Saç ekimi, birçok kadın ve erkeğin karşılaştığı kellik sorununa kalıcı bir çözüm sunan estetik bir uygulamadır. Genellikle yaşlanmanın etkisiyle ya da genetik faktörlerden dolayı çoğu insan erken dönemde saç dökülmesi sorunuyla karşılaşabiliyor.

Saçlarının dökülmesinden ve zamanla seyrelmesinden rahatsızlık duyan hiç kimse artık bu problemle yaşamak zorunda değil. Saç ekimi tedavisi ile herkes hayalini kurduğu gür ve doğal saçlara kavuşabilir.

Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi saçların yoğun olduğu bölgeden alınan saç köklerinin, saçsız yani kel olan bölgeye transfer edilmesi işlemine denir. Bu uygulama genetik nedenlerden dolayı ya da yaşlanma sebebiyle saçlarında seyrelme ya da kellik olan kadın ya da erkekler için kalıcı ve doğal bir verir.

Bu uygulama hastanın kendisinden alınan sağlıklı saç köklerinin saç kaybı yaşanan alanlara transfer edilmesini sağlayan bir mikrocerrahi işlemdir. Saç kaybına kalıcı bir çözüm sunan bu yöntemde genellikle saç köklerinin kuvvetli olduğu ense gibi alanlardan saç kökleri alınır ve saçların seyreldiği alanlara transfer edilir.

Kaybedilen saçların geri kazanılmasını sağlayan bu mikro cerrahi yöntemi oldukça etkili ve kalıcı sonuçlar verir. Kişiye özel planlama ve uygulama gerektiren bu operasyon sanılanın aksine çok basit bir işlem değildir.

Transfer aşamasında saç köklerin doğru şekilde yerleştirilmesi operasyon sonrasında saçların doğal gözükmesi için oldukça önemli olduğu için bu uygulama mutlaka alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmelidir.

Saç Ekimi Neden Yapılır?

Saçlar fiziksel görünümün tamamlayıcı unsurlarından biridir ve güzel görünmek isteyenler için oldukça önemlidir. Bu nedenle her kadın ve erkek saçlarının gür, sık ve sağlıklı olmasını ister. Çünkü sağlıklı görünen saçlar kişinin genç ve dinamik bir görünüm sağlar; sağlıksız ve dökülmüş saçlar ise insanları olduğundan daha yaşlı gösterir.

Kötü bir görünüme neden olan saç seyrekliği ya da uzun vadede oluşabilecek kellik kişiyi rahatsız eder ve özgüven kaybına neden olur, bu nedenle tedavi edilmesi gerekir. Saç dökülmesinin tedavi edilebilmesi için öncelikle saç dökülmesinin neden kaynaklandığını bilmek bu doğrultuda bir tedavi süreci belirlemek gerekir.

Saçlarınızı Yeniden Geri Kazanın

Saç Ekimi hakkında daha fazla bilgi almak, önce ve sonrası uygulamaları görmek için bize ulaşabilir ve uzmanlarımızla görüşebilirsiniz.

Saç Dökülmesinin Başlıca Nedenleri

Saç tellerimizin her birinin 4-6 yıllık bir yaşam döngüsü vardır ve bu süreç uzama, durma ve dökülme dediğimiz evrelerden oluşur. Saçlarımızda bu nedenle farklı evrelerde bulunan saç köklerinin olması normaldir ve her gün yaklaşık 50- 100 saç teli sürecini tamamlayarak dökülür. Eğer bu sayıdan fazla dökülme varsa nedenlerini araştırmak ve gerekirse tedavi etmek gerekebilir. En sık saç dökülme sebepleri şöyledir;

Genetik faktörler: Genellikle erkeklerde görülen saç dökülmesidir. Yaş ilerledikçe saç dökülmesi artar, erken dönemde koruyucu tedavi yapmak bu süreçte önemlidir. Kadınlarda nadiren görülür daha çok erkek tipi saç dökülmesi olarak karşımıza çıkar. Bu saç dökülmesinin en büyük nedeni hormona duyarlı olan saç köklerinin fazla olmasıdır.  Hormon tedavisi ile saç dökülmesi durdurulabilir ancak dökülen saçlar geri getirilemez.  Saçların geri kazanılabilmesi için saç ekimi tedavisi yapmak gerekir.

Cilt problemleri: Sedef, egzama, akne, liken gibi cilt hastalıkları veya aşırı yağlanan deri ve mantar hastalıkları da saçları etkileyerek dökülmeye sebep olabilir. Cilt hastalığının tedavisi sonrasında genellikle saçlar yeniden çıkar.

Yanlış beslenme: Düzensiz beslenme, özellikle uzun süreli açlıklar ve tek tip beslenme saç dökülmesine neden olabilir. Böyle durumlarda beslenme alışkanlıkları değiştirilmelidir.

Vitamin ve mineral eksiklikleri: Saç büyümesi için gerekli olan B12, D vitamini, biotin, çinko, demir, folik asit gibi mineral ve vitaminlerin yeterli olmaması saç dökülmesine neden olabilir. Vitamin takviyesi desteği ile beraber saç dökülmesi azalır ve zaman içinde durur.

Hormonal nedenler: Vücutta oluşan hormonal dengesizlikler nedeniyle saç dökülmesi olabilir. Bu bulguların araştırılarak hormon tahlillerinin yapılması ve nedene yönelik tedavi ile dökülme durur.

Çeşitli hastalıklar ve bazı ilaçların kullanımı: Tiroit bezi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, böbrek üstü bezi hastalıkları, hormon ilaçları, zayıflama hapları ve çayları, insülin direnci, diyabet ilaçları vb. Saç dökülmesine neden olabilir. Bu durumlar sadece doktor kontrolünde ve yan etkilere yönelik yapılan tedaviler ile aşılabilir.

Doğum ve kemoterapi süreci saç dökülmesi: Doğum sonrası dökülme normaldir, hamilelik sürecinde dökülmeyen saçların beraber dökülmesinden kaynaklanır. Kemoterapi de ki dökülme ise kemoterapi ilaçlarına bağlı olarak gelişir ve tüm saçları etkiler ama her kemoterapi ilacı dökülme yapmaz. Genellikle doğum sonrası ve kemoterapi tedavi sürecin tamamlanması sonucunda genellikle saçlar geri çıkar.

Kozmetik nedenler: Saçları korumak için kullanılan saç bakım ürünlerine ya da saç şekillendirme amacıyla kullanılan ürünlere bağlı olarak mekanik, kimyasal veya fiziksel nedenler ile saç köklerinin zedelenmesi nedeni ile yaşanan bir dökülmedir. Yanlış saç ürünleri, fön, saç boyaları vb. Nedeniyle oluştuğu için tedavi sürecinde etken unsuru ortadan kaldırmak gerekir.

Stres ve depresyon: Aşırı stres ve depresyon saç dökülmesine de neden olabilir. Bu süreci en hafif şekilde atlatmak için gerekirse psikolojik destek almak gerekir.

Saç yapısı çeşitleri: Bazı saç yapısı çeşitleri erken yaşlarda saç dökülmesine daha yatkındır bu nedenle bazı kişiler erken yaşlarda seyrelme ve kellik sorunuyla karşılaşırlar.

Günümüzde çoğu kişi saç dökülmesinin sebebine bakmaksızın bitkisel veya medikal yöntemlerle saç dökülmesini engellemeye ve dökülen saçları da tekrar çıkarmaya çalışır. Genelde ilaçlar ve bitkisel tedaviler nedene bağlı olarak saç dökülmesini durdurabilir ama bu tarz tedaviler dökülen saçların yeniden çıkmasını sağlama konusunda etkili değildir. Saç dökülmesi nedeniyle ortaya çıkan seyrelme ve kelliğin en etkili ve en başarılı tedavi yöntemi saç ekimidir.

Saç Ekimi Kimlere Uygulanabilir?

Saç dökülmesi sorunuyla karşılaşan herkese saç ekimi yapılamaz çünkü saç dökülmesine sebep olan birçok neden var. Örneğin strese bağlı olarak dahi saç dökülmesi oluşabilir. Böyle durumlarda saç dökülmesini engellemeye yönelik tedavi uygulanması gerekir.

Saç ekimi ise saçlarında dökülme olan ancak bu dökülmeye engel olamamış ve saçlarında seyrelme oluşmuş adaylar için uygundur. Fiziki gelişimini tamamlamış ve sağlıklı olan bireylere saç ekimi yapılmasında bir sakınca yoktur ama saç dökülmesi sorunu yaşayan kişinin donör bölgesinin ekim için uygun olması gerekir.

Donör alanı olarak genellikle ense gibi dökülmeye karşı dirençli alanlar tercih edilir. Eğer kişinin ensesinde seyrelmeyi ya da kelliği kapatacak kadar saç kökü bulunan kişilere saç ekimi uygulanabilir. Eğer donör alanı seyrelmeyi kapatmayacaksa ekim yapılması tercih edilmez.

Bu uygulama genellikle erkek tipi saç dökülmesinde kullanılır ama çeşitli hastalıklar ya da kazalar sonucunda oluşan yara ve yanık izlerinin olduğu alanlarına ya da lokal boşluklara da uygulanabilir. Bunların dışında kadınlar da saç ekimi için uygun adaylardır.

Kadınlarda Saç Ekimi

Saç ekimi denilince genellikle akla erkekler gelir fakat saç ekimi tedavisi kadınlara da başarılı bir şekilde uygulanabilir. Kadınlarda yaşın ilerlemesi, sağlık sorunları, yanlış saç işlemleri, yanlış ürün kullanımı ve genetik faktörlerden dolayı saçlarda seyrelme oluşabiliyor.

Çeşitli tedavi yöntemleri ile saçların dökülmesine engel olunabilir ama seyrelen alanların düzelmesi için kullanılabilecek en iyi yöntem saç ekimi tedavisidir. Kadınlarda saç dökülmesi sorununa kesin çözüm için saç ekimi tedavisi tercih edilmektedir. Kadınlara yapılan saç ekiminde uygulama ve iyileşme süreci erkeklerinki ile aynıdır ancak ekim işlemi kadınlarda genellikle tıraşlama yapılmadan yapılır.

Kadınlar saç ekimi uygulamasını saç dökülmesi sorunu dışında alın daraltmak için de kullanabilir. Geniş veya görünümü düzensiz bir alın yapısına sahip kadınlar genellikle bu durumdan rahatsız olur ve alın görüntüsünü düzeltmek ister. Böyle durumlarda genellikle saç ekimi teknikleri kullanılarak alın daraltma işlemi yapılır.

Saç ekimi ile alın daraltma işleminde öncelikle hastanın alın çizgisi yüz büyüklüğüne uygun olarak yeniden belirlenir. Alın çizgisinden sonra saçların çıkış yönüne karar verilir ve bu doğrultuda saç ekimi işlemi yapılır. Tedavi sonrasında çıkan saçlar yani doğal bir görünümde olur ve saçlar tamamen uzadıktan sonra boyama, şekil verme gibi işlemlerin yapılmasında bir sakınca yoktur.

Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

fut-fue Saç ekimi, en basit haliyle saçlarında seyrelme ya da kellik meydan gelmiş kişilerde dökülme yaşanan bölgeye hastanın kendi sağlıklı saçlarının transfer edilmesi işlemidir.

Saç ekimi öncesi donör bölge belirlenir ve ne kadar saç köküne ihtiyaç olduğu saptanır. Transfer işlemi ise iki aşamalı bir uygulamadır öncelikle donör olarak belirlenen alandan saç kökleri alınır, bu alan genellikle ense gibi saçların dökülmeye karşı dirençli olduğu bir alan olur. Saç kökleri alındıktan sonra transfer aşamasına geçilir.

Öncelikle saçların seyreldiği alanlara saç köklerinin transfer edilebilmesi için kanallar açılır ve açılan bu kanallara sağlıklı saç kökleri yerleştirilir. İki aşamalı bu uygulamada hasta saç kökleri alınırken yatar pozisyonda olurken saç kökleri yerleştirirken ise oturur pozisyonda olur.

Uygulamanın ikinci aşamasında rahatça yemek yiyebilir ya da televizyon izlemek gibi basit aktivitelerde bulunabilir. Genel hatlarıyla bir saç ekimi uygulamasında bu işlemler gerçekleşir ancak tamamen kişiye özel olarak planlanabilen saç ekimi uygulamasında kullanılan farklı teknikler vardır.

Saç Kökü ve Greft Nedir?

Saç kökü, saç kısmının diplerinde yer alan ve yağ tabakasına gömülü bir şekilde bulunduğu yapıyı ifade eder. Saç kökleri kısacası saç kök hücrelerinin olduğu alandır, saçın çıkmasını sağlayan alandır. Greft saç veya vücudun uygun bir alanından alınan dokunun beslendiği sinir ve damar bağlantılarının da alındığı doku parçasına verilen genel isimdir. Saç ekiminde sıkça kullanılan greft terimi, sıklıkla saç kökü ile karıştırılır. Saç ekimi tedavisinde kullanılan greft terimi, saç köklerinin deri ile birlikte alınmasını ifade eder.

Saç Ekiminde Kullanılan Yöntemler

Saç ekimi yapılırken kullanılacak yöntem, hastanın durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir, hangi tedavi yönteminin kullanılacağına hastanın saçlarını ve dökülme durumunu incelendikten sonra doktorun karar vermesi uygundur. Kullanılacak yöntem transfer edilen saç köklerin beslenmesine devam edebilmesi ve saç ekiminin başarılı olabilmesi için son derece önemlidir. Saç ekiminde genellikle kullanılan 3 farklı teknik vardır: FUT yani Foliküler Ünite Transplantasyonu ve FUE yani Foliküler Ünite Eksizyonu, DHI yani Doğrudan Saç Ekimi.

FUT Tekniği ile Saç Ekimi

FUT saç ekimi, 1990’lardan beri saçlarda oluşan seyrelmeyi yok etmek için kullanılan en eski ekim tekniğidir. Cerrahi bir işlemdir, saç kökleri bir şerit halinde deriyle birlikte kesilerek alınır. Sonra saç kökleri şeritlerinden tek tek ayrıştırılır ve transfer yapılacak bölgede açılan kanallara yerleştirilir.

Saç kökleri şerit halinde kesilerek alındığı için işlem süresi daha kısa, işlem maliyeti de daha azdır. Kesi içeren bir uygulama olması nedeniyle saç köklerinin alındığı bölgelere dikiş atılması gerekir. Saç köklerinin şeritler haline alındığı bu yöntemde uygulama sonrasında iz kalabilir. Lokal anestezi etkisinde gerçekleştirilen bu yöntemde bir seans 4-8 saat arasında sürer.

FUE Tekniği ile Saç Ekimi

fue sac ekımı FUE saç ekimi, kolay uygulanabilmesi ve oldukça başarılı sonuçlar vermesi nedeniyle saç nakli işlemlerinde sıkça tercih edilmektedir.2000’li yıllardan bu yana kullanılan FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) tekniğini diğer yöntemlerden ayıran en önemli özelliği, ortaya çıkan sonucun daha doğal olmasıdır. Uygulamanın başlangıcında öncelikle saçlar kısaltılır ve sonra saç kökleri herhangi bir kesi işlemi uygulanmadan tek tek alınır. Bu teknikte donör alanı olarak genellikle ense bölgesi kullanılsa da sırt, bacak ya da göğüs bölgelerinden de saç kökü alınabilir.

Lokal anestezi etkisinde gerçekleştirilen bu yöntemde donör bölgeden kişiye özel mikro cerrahi aletlerle transfer edilecek saç greftleri alınır. Alınan saç kökleri 1’li, 2’li ya da 3’lü greftler yani saç kökleri halinde olur. Bir seansta ortalama 2000-5000 greft alınabilir, eğer bu greftler transfer yapılacak bölgenin ihtiyacını karşılamıyorsa ikinci bir seans uygulanabilir.

Greftler ekime hazır hale getirildikten sonra önceden sınırı belirlenen sorunlu alana transfer edilir. Transfer öncesinde sorunlu alanda yerleştirme için kıl yönü temel alınarak kanallar açılır, saç kökleri kanallara yerleştirilir ve işlem tamamlanır. Saç naklinde en az hasar oluşturan yöntem FUE saç ekimidir. Mikrocerrahi tekniği ile yapıldığı için ağrı, yara, enfeksiyon, kanama, yara açılması, yara izi gibi riskleri taşımaz.

DHI Tekniği ile Saç Ekimi

DHI saç ekimi (Direct Hair Implantation)  yani doğrudan saç ekimi tekniğinde saç kökleri donör bölgeden alınır ve doğrudan sorunlu alana transfer edilir. Klasik ekim sürecinin geçerli olduğu bu tekniği diğer yöntemlerden ayıran şey saç köklerinin  Choi Implanter adı verilen özel bir kalem ile alındıktan sonra doğrudan sorunlu alana transfer edilmesidir.

Bu teknikte saçların alındıktan sonra hemen nakil edilmesi saç ekiminin başarısını artırır. Bu tekniğin bir diğer özelliği ise ekim yapmak için traşlama yapılmasına gerek olmamasıdır, bu nedenle tıraşsız saç ekimi olarak da bilinir. Traşsız saç ekimi yapılabilmesini sağladığı için özellikle kadınlarda saç ekimi yapılırken kullanılan DHI tekniği, son derece başarılı sonuçların ortaya çıkmasını sağlar.

Kök Hücre Destekli Saç Ekimi

Kök hücre ile yapılan tedaviler günümüzde sağlık sektörünün birçok alanında kullanılıyor. Kanser gibi ciddi hastalıkların tedavisi için bile kök hücre ile çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle son yıllarda cilt ve saç tedavilerinde kök hücre desteğinden sık sık faydalanılıyor. Kök hücre ile saç ekimi olarak adlandırılan kafa derisi altına kök hücreden zengin yağ enjeksiyonu ile beraber yapılan saç ekimi tedavisi anlaşılmalıdır.

Kök hücreler saç ekimi sırasında hastadan alınır. Genellikle bel, basen ve karın bölgelerinden alınan yağlar içerisindeki kök hücreler ayrıştırılır. Ayrıştırılan kök hücreler sonrasında saç bulunan ve bulunmayan alanlara enjekte edilerek yerleştirilmektedir. Yerleştirme dikkatli bir şekilde yapılmalıdır, her kök hücre oldukça değerlidir.

Kök hücre destekli yapılan saç ekiminde amaç ekilen saç köklerinin daha iyi beslenmesini sağlamaktır. Kelleşmenin olduğu bölgelerde kafa derisinin altındaki yağ dokusu erir, bu da yeni ekilen saç köklerinin beslenmesini zorlaştırır. Kök hücre destekli saç ekimi tedavisinde yeni çıkan saçlar daha sağlıklı, gür ve güçlü olmaktadır. Cerrahi olmayan bir tedavi yöntemi olması da saç ekiminde kök hücre tekniğinin sıkça tercih edilmesine neden olmaktadır.

Saç Ekimi Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Saç ekimi yaparken kişinin yüz şekline ve kafa yapısına uygun saç çizgisi tasarlanması ve aynı zamanda saç tipine ve şekline göre saç ekimi yönü belirlenmesi doğal sonuçlar elde edilmesinde ekim tekniği kadar önemli rol oynar.

Yanlış Saç Ekimi Nasıl Düzeltilir?

Yanlış saç ekimi nasıl düzeltilir? Bu soru saç ekiminden memnun olmayan veya hatalı ekim yapılan bir operasyon sonucunda kişileri mutsuz eden ve merakla yanıtını aradıkları bir sorundur.

Kişilerin dış görünüşlerinde ilk dikkati çeken yer saçlardır. Bu nedenle güzel, sık, sağlıklı saçlara sahip olmak büyük bir avantajdır. Kişilerin seyrek saça sahip olmaları oldukları yaştan büyük görünmelerine neden olur. Özellikle kadınlarda seyrek saç ya da saçsızlık olumsuz bir imaja yol açar. Bu durum kişilerde depresyon, üzüntü ve mutsuzluk yaratır. Hatalı uygulanan bir saç ekimi de kişide maddiyat, özgüven ve zaman kaybına yol açar.

Saç ekiminin profesyonel, işinin ehli, uzman kişiler tarafından uygulanması çok önemlidir. Bu işlem kişinin sağlıklı saç alanından (donör bölge) alınan saçların saç ekimine ihtiyaç duyulan bölgeye transfer edilmesidir. Uzman kişiler tarafından yapılmayan işlemler yanlış saç ekimine neden olmaktadır. Yanlış saç ekiminin revizyonu ve kişiye yeniden saç ekiminin yapılması mümkündür. Fakat kişinin donör alanının yeterliliğinin kontrolü mutlaka yapılmalıdır.  Bu konuda ilk olarak bir doktor tarafından yanlış saç ekiminin nedenlerinin tespit edilmesi, yeniden uygulama için yapılacak yöntemin seçimine karar verilmesi gerekir.

Alın-Saç Çizgisinin Belirlenmesi

alın cızgısı
Alın-saç çizgisini belirlemek saç ekim tedavisi sonrasında iyi bir görünüm elde etmek için oldukça önemlidir. Kadın ve erkekte alın çizgisi aynı olmadığı için farklı hatlarda alın çizgisi belirlemek gerekir. Kadınlarda alın çizgisi tipi yuvarlak şekildeyken erkeklerde bu çizgi daha keskindir. Saç ekimi öncesinde alın çizgisini doğru ayarlayabilmek için yüz 3 eşit parçaya ayırmak gerekir.

  •  Burun dudak tabanından çenenin bitiş yerine kadar olan mesafe,
  •  Burun dudak tabanından kaşların arasına kadar olan mesafe,
  •  Saçın ön sınırından kaşların arasına kadar olan mesafe

Bu mesafelerin birbiriyle orantılı olması yüz hatlarının daha iyi görünmesini sağlar. Bu nedenle saç çizgisi belirlenirken bunlara dikkat edilmesi gerekir.

Ön Saç Çizgisi Nasıl Belirlenir?

Ön saç çizgisinin nasıl belirleneceği başarılı ve doğal görünümlü bir saç ekimi için en önemli kriterlerden biridir. Ön saç çizgisi ya da alın çizgisi kişinin alından itibaren saçlarının başlaması gereken çizgisel sınırdır. Ön saç çizgisi kişinin yüz ve kafa şekline göre, yaş, cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak kişiye özel hesaplanan bir orandır. Tüm saç ekimi işlemlerinde ideal alın çizgisinin doğru belirlenmesi en önemli kıstastır. Alın çizgisi tespitinde, 3 ölçü önem kazanır: burun ve çene uzaklığı, burun ve kaş uzaklığı, saçın başlama yeri ve kaşlar arası uzaklık. Bu ölçülerin birbirleriyle orantılı olması ve kişiye en çok yakışacak ön saç çizgisinin belirlenmesi doğru ve şık bir saç ekimi için zaruridir.

Ön saç çizgisi, iki kaş hizasından itibaren 7 ile 11cm mesafe bırakılarak belirlenir. İdeal ölçü bu olmakla birlikte kişiden kişiye çeşitli faktörler de göz önüne alınarak kişinin ideal ön saç çizgi ölçüsü belirlenmektedir.

Kadın-saç-çizgi-tipleriKadınlarda Ön Saç Çizgisi Nasıl Olmalı?

Kişilerde ön saç çizgisinin belirlenmesinde yaş, yüzün ve kafanın orantısal yapısı yanı sıra cinsiyet de önem kazanmaktadır. Erkekler ve kadınların ön saç çizgisi uzunlukları farklıdır. Kadınlarda ön saç çizgisi belirlemede çeşitli kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kriterler; kadının yaşı, yüzünün altın oran ölçülere uygunluğu ve saç dökülmesinin sık veya seyrek görülmesidir. Kadınlarda ön saç çizgisi tespitinde kaş ve saçın başlama yeri arası uzaklık erkeklere göre daha az tutulmaktadır. Uzaklık ölçüsü olarak 5,5 ile 6,5cm arası uzaklık kadının yaşı, yüz orantısı ve saçının dökülme oranına göre tespit edilir. Doğru belirlenecek ön saç çizgisi ölçüsü sayesinde kişiye en yakışan ve doğal görünümlü saç görünümü elde edilebilir.

Saç Çizgisi Neden Geriler?

Saç çizgisi kişinin alın bölgesinde saçlarının başladığı noktadır. Her kişinin kendine özgü bir saç çizgisi vardır. Saç çizgisinde yaşlandıkça ya da başka etkilere bağlı olarak saçların dökülmesiyle birlikte gerileme oluşur. Saç çizgisinin gerilemesi kişilerin olduklarından daha yaşlı görünmelerine yol açabilmektedir.

Saç çizgisinin gerilemesi kişiden kişiye farklı nedenlere dayanmaktadır. En sık görülen neden kişinin yaş almasıdır. Yaş ilerledikçe saçların zayıflaması, seyrelmesi ve dökülmesi normal karşılanmaktadır. Kişinin genetik özellikleri, saç çizgisinin gerileme nedenlerinden bir diğeridir. Aileden gelen özelliklerle kişide saç dökülmesi başka faktörlerden bağımsız olarak görülebilir. Kişilerin yaşadığı stres ve hormonal değişiklikler saç dökülmesinin sık rastlanan nedenlerindendir. Özellikle kadınların yaşadığı tiroit hastalığı, hamilelik ve menopoz gibi hormonları etkileyici durumlar nedeniyle saç çizgisinde gerileme yaşanmaktadır. Bunların haricinde geçirilen operasyonlar, tedaviler ve kullanılan ilaçlar nedeniyle saç dökülmesine de rastlanmaktadır.

Kişilerde saç çizgisinin gerileme nedenlerini doğru tespit etmek oldukça önemlidir. Kişinin dönemsel mi yoksa sürekli olarak mı bu kaybı yaşadığı doğru saç ekimi işlemi için önem arz etmektedir.

Saç Çizgisi Nasıl Düzeltilir?

Saç çizgisinin başlama yeri kişinin görünümünde ve imajında çok etkilidir. Saç çizgisinin olması gereken yerden daha aşağıda ya da yukarıda olması kişinin görünümünün daha yaşlı, yorgun ve doğallıktan uzak olmasına yol açar.

Saç çizgisinin düzeltilmesi için öncelikle ideal saç çizgisi ölçüsünün belirlenmesi gerekir. Kişinin ön saç çizgisi altın oran ölçüsü, kişinin yüz hatları göz önüne alınarak hesaplanır. Erkeklerde 7 ile 8cm arası, kadınlarda 5,5 ile 6,5cm arası uzaklık kişinin ideal saç çizgisi ölçüsünü belirler. Ölçünün belirlenmesi hem altın oran ölçüsü hem de kişinin yüz hatları, yaşı, cinsiyeti, saçlarının seyrekliği gibi pek çok faktör de göz önüne alınarak yapılır.

Saç çizgisinin düzeltilmesinde en sık kullanılan yöntem FUE tekniğidir. Bu yöntemde, kişinin sağlıklı saç kökleri alınarak saçsız bölgeye transfer edilir. Operasyondan sonra 9 ile 12 ay arası bir sürede kişi yeni saçlara kavuşur ve saç çizgisi son şeklini alır.

saç çizgisiSaç Ekim’inde Saç Çizgisi Neden Önemli?

Saç ekiminde saç çizgisi oldukça büyük bir öneme sahiptir. Kişinin ilk bakışta doğru bir yüz imajına sahip olması, doğal ve sağlıklı saç görüntüsü saç çizgisinin yeri ile ilgilidir. Kişinin kafasında ilk bakılan ve en çok fark edilen yer saç çizgisinin olduğu alandır. Bu alanda saç çizgisi v biçimli, oval biçimli, hilal biçimli, düz biçimli olmaktadır. Kadınlarda sıklıkla düz ve hilal biçimli saç çizgisi uygulanmaktadır. Saç çizgisinin belirlenmesinde kişinin yüz hatları, cinsiyeti, saç sıklığı, yaşı gibi faktörler etkilidir.

Saç çizgisinin kişinin imajına etkisi çok büyük orandadır. Saç estetiği, kişinin dış görünüşünü direkt etkiler, motivasyonunu yükseltir, daha genç ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlar. Bu nedenle saç ekimi işleminin tecrübeli kişiler tarafından klinik ortamında uygulanması önem taşır.

Saç Çizgisi Modelleri Kadınlarda Farklı Mı?

Saç çizgisi modelleri kadınlarda erkeklerden daha farklı uygulanmaktadır. Çeşitli faktörlere bağlı olarak saç çizgisi gerilemesi yaşayan kadınlar için uygulanacak saç ekimi işlemi ile alın ve yüz bölgesinin daha doğal, genç ve güzel bir görünüme kavuşması sağlanır. Bu uygulama için öncelikle kişiye en uygun saç çizgisi ölçüsü ve modeli belirlenir.

Saç çizgisi modelleri; üçgen, oval, düz ve hilal biçimli olarak kullanılmaktadır. Üçgen ve oval biçimli modeller daha çok erkeklere yapılan uygulamalarda kullanılırken, düz ve hilal biçimli saç çizgisi modelleri kadınlarda tercih edilmektedir. Şakak bölgesinde erkekler için girinti kullanılırken kadınlarda düz olarak uygulanmaktadır. Model seçiminde kişinin saç dökülme biçimi ve oranı da önem kazanmaktadır. Uygulanacak modelin seçimi, kişiye en yakışacak görünümün seçilmesi, saç gerilemesinin negatif etkilerinin giderilmesi ve yaşa uygunluk amaçlarına bağlıdır.

Saç çizgisi modeli saç ekim yönü göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Kişinin saçını tarama yönü, saçın ayrılma bölgesi, başörtüsü kullanımı gibi faktörler de saç ekimi modelini belirlemede etkili olmaktadır. Doğal ve estetik bir görüntü yakalamak saç ekimi işlemlerinin temel amacıdır.

Saç Ekim Yönü Nasıl Belirlenir?

Saç ekimi aşamasında ekim yönünü doğru belirlemek doğal bir görünüm elde edebilmek için son derece önemlidir.  Saç yönünün belirlenmesi ve kökün ne kadar kıvrımlı olduğu ekim sonrasında saçların çıkış yönünü etkileyeceği için saç ekimi sırasında bunlara dikkat edilmesi gerekir. Bunların dışında ekim yönünü belirlerken dikkat edilmesi gereken başka unsurlar da vardır:

  • Hastanın var olan saçlarının yönü ile yeni açılacak olan kanalların yönü aynı olmalıdır. Böylelikle ekimden yapıldıktan sonra yeni saçlar uzadığında eski saçlar ile uyum içerisinde olur ve doğal bir görüntü ortaya çıkar.
  • Saç ekimi yapılırken saç çizgisi açıklığının olduğu alandaki kanal açıklığı 30 derece ve öne doğru olmalı ve şakak bölgesinde ise kanal açısı her iki tarafa olmak üzere 45 derece olmalıdır.
  • Tepe bölgesinde yer alan saçlar farklı yönlere doğru çıkış yapabildiği için saçların tepe bölgesindeki çıkış yerlerini bir süre takip etmek son derece önemlidir. Tepe bölgesine açılan kanalların açısı ve yönü mevcut saçlara göre açılmalıdır ancak bazı kişilerde tepe bölgesinde hiç saç bulunmaz. Bu durumda kanalların 30-45 derecelik açı ile dışa ve tam orta kısımdan öne doğru açılması gerekmektedir.

Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Saç ekimi sonrası iyileşme sürecini iki aşamalı bir süreç olarak kabul etmek gerekir. İlk aşama 8-10 gün arası süreci kapsar ve cilt dokusunun iyileşmesiyle ilişkilidir. Ekim işlemi yapıldıktan sonra saç köklerinin alındığı bölge 3 gün boyunca sargılı halde kalan bu alan kısa süre içerisinde iyileşir. Saç köklerinin yerleştirildiği alan ise iyileşmesi için açık bırakılır. Ekim yapılan alan ilk günlerde dışarıdan gelebilecek temaslara karşı korunmalıdır. Bu süreçte ekilen saç kökleri deri yardımıyla beslenerek iyileşir.

Saç köklerinin yerleştirildiği alanda saç diplerinde kırmızı noktalar ve kabuklanma oluşması normal kabul edilir. Kabuklanma genellikle ikinci günden itibaren başlar ve ortalama olarak 10 gün içerisinden kendiliğinden yok olur. Ekim yapılan alanda ilk günlerde hafif derecede şişlik, kaşıntı ve ağrı hissedilebilir, hastaların endişelenmemesi gereken son derece normal bir durumdur ve kısa bir süre içerisinde geçer. Ekimden sonraki 10 günlük süreç sonucunda kişi genellikle, ağrı, uyuşukluk ve kabuklanma sorunundan kurtulacaktır. Bu süreçten sonra iyileşme sürecinin ikinci aşamasını kapsar.

İyileşme sürecinin ikinci aşaması sağlıklı saçların çıkmaya başlamasıyla ilişkilidir bu nedenle bu aşamada sabırlı olmak gerekir. Kabuklanma gibi şikâyetler geçtikten sonra kişiyi şok dökülme adı verilen bir süreç bekler. Şok dökülme süreci 2. Hafta ile 2. Ay arasında ekilen saçların dökülmeye başladığı ve bir süre devam ettiği bir dönemdir. Bu aşamada önce zayıf saçlar dökülür, ardından da yeni saçlar çıkmaya başlar.  Saç ekim işleminden sonra yaklaşık 6 ila 9 ay içerisinde sağlıklı saçların ciddi bir bölümü çıkmış olur fakat saçların tamamının çıkması ve son şeklini alması 1 yılı bulabilir.

Saç Köklerinin Büyüme Evreleri Şu Şekildedir:

  •  Anojen Faz: Saç köklerinin büyüme aşamasını ifade eder. Saçların yaklaşık olarak % 85’i bu aşamada olur ve bu fazda saç teli 10 cm kadar uzayabilmektedir. Saç büyüme evresinin ilk fazıdır ve 2-6 yıl sürer.
  • Katojen Faz: Büyüme evresinin ikinci fazıdır. Büyüme evresindeki geçiş sürecini ifade eder bu nedenle geçiş fazı olarak da bilinir. Yaklaşık olarak 3 hafta süren bu süreçte saç folikülleri geriler ve saç büyümesi durur.
  • Telojen Faz: Evrenin son fazıdır. Bu faza dinlenme fazı da denilir. Üçüncü faz sona erdiğinde tekrardan ilk faz yani anojen faz başlar. Telojen faz da dermal papilla saç köküne bağlı bir şekilde bozulmadan bekler ve dökülen saçların yerine yeni saçlar ortaya çıkar.

Saç Ekimi Sonrası İlk Yıkama Nasıl Yapılır?

Saç ekimi sonrası ilk yıkama doğru ve hızlı bir iyileşme süreci için oldukça kritiktir. Bu nedenle ilk yıkama işlemi genellikle ekim yapılan klinikte yapılır ancak gerekli hijyen koşulları sağlandığında evde de yapılabilir. Saç ekimi sonrasında ilk yıkama işlemi ekim yapıldıktan 3 gün sonra genellikle saç ekim ekibi tarafından yapılır. Yıkama yapılırken özel şampuan ve losyon kullanılır.

Yıkama yapılırken saç köklerine zarar vermemek için sert hareketlerden kaçınılması gerekir ve temizleme işlemi oldukça hassas ve nazik bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Özel şampuan ve losyon uygulanırken önce losyon kullanılır, losyon sürüldükten sonra ortalama bir saat bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra şampuanla yıkama işlemi tamamlanır. Bu aşamalarda saç köklerini korumak için mutlaka eldiven giyilmeli ve kesinlikle saç köklerine baskı yapılmamalıdır.

Saç Ekimi Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Saç ekiminden sonraki 48 saatlik süreç başarılı bir sonuç elde edebilmek için çok önemlidir. Bu süreçte saç kökleri yeni ekilmiş olduğu için çok hassas bir yapıdadır. Bu aşamada saç köklerine dışarıdan yapılan hatalı bir temasta saç kökleri zarar görebilir. Bu nedenle oldukça dikkatli davranmak ve saç köklerine teması önlemek gerekir. Bu aşama saç köklerinin tutunma aşamasını ifade eder, bu süreçte tozlu, kirli ortamlardan uzak durmak gerekir. Aynı zamanda iyileşme sürecinin normal seyrinde ilerleyebilmesi için kan dolaşımını etkileyecek olan alkol ve sigara tüketimini kesmek, yorucu aktivitelerden kaçınmak gerekir.

Saç ekimi yapıldıktan sonraki ilk haftalarda yüzme, saunaya girme, çok fazla ısı kullanma, şekil verici ürünler kullanmak tedavinin başarısını azaltır. Saçlar tararken özellikle ekim yapılan alanı taramamaya özen göstermek önemlidir çünkü tarak sert olduğu için ekim yapılan bölgeye değmesi ekilen saçların tutunamayıp dökülmesine neden olabilir.

Ekimden sonraki ilk hafta kirli olan alanlarda kalmamak gerekir, kıl kökleri açık olacağı için bu bölgelerde kir birikebilir ve saç kökleri bu durumdan kötü etkilenebilir. İlk günlerde şapka kullanımı yaraların hava almasına engel olacağı için ve saç köklerine baskı yapacağı önerilmez.

Saç derisinde oluşan kabuklanmadan kurtulmak ve saç köklerinin nefes almasını sağlayabilmek için periyodik bir yakama süreci izlenmelidir. Ekim yapıldıktan sonraki ilk gün saçlara kesinlikle su değdirilmemelidir. Ekim sonrası ilk yıkama 3-4 gün sonra saç ekimi merkezinde gerçekleştirilir.  Ekim işleminden sonra duş alırken çok sıcak ya da çok soğuk su kullanmamak ve saçları yüksek basınçlı suya maruz bırakmamak gerekir. Ayrıca bir süre boyunca saç sabitleştirici jöle ve sprey gibi ürünlerden uzak durmak gerekir.

Saç Ekimi Sonrası Saç Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Saç ekimi sonrası saç bakımı ve temizliği uzman önerilerine uygun olarak düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Yanlış ürün kullanımı ve bakım yapmamak saçların yıpranmasına neden olur bu nedenle saç ekiminden sonra saç bakımına önem verilmesi gerekir. Genellikle saç ekimi sonrası saçları temizlemek için doktor özel bir şampuan ve losyon önerecektir.

Ekim işleminden sonra ilk yıkama saç ekimini yapan ekip tarafından yapılır. Sonraki süreçte belirtilen periyotlar halinde saç yıkma işlemini hasta kendi gerçekleştirir. Saç yıkama işlemi yapılırken hassas ve özenli davranmak gerekir. Masaj yapmak ve çok fazla ellerinizin temas etmesi köklerin güçsüzleşip dökülmeye neden olacağı için kaçınılması gerekir.

Saç ekiminden sonraki ilk 15-20 gün boyunca saçlarınıza şekillendirici ürünler sürmek yasaktır. Özellikle saç jölesi, sprey gibi ürünleri kesinlikle kullanmamalıdır, 10.gün itibarıyla kişi kendi kullandığı saç ürününe dönebilir ama ürünün yoğun kimyasal içermediğinden emin olmak gerekir. 15 günde bir düzenli olarak hekimin tavsiye ettiği özel saç şampuanı ve losyonu kullanmak gerekir.

Saç Ektirme Avantajları Nelerdir?

Saç ektirme işleminin diğer tedavi yöntemlerine göre avantajlarını sıralayacak olursak;

  • Diğer saç çıkarma tedavisi yöntemlerine göre daha etkili ve kesin çözüm sağlar
  • Eğer saç dökülmesinin olduğu alan geniş bir alana yayılmış olsa dahi açıklıklar kapatılabilir.
  •  Tedavi sonucu çıkacak saçlar tamamen doğal bir görünüm yaratır.
  •  Saç dökülmesi ilerlemiş olsa bile saç ektirme tedavisi başarılı sonuçlar verir.
  • Saç ektirme işlemi sonrası belli bir süre sonra çıkan saçlarınız yeniden dökülmez. Çünkü ekilen saçlar dökülmeye dirençli saçlardan seçilir

Saç Ekimi Dezavantajları Nelerdir?

Seyrelmiş saçlar için oldukça etkili sonuçlar veren saç ekimi tedavisi, her ne kadar başarılı bir yöntem olsa da bazı dezavantajlara da sahiptir.

  • Saç ekimi işlem süresi uzun bir süreçtir
  • Ekim sonrası ciltte yara sorunu ortaya çıkabilir. Bu yaralar tedavi edilmediğinde iz kalabilir
  •  Ekimden sonraki süreçte sağlıklı saçların çıkması uzun bir zaman alır
  •  İşlem doğru yöntem ile yapılmazsa başarısız sonuçlarla karşılaşılabilir
  • Maliyet konusunda fiyatların yüksek olması da dezavantaj olarak görülebilir.

Saç Ekimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Saç Ekimi Yapıldıktan Sonra Saçlar Ne Zaman Uzar?

Saç ekimi yapıldıktan sonra sağlık saçların çıkması vakit alır. Bu nedenle bu süre zarfında sabırlı olmak önemlidir.  Ekim yapıldıktan sonra ilk aşamada ekilen saçlar dökülür, 2. Hafta ile 2.ay içinde başlayan bu süreç şok dökülme olarak adlandırılır. Dökülme süreci tamamlandıktan sonra genellikle saç ekimi yapıldıktan 6 ay sonra sağlıklı saçlar çıkmaya başlar ve 1 yıl içinde saçların yüzde 90’ı çıkmış olur.

Saç Ekimini Ne Zaman Yaptırmak Gerekir?

Saç ektirmek için belirlenmiş doğru bir mevsim ya da zaman yoktur. Bilinenin aksine yaz aylarında da ekim işlemi yaptırılabilir, sadece işlem gören alanları güneşten korumak gerekir. Ekim işleminin başarılı olmasının mevsimle hiçbir ilişkisi olmadığı için kişi dilediği zaman saç ekimi yaptırabilir.

Saç Ekimi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Saç ekimi lokal anestezi etkisinde gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. İşlem süresi saç ekimi yapılacak alanın büyüklüğüne göre değişse de genellikle 6-8 saat arasında sürer. Hasta bu sürede yemek yeme ya da televizyon izleme gibi aktiviteleri gerçekleştirebilir.

Saç Ektirmek Ağrılı Bir işlem Midir?

Saç ekimi yapılırken hasta lokal anestezi etkisinde olacağı için hastanın ağrı ya da acı hissetmesi olası değildir ancak bazı hastalar minimal ağrılar hissedebilir.

Başkasından Alınan Saç Kökleri ile Saç Ekimi Yapılabilir Mi?

Saç köklerinin uygulanan alana adapte olabilmesi için kişiye ait hücreler taşıyor olması gerekir. Bu nedenle başkasından alınan saç kökleri ile saç ekimi yapılamaz.

Saç Ekimi İçin En İyi Yöntem Hangisidir?

Saç ekiminde kullanılan her yöntemin avantajları ve dezavantajları vardır bu nedenle kişide hangi yöntemin daha iyi sonuç vereceğine karar verirken hastanın durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

Kök Alınan Bölgede Tekrar Saç Çıkar Mı?

Saç ekimi işlemi sırasında kök alımı yapılan alanda tekrar saç çıkmaz ancak bu endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Saç ekimini tecrübeli bir ekip yaptığında saç kökleri özenle seçilir ve böylece seyrelme dışarıdan bakıldığında belli olmaz.

Saç Ekimi Kesin Çözüm Mü?

Saç dökülmesi sonucunda saçında seyrelme ya da kellik oluşan hastalar için en etkili ve en başarılı tedavi yöntemi saç ekimidir. Çeşitli tedavilerle saç dökülmesine engel olmak mümkün ancak dökülen saçların yenilenmesi söz konusu değildir bu nedenle seyrelmiş saçlar için kesin bir çözüm arayanlar saç ekimi tedavisinden yararlanmalıdır. Ekim işleminde kullanılan saç kökleri dökülmeye dirençli olanlardan alındığı için saç ekimi seyrelmiş saçlar için kesin bir çözüm sunar.

Saç Ekimi Gerçekten İşe Yarar Mı?

Saç ekimi, saç seyrelmesi ya da kellik gibi durumlarla karşılaşmış hastalarında başarılı sonuçlar veren bir mikrocerrahi yöntemidir. Uygulama kapsamında ense gibi saç kaybının olmadığı alanlardan alınan saç kökleri kullanıldığı için seyrelme sorununu ortadan kaldırır. Saçların seyreldiği alanlara transfer edilen saç kökleri bulunduğu alana adapte olduğu için saç ekimi gerçekten işe yarar.

Saç Ekimi Fiyatları

Saç ekimi fiyatları kullanılacak ekim tekniğine, greft sayısına ve ekilecek alanın genişliğine göre değişiklik göstermektedir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu nedenle +90212 241 46 24 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak saç ekimi fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.