiz beklemek, ev yapımı bilinçsiz ürünler sürmek egzamanın iyileşmesini geciktirir veya arttırabilir.  Özellikle duş aldıktan sonra cilt tipinize uygun bir nemlendirici ile cildinizi nemlendirmeyi unutmayın. Dermatit hastalığının tedavisinde düzenli krem ve ilaç kullanımı büyük önem taşır. Ayrıca belli aralıklar ile doktorunuza muayene olmanız gerekmektedir.

Egzama Hastalığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Egzama Bulaşıcı mıdır?

Bulaşıcı değildir. Temas veya herhangi bir şekilde başkasına geçmez.

Egzama Vücudun Hangi Bölümlerinde Bulunur?

Dermatit vücudun her bölgesinde görülebilir. En fazla görülen alanlar ise eller, diz ve dirsek, yüz, parmaklardır. Bazı kişilerde genital bölge ve çevresinde de dermatite rastlanabilmektedir. Özellikle güçlü kimyasal ürünler veya bazı metallerle sürekli temas halinde olan mesleklerde çalışan kişilerin ellerinde ve yüzlerinde egzamanın ortaya çıkma ihtimali vardır.

Egzama Tedavisinde Kullanılan Bitkisel Yöntemler Nelerdir?

Egzama tedavisinde hekim kontrolü olmadan bitkisel tedavi kullanılmasını önerilmemektedir. Bazı dermatitler bitkilere bağlı geliştiği için artabilir. (bkz Fitodermatit)

Çocuklarda Egzama (Atopik Dermatit) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde dermatit tedavisinde kremler kullanılmaktadır. Mutlaka dermatoloji uzmanı tedavisi ve kontrolü altında olmalıdır. Terleten, naylon olan kıyafetler egzamayı tetiklemektedir. İçeriği pamuk olan rahat giysiler giydirmeyi tercih ediniz.

Sulu Egzama Türünde Risk Var mıdır? 

Genellikle yetişkinlerde görünen bu dermatit çeşidi kadınlarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Sulu egzama tedavisinde farklı bir tedavi yöntemi uygulanmamaktadır. Aynı şekilde kremler ve nemlendirici ürünler kullanılmalıdır.

Egzama Kendiliğinden İyileşir mi?

Egzama bazen kendiliğinden iyileşebilir. Fakat sürekli tekrar eden bir rahatsızlık olduğu için ilaç ve nemlendirici kullanmak gerekir. Özellikle nemlendirici kullanmak tekrarlanmayı azaltacaktır.

Memede Egzama Emzirmeye Engel Olur mu?

Meme bölgesinde ortaya çıkan dermatit emzirmeye engel değildir fakat emzirme yapıldığı sürece iyileşme süreci de uzayacaktır. Tedavi süreci dermatoloji uzmanıyla planlanmalıdır.

Egzama Tedavisi Fiyatları

Egzama tedavisinin hakkında kesin bir fiyat bilgisi vermek söz konusu değildir. Tedavide genellikle kremler kullanıldığı için kullanılan kremlerin fiyatı da önemlidir. Sürekli olarak ilaç kullanmak maliyetli olabilmektedir. Genellikle egzama ilaçları ortalama fiyata sahiptir. Dermatit tanısında kullanılan yöntemler de fiyatı etkileyebilir. Doktorun tecrübesi, tedavide seyredilecek yol, hastanın durumu da egzama tedavi fiyatlarını etkileyebilmektedir.

Sağlık Bakanlığının kuralları gereği internet sayfalarında sağlık işlemleri ile ilgili fiyat vermek yasal değildir. Tecrübeli ve hasta memnuniyeti yüksek doktorların tedavinizi yapması fiyatları da artabilmektedir. Dermatit tedavi fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için bize iletişim sayfamızda yer alan bilgilerden ulaşabilir kolayca randevu oluşturabilirsiniz. Randevu aldıktan sonra kliniğimizde yer alan çalışan ve doktorlar egzama tedavi fiyatları hakkında aklınıza takılan tüm soruları cevaplayacaktır. Daha sağlıklı olmanız ve kendinizi daha mutlu hissetmeniz için birçok hastalığın tedavisinde alanında uzmanlarımız ile hizmet veriyoruz. 02122414624 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak egzama tedavi fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın