Çatlak Tedavisi: Daha Pürüzsüz ve Daha Sağlıklı Bir Cilt İçin
çatlak tedavisi-2 Çatlak tedavisi vücudun farklı yerlerinde kısa zaman diliminde derinin ani gerilmesine bağlı oluşan çatlak izlerini yok etmeye yönelik yapılır. Çatlaklar, sağlığı hiçbir şekilde etkilemeyen ama oluşturdukları görünüm sebebiyle insanları oldukça mutsuz eden kozmetik problemlerden biridir.

Çeşitli nedenlere bağlı olarak vücudun birçok farklı bölgesinde cilt deformasyonları oluşabilir. En çok karşılaşılan cilt deformasyonu halk arasında cilt çatlağı olarak bilinin stria’dır. Cilt çatlağı vücudun her yerinde meydana gelebilir ancak en çok göğüslerde, karında, kalça ve bacaklarda, kolun iç kısmında ve sırtta görülmektedir.

Genellikle kadınların karşılaştığı bir sorun olan vücut çatlakları, cilt yüzeyinde istenmeyen bir görüntüye sebep olduğu için estetik kaygıların oluşmasına neden olur. Peki, kadınları oldukça rahatsız eden ve estetik kaygıya sebep olan çatlak nedir ve vücut çatlakları neden olur?

Cilt Çatlakları Nedir, Neden Olur?

Çatlak, ciltte meydana genel bir tür yara izidir, cildin dermis tabakasının aşırı gerilmeye maruz kalıp yırtılması sonucunda oluşur. Vücuttaki yeri, rengi ve görünümü farklılık gösteren çatlakların oluşmasının nedeni aslında hormonlardır. Bu sebeple erkeklere oranla kadınlarda daha fazla çatlak oluşumu gözlenir.

Deri çatlakları genellikle hızlı kilo alıp verme ve hamilelik gibi süreçlerde ya da çocukluk döneminde yaşanan büyüme ataklarının olduğu dönemlerde yoğun hormanal değişikliğe bağlı olarak gelişen aşırı dermal gerilmenin bir sonucunda oluşur. Çatlaklar, cildin şeklini korumasına yardımcı olan dermal tabaka olarak bilinen cildin orta katmanında oluşurlar.

Deri çok katmanlı bir yapıya sahiptir; yukarıdan aşağı doğru epidermis, dermis ve hipodermis olmak üzere üç farklı katmanı vardır. Cildin dermis katmanında yani orta katmanında cildin sıkı ve sağlıklı görünmesini sağlayan elastin ve kolajen lifleri yer alır.

Hormanal değişikler gibi sebeplerden ötürü elastin ve kolajen yapısı zarar görür ve zayıflar. Bunun bir sonucu olarak da çatlak vb. gibi estetik görünmeyen cilt sorunları meydana gelir.

Çatlak Oluşumu Önlenebilir Mi?

çatlak Çatlaklar meydan gelmeden önce herhangi bir belirti vermezler; sadece cilt yüzeyinde oluşan renk değişimi ile varlık gösterir. Nadiren yoğun çatlak oluşumu meydana geldiğinde ciltte kaşıntı, kızarıklık gibi belirtiler görülebilir ancak çatlak cilt yüzeyinde kendini göstermeden genellikle fark edilmezler bu sebeple çatlak oluşumunu önlemek pek mümkün değildir.

Gelişen teknoloji sayesinde çeşitli tedavilerle çatlakların görünümü azaltmak mümkün ancak çatlak tedavisine ne kadar geç başlanırsa başarı oranı o kadar azalmaktadır. En etkili sonuç çatlak oluşumunun ilk evresinde başlanılan çatlak tedavisi ile mümkün olmaktadır.

Çatlak Çeşitleri ve Evreleri

Cilt çatlakları ilk oluştuğunda kırmızımsı veya mor çizgiler olarak görünür ancak yavaş yavaş ten renginden daha açık bir renge dönüşme eğilimindedirler; renkleri zamanla değişerek beyaza kadar dönüşür. Kırmızımsı ve mor renkte oluşan çatlaklar stria rubra olarak ifade edilirken beyaz renkteki çatlaklar stria alba olarak ifade edilir. Gebelik zamanı oluşan çatlaklara ise stria gravidarum adı vverilir, yoğunbir şekilde karın bölgesinde oluşur.

Ciltte meydana gelen yeni çatlaklar genellikle kırmızımsı veya mor renkte iken daha eski çatlaklar beyaz veya gri rengi olma eğilimindedir. Yeni çatlaklar, dermisteki yırtıklardan görünen kan damarları nedeniyle başlangıçta kırmızı veya mordur.

Daha eski çatlaklar, kan damarlarının kasılması ve altındaki soluk deri altı yağının görünür hale gelmesi nedeniyle beyaz olma eğilimindedir. Çatlaklar, çevreleyen sağlıklı ciltten farklı şekilde çökmüş veya dokulu olabilir

Çatlaklar, meydana geldikleri ilk andan beyaza dönene kadar 4 farklı evreden geçerler. Her evrede çatlakların görünümü değişir ve cilt altı dokuda meydana gelen hasar artar. Çatlakların oluştuğu ilk evrede yüzeysel damarlarda genişleme olur ve çatlakların meydana geldiği alanda lenf hücreleri fazlalaşır.

Bu dönemde başlanılan çatlak tedavisinden başarılı sonuçlar alınır ancak çatlak oluşumu bu evredeyken genellikle fark edilmez. İlerleyen evrelerde cilt altı dokuda hasar oluşmaya başlar; kolajen lifleri azalır ve cildin epidermis tabakası incelir, çatlaklar cilt yüzeyinde kendini göstermeye başlar.

Çatlakların Görünümünü İyileştirmek Mümkün!

Çatlaklar, dışarıdan bakıldığında gözle görülür şekilde belli olan cilt deformasyonlardır, sağlık için herhangi bir sorun oluşturmasalar da cilt üzerinde estetik olmayan bir görüntüye sebep oldukları için tedavi edilmesi gerekir.

Son yıllarda çatlak tedavisinde birçok gelişme yaşanmış olsa da çatlakları tamamen yok edebilecek bir tedavi yöntemi yoktur ama çeşitli uygulamalarla çatlakların görünümünde bir iyileşme sağlanabilir.

ÇATLAK TEDAVİSİ HAKKINDA

Amaç
Çatlakların görünümünü azaltmak
Kullanılan Tedavi Lazer, Radyofrekans, Mezoterapi, PRP
Kullanılan Lazer Fraxel Dual, Thilium Lazer, Altın İğne
Operasyon Süresi 15-45 Dakika
İyileşme Süresi 1 Hafta
Anestezi Lokal Anestezik
Seans sayısı 4 – 6 Seans
Kalıcılık Süresi Süresiz
Ağrılı mı? Hafif
Operasyon Riskli Midir? Herhangi bir riski bulunmamaktadır.
Sonuçlar Her seansta daha çok silinme
İz kalır mı? İz Kalmaz.
Etkinlik Beyaz striort da az, kırmızı striort da çok etkili
Fiyat Çatlakların miktarına göre değişken

Çatlak Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Çatlak tedavisinde asıl amaç cilt yüzeyinde meydana gelen renk değişimi problemini azaltmak ve cilde elastikiyetini geri kazandırmaktır. Bu da sadece zarar görmüş olan elastin ve kolajen liflerinin onarılmasını sağlamak, yeni elastin ve kolajen üretimini tetiklemekle mümkündür. Bu amaçla uygulanan birçok çatlak tedavisi yöntemi vardır.

Çatlak tedavisi kapsamında ihtiyaç duyulan doku onarımı lazer, vakum ya da iğneli sistemler kullanan medikal tedavi yöntemleriyle mümkündür. Bu uygulamalar cilt altında kontrollü bir doku hasarı oluşturarak kolajen ve elastin üretimini tetikler ve böylece cildin kendini yenilen sürecini başlatmış olur. Cildin dermis tabakasında oluşan hasar nedeniyle meydana gelen vücut çatlakları da bu sayede yok olur.

Çatlakların görünümünün iyileştirmek için yaygın olarak kullanılan yöntemler lazer tedavileri, mezoterapi, PRP, cildi yenileyen kremler ve bazı doğal uygulamalardan oluşur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çatlak tedavilerinde gelişmeler yaşanıyor. Ancak mevcut olan hiçbir çatlak tedavisi çatlakların görünümünü tam anlamıyla düzeltmiyor.

Cilt çatlağı tedavisinde başlayacak kişi, çatlakların olduğu bölgelerin eski haline dönmeyeceğini unutmamalıdır. Çatlak tedavisi uygulamaları sayesinde sadece çatlakların gözle görülür biçimde bir iyileşme oluşur.

Krem vb. ürünler çatlakları yok etmez!

Günümüzde çatlakları yok etme vaadiyle satılan birçok kozmetik ürün vardır ancak kozmetik ürünler çatlakları yok etmez. Çatlakların meydana gelmesine sebep olabilecek çok faktör var ancak çatlak oluşumu cildin dermis tabakasında yani orta bölümünde bulunan elastin ve kolajen liflerinin zarar görmesinden kaynaklanır.

Çatlakları yok etmek için zarar görmüş dokuları onarmak ve yenilerinin üretilmesini sağlamak gerekir ancak krem vb. Ürünlerin cildin iç tabakalarında meydana gelen bir hasarı yok etmesi söz konusu değildir. Masaj kremleri ve losyonlar gibi ürünler çatlakların oluşumunu geciktirmeye veya en aza indirmeye yardımcı olabilir, ancak bu yöntemler aslında çatlakları tedavi etmez, edemez. Bu nedenle çatlak tedavisinde gözle görülür sonuç alınabilmesi için medikal estetik uygulamalarından faydalanmak gerekir.

Fraksiyonel Lazer ile Çatlak Tedavisi

çatlak tedavisi Çatlak tedavisi için kullanılan birçok farklı tedavi yöntemi vardır. Fraksiyonel Lazer çatlak tedavisinde en etkili sonuçları ortaya çıkaran uygulamalardan biridir. Uygulamanın çalışma prensibi lazer ışıklarının cildin iç kısımlarına, çatlakların olduğu dermiş tabakasına kadar etki etmesiyle ilişkilidir.

Üstün teknolojiye sahip olan cihazdan cilt altına gönderilen lazer ışınları, cilt altı dokuda, elastin ve kolajen liflerinin olduğu alanda bir uyarılma sağlar ve dokuların onarılma sürecini başlatır. Bu uyarılma sonucunda kolajen üretimi artar ve zamanla cilt yüzeyinde yer alan yara ve çatlak izleri gibi cilt deformasyonlarının görünümü iyileşir.

Franksiyonel Lazer uygulaması sadece yara ve çatlak gibi izleri yok eden, cilt yenileyici bir uygulama değildir; kolajen ve elastin üretimini artırdığı cildin sıkılaşmasını da sağlar.

Yara izleri ve çatlakların giderilmesi için FDA onayı alan tek cihaz fraksiyonel lazer cihazıdır! Fraksiyonel lazer yenileme işlemi, daha eski ve soluk çatlakların giderilmesinde daha etkilidir.

Fraxel, ciltte mikroskobik tedavi bölgeleri (MTZ) olarak adlandırılan binlerce minik derin mikroskobik sütun üreterek cilt dokusunu ve ten rengini yeniden ortaya çıkarır.

Bu küçük tedavi bölgeleri, hasar görmemiş dokuyla çevrilidir. Başka bir deyişle cildin sadece bir kısmı hedeflenir, bu nedenle cilt sağlam kalır ve bu da hızlı yara iyileşmesine izin verir. Bu tedavi, hızlı yeniden epitelizasyon sonuçlanır, eski epidermal pigment hücreleri ortadan kaldırırken, daha derin dermise nüfuz ederek görünür çatlak izlerini önemli ölçüde azaltır.

Her Fraxel uygulaması cilt yüzeyinin %20 ila %25’ini hedefler. Önerilen tedavi sayısı, çatlakların yoğunluğuna ve durumun ciddiyetine bağlı olarak 4 ila 8 seans arasındadır.

Radyofrekans (Altın İğne) ile Çatlak Tedavisi

Çatlak tedavisinde son derece etkili olan bir başka yöntem de Radyofrekans uygulamasıdır. Altın iğne uygulaması olarak da bilinen radyofrekans yönteminde amaç kolajen üretimini artırmak ve zarar görmüş dokuları onarmaktır. Altın iğne ile çatlak tedavisinde mikro iğnelerle donatılmış cihaz yardımıyla cilt altına radyofrekans enerjisi gönderilir.

Cihazın başlığında yer alan farklı ölçülerdeki altın iğneler sayesinde radyofrekans dalgaları doğrudan cildin dermis tabakasına kadar ulaşır ve kolajen üretimini tetikler. Kolajen üretiminin artmasıyla birlikte cilt kendini tedavi etmeye başlar bu sayede de çatlakların görünümü zamanla azalır.

Çatlak tedavisi için yapılan altın iğne uygulamasının kaç seans olması gerektiği ciltte meydana gelen yıpranmaya bağlı olarak değişkenlik gösterir. Altın iğneli radyofrekans ile çatlak tedavisi fraksiyonel lazer ile yapılan çatlak tedavisi kadar başarılı sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.

PRP (Platelet Rich Plasma) ile Çatlak Tedavisi

PRP yöntemiyle yapılan çatlak tedavileri de son derece etkili sonuçlar ortaya koyar. PRP aslında cilt kalitesini artıran doğal bir gençleşme uygulamasıdır. Bu tedavide genel amaç kolajen ve elastin liflerinin uyarmaktır. Bu sebeple PRP uygulaması, çatlak tedavisinde de oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkarır.

Çatlak tedavisi amacıyla uygulanacak olan PRP tedavisinde öncelikle kişiden bir kan alınır. Daha sonra alınan bu kan, santrifüj işleminden geçirilir, yaklaşık on dakika süren bu işlem sonundan kan, platelet denilen kan hücreleri bakımından zengin olan bir plazma elde edilir.

Elde edilen bu plazma çatlakların olduğu alanlara çok ince uçlu iğneler yardımıyla enjekte edilir. Böylece cildin görünümünde etkili olan kollajen ve elastin liflerinin üretimi en doğal yolla tetiklenmiş olur. Çatlak tedavisi dışında birçok farklı amaç için de kullanılabilen PRP tedavisi, kişinin kendi kanı ile yapılan bir uygulama olduğu için tamamıyla doğal ve etkili bir tedavi metodudur.

İhtiyaç duyulması halinde PRP ile yapılan çatlak tedavisi, fraksiyonel lazer yöntemiyle birlikte de uygulanabilir. İki uygulamanın gücü birleştiği için hücre yenilenmesi çok daha hızlı gerçekleşmiş olur.

Mezoterapi ile Çatlak Tedavisi

Mezoterapi, çatlak tedavisinde oldukça etkili sonuçlar ortaya koyan estetik bir uygulama yöntemidir. Mezoterapi, çatlak tedavisinin yanı sıra uzun yıllardır birçok farklı estetik uygulamanın da bir parçası olarak kullanılmaktadır.

Bu uygulamada mikro iğneler yardımıyla cildin dermis tabakasına vitamin, mineral ve aminoasit gibi bileşenlerden oluşan bir karışım enjekte edilir. Karışımın içinde yer alan maddeler kişinin ihtiyacına göre özel olarak belirlenir. Vitamin, mineral vb. cilt altı dokulara nüfuz ederek hücrelerin yeniden yapılanmasını sağlarlar.

Hücrelerin yenilenmeye başlaması ile zaman içinde zayıflamış ve kopmuş kolajen ve elastin bağları güçlenir ve zarar görmüş dokular yenilenir. Cilt altında başlayan bu yenilenme süreci sayesinde cilt yüzeyinde yer alan çatlakların görünümü de iyileşir.

Çatlak görüntüsünün düzelmesinde etkili olan Mezoterapi uygulamasının başarılı bir sonuç ortaya koyabilmesi için haftada bir olmak üzere en az 6 seans uygulanması gerekir. Kişinin cildinde oluşan deformasyona bağlı olarak seans sayısında değişiklik olabilir.

Mezoterapi, özel olarak oluşturulabilen zengin içeriği sayesinde cildin ihtiyacı olan bütün takviyeleri sağladığı için ciltte oldukça başarılı bir yenileme yaratır bu sayede eski ve derin çatlakların görünümünde gözle görülür bir iyileşme sağlar. Bu sebeple mezoterapi ile yapılan çatlak tedavisine olan ilgi her geçen gün artmaktadır.

Mezoterapi sadece cilt yüzeyinde oluşan hasarı ortadan kaldırmaya yarayan cilt yenileyici bir yöntem değildir. Aynı zamanda cildi sıkılaştıran, hücreleri yenileyen, saç dökülmesini tedavi eden ve daha birçok faydası olan non-invaziv bir enjeksiyon tekniğidir. Mezoterapi;

  • Cildi onarır ve sıkılaştırır,
  • Ciltteki çizgilerin, kırışıklıkların, sivilce ve yara izlerinin solmasına yardımcı olur,
  • Selüliti azaltır ve yağ kaybına yardımcı olur,
  • Zayıf dolaşıma ve iltihaplanmaya yardımcı olur,
  • Çatlakların görünümünü iyileştirir.

Çatlak Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cilt Çatlakları Geçer mi?

Çeşitli çatlak tedavisi uygulamalarıyla cilt çatlaklarını %80’e kadar azaltmak mümkündür.

Çatlak İzleri Nasıl Geçer?

Vücut çatlakları birçok farklı sebebe bağlı olarak meydana gelebilir ancak çatlakların oluşmasının asıl nedeni yaşanan kolajen ve elastin kaybıdır. Cildin doğal yapısından bulunan elastin ve kolajen derinin gerilmesini sağlar.

Dermis tabakasında bulunan bu lifler çeşitli sebeplere bağlı olarak zarar görür, zayıflar ve yırtılır. Zarar gören cilt altı doku kendi kendine onarmaya çalışırken cilt çatlakları meydana gelir. Bu sebeple çatlak izlerinin yok edilmesinin tek yolu cildin kolajen ve elastin liflerinin onarılması ile mümkündür.

Çatlak Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?

Kozmetik ürünler ve bitkisel yağlar sayesinde evde doğal yöntemlerle çatlak tedavisi yapılabildiğine dair birçok bilgi mevcuttur. Ancak medikal estetik uygulamaları dışındaki tedavi yöntemlerinin çatlakların görünümünü yok etmesi ya da azalması mümkün değildir.

Sadece içeriğinde C ve E vitamini bulunan ürünler cildin nemlenmesini sağlar. Bu ürünler çatlak oluşumunun önlemede tam olarak başarılı olamasa da cildi nemlendirip ciltte oluşan gerilmeyi azalttıkları için çatlak oluşumunu azaltabilirler.

Vücuttaki Çatlaklar Nasıl Yok Edilir?

Vücuttaki çatlaklar hormonal değişikliklerden dolayı ciltte yer alan kolajen ve elastin bağlarının zayıflaması ve yırtılması sonucunda oluşur. Bu sebeple vücut çatlaklarını yok etmek için kolajen ve elastin bağlarını güçlendirmek ve yenilerinin üretilmesini sağlamak gerekir.

Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde kolajen ve elastin üretimini tetikleyen birçok medikal estetik uygulaması vardır. Bu uygulamaların yardımıyla zarar gören kolajen ve elastin bağlarını onarmak dolayısıyla vücut çatlaklarını yok etmek mümkündür.

En iyi Çatlak Tedavisi Nedir?

Çatlak tedavisinde etkin bir şekilde kullanılan birçok medikal tedavi uygulaması vardır. Lazer ve Radyofrekans destekli tedavi yöntemlerinin yanı sıra PRP ve Mezoterapi uygulamaları da çatlakların görünümünde oldukça başarılı sonuçlar verir. Lazer destekli çatlak tedavisindeki en etkili yöntem Fraksiyonel Lazer’dir.

Vücut Çatlakları Geçer mi?

Vücut çatlaklarını tamamen geçirebilecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur fakat gelişen teknoloji sayesinde cilt yenileme amacıyla kullanılan Lazer ve radyofrakans uygulamaları ile PRP ve Mezoterapi gibi estetik uygulamalar vücut çatlaklarının %80’e kadar azalmasına yardımcı olmaktadır.

Beyaz Çatlaklar Geçer mi?

Günümüzde çatlak görünümünü iyileştirmeye yönelik yapılan birçok çatlak tedavisi yöntemi vardır. Bu çatlak tedavileri sayesinde beyaz çatlaklar da büyük oranda geçer. Deri çatlakları meydana geldikleri ilk aşamada kırmızımsı ya da morumsu bir renkte olurlar ancak cilt altı dokuda yaşanan hasara bağlı olarak zamanla renkleri açılarak beyaz döner.

Çatlak tedavisinde başarılı sonuçlar elde etmek için çatlakların oluşumundan sonra mümkün olan en kısa sürede çatlak tedavilerini yaptırmak gerekir. Bu sebeple beyaz çatlakları geçirmek kırmızı çatlakları geçirmekten daha zahmetli ve daha uzundur.

Kırmızı Çatlaklar Nasıl Yok Edilir?

Çatlak oluştuktan 6 ila 1 yıl sonra başlana çatlak tedavileri ile çatlak görünümünü iyileştirmek mümkündür. Kırmızı cilt çatlakları da çatlak oluşumunun ilk aşamasında meydana gelir, zamanla bu çatlakların rengi değişerek beyaza döner. Çatlak tedavisine ne kadar erken başlanırsa o kadar daha iyi sonuç alınır. Kırmızı çatlaklarda ilk etapta oluştuğu için yok etmek daha kolaydır.

Çatlak Ne Kadar Sürede İyileşir?

Vücuttaki çatlakların ne kadar sürede iyileşeceği çatlağın rengine, çatlağın evresine ve uygulanan çatlak tedavisi yöntemine göre farklılık gösterir. Ancak genellikle bütün çatlak tedavisi uygulamalarında başarılı sonuçlar alabilmek için en az 3-4 seans devam etmek gerekir.

Çatlak Tedavisi Fiyatları

Çatlak tedavisi fiyatları uygulana tedavi ve seans sayısına göre değişkenlik gösterir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu nedenle 0212 241 46 24 no’lu telefondan bizleri arayarak ya da İstanbul-Nişantaşı’ndaki polikliniğimizi ziyaret ederek çatlak tedavisi fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.