gül hastalığıRozasea, roza, rozase,  gül hastalığı (gülleme), genellikle yüzde ve yanaklarda kızarıklık, damarlanma artışı ve iltihaplı sivilcelerle giden kronik yani alevlenme ve sönmelerle giden bir cilt hastalığıdır. Halk arasında gül hastalığı veya gülleme olarak da bilinen rozasea hastalığı kronik bir rahatsızlık olarak baş gösterir. Daha çok yetişkinlerde ve beyaz tenli kadınlarda görülen bu rahatsızlık iltihaplı kabarcıklar şeklinde de ortaya çıkabilir. Sivilce ile karıştırılsa da sivilceden farklı belirtilere sahiptir. Rozasea (gül hastalığı) yüz bölgesi dışında en çok sırt bölgesinde ve vücudun farklı bölgelerinde görülmektedir.

Rozasea (gül hastalığı) her yaşta insanda ortaya çıkabilir. Fakat 30 lu yaşlarda görülme sıklığı diğer yaşlara oranla daha yüksektir. Genellikle kadınların yüzde 10’u bu hastalığa yakalanmaktadır. Erkeklerde ise bu oran daha düşük seyreder. Ancak erkekler kadınlarla karşılaştırıldığında hastalığı daha ağır ve ağrılı atlatır. Gül hastalığı (Rozasea) veya halk arasında bilinen ismiyle gülleme, genellikle sivilce gibi fazla önemsenmez. Fakat sivilce ve diğer iltihaplı kabarıklıklara göre daha ağrılı bir hastalıktır ve fazla üstüne düşülmediğinde zamanla ilerleyebilir.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre fazla kilo, sigara ve alkol tüketimi gibi etmenlerin rozasea (gül hastalığı)’nı artırabildiğini göstermektedir. Sık sık ortaya çıkan yüz kızarıklığı rozasea hastalığında oldukça fazla karşılaşılan bir tablodur. Özellikle çok fazla acı ve ekşi besinler tüketenlerde, aşırı yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta bölgelerde yaşayanlarda, aşırı güneşe maruz kalan kişilerde gül hastalığına daha çok rastlanır.

Rozasea (Gül Hastalığı) Neden Olur?

Rozasea (gül hastalığı) ortaya çıkma nedeni kesin olarak bilinmese de bu hastalığın olası nedenlerini sıralamak mümkündür. Bunlar:

  • Çoğu hastalıkta olduğu gibi gül hastalığı da genetik faktörler oldukça etkili rol oynar. Bu alanda kesin kanıtlar bulunmamakla birlikte aile geçmişinde rozasea görülen bir bireyin bu hastalığı geçirme olasılığı yüksektir.
  • Çeşitli mikrobik nedenler de roza hastalığının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Özellikle deride yaşayan demodex adlı bir parazit, normalde bir sorun yaratmamasına rağmen, sayıları çok arttığında bazı roza hastalarında tetikleyici faktör olarak rol oynayabilir.
  • Birtakım çevresel ve beslenme ile ilgili etmenler de gül hastalığına davetiye çıkarır. Uzun süre güneşe maruz kalma, aşırı sıcak veya soğuk bölgede bulunma, ekşi, acı ve baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimi gibi faktörler de rozasea hastalığının ortaya çıkmasında etkilidir.
  • Çok fazla sigara ve alkol, çay ve kahve tüketimi, özellikle mayalı gıdalar, kırımızı şarap ve aşırı stresli bir yaşam tarzı da roza hastalığını tetikler.

Rozasea (Gül Hastalığı) Belirtileri Nelerdir?

Akne-VS-RosaceaRozasea (gül hastalığı) belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Fakat genellikle yüz bölgesinde görülen kızarıklıklar şeklinde başlar. Daha sonra bu kızarıklıklar kalıcı hale gelmeye başlar ve kızarıklığın oluştuğu bölgede bulunan kılcal damarlar görünür hale gelir. Böylece cilt hassaslaşır, kurur ve gergin bir hale bürünür. Daha da ilerleyen zamanlarda sivilce benzeri kırmızı iltihaplaşmalar ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda ise gözde yanma ve sulanma da görülür. Zaman zaman burun bölgesindeki deri kalınlaşarak burunda bir şişkinlik de meydana gelebilir, bu daha çok erkeklerde meydana gelir, yağ bezlerinin genişlemesine bağlı bir durumdur

Rozasea (Gül Hastalığı) Kimlerde Görülür?

Genellikle 30’lu yaşlarda, açık tenli ve sarışın kadınlarda görülme olasılığı çok daha fazladır. Bunun yanı sıra aile öyküsünde rozasea hastalığından mustarip olan bireyler varsa da bu hastalığın gelişmesi muhtemeldir. Bunun dışında aşırı stresli yaşam, sigara ve alkol tüketimi de hastalığın oluşmasını tetiklemektedir. Gül hastalığı kadınlarda gelişim gösterme oranı yüzde 10’dur. Kadınların erkeklere oranla yakalanma riski daha fazladır. Fakat hastalık erkeklerde daha ağır seyretmektedir.

Gül Hastalığı (Rozasea) Tanısı Nasıl Konulur?

Rozasea (gül hastalığı) teşhisi konulurken herhangi bir spesifik tanı testi uygulaması yapılmamaktadır. Hastaların birçoğunda tanı dermatoloji uzmanı tarafından klinik muayene yoluyla konulmaktadır. Fakat eğer gerekli görülürse hastadan küçük bir parça alınarak patolojik inceleme yapılır. Uzman doktor ile yapılacak muayene esnasında doktor belirtilerin ne zaman başladığı ne sıklıkla tekrar ettiği gibi önemli sorular sorarak en uygun tanıyı koymaya çalışır. Sedef hastalığı, egzama veya lupus gibi diğer hastalıkların belirtileri de gül hastalığına benzer belirtiler gösterir. Bu nedenle doktor bu hastalıkların varlığını ekarte etmek için birtakım ek testlere gerek duyabilir. Bunların dışında gözlerde oluşan herhangi bir sıkıntı var ise (oküler rozasea) doktorunuz sizi bir göz doktoruna yönlendirebilir.

Gül Hastalığı Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Rozasea (gül hastalığı) tedavisinde en belirleyici nokta hastalığı tetikleyen her türlü faktörden uzak durmaktır. Kesin olarak belirlenmiş beslenme kısıtlamaları bulunmaz. Ancak çok fazla baharatlı yiyecekler ve sıcak tüketilen gıdalar bu hastalığı oldukça olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla bu besinlerden kaçınmak son derece önemlidir. Bunların dışında kafein, asitli içecekler, alkollü içeceklerden uzak durmak ve çikolata tüketimini azaltmak faydalı olacaktır. En önemli noktalardan biri ise güneşten korunmaktır. Ömür boyu mutlaka güneş koruma kremleri kullanılmalıdır. Bir doktor kontrolünde uygulanan güneş kremleri ve losyonlar ise bu hastalığın etkileri olabildiğince azalmaktadır. Aşırı soğuk, sıcak, nem ve rüzgârdan da uzak durmak gerekmektedir.

Rozasea görülen hastaların ciltleri kuru ve hassastır. Dolayısıyla aşırı sıcak su ile alınan banyo ve her türlü cildi tahriş eden işlemden kaçınılması gerekir. Cilde en uygun dermatolojik ürünlerin kullanılması hastalığı kontrol altında almada son derece etkilidir. Mutlaka bir doktor kontrolünde ilaç veya krem kullanılmalıdır. Kontrolsüzce kullanılan kortizonlu kremler başta şikayetleri azaltsa da uzun vadede tedaviyi oldukça zorlaştırmaktadır.

Yukarıda sıralanan önlemler ömür boyunca uygulanması gereken son derece önemli tedavi yöntemleridir. Bunun yanı sıra başka tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Bunlar; lokal tedaviler, sistemik tedaviler, lazer tedavileri ve cerrahi tedaviler olarak sıralanmaktadır.

Lokal tedaviler cilde uygulanan bazı krem ve jellerden oluşmaktadır. Sistemik tedavide ise antibiyotikler ve vitamin A türevi olan bazı ilaçlar ağızdan kullanılabilmektedir. Lazer tedavileri ise yüzdeki kızarıklıkların ve kılcal damarların giderilmesinde, zaman zaman gelen atakların şiddetinin ve tekrarlama sıklığının azaltılmasında oldukça etkilidir. Son olarak cerrahi tedaviler ise çok şiddetli vakalarda ortaya çıkan yüzdeki şekil bozukluğunu gidermede uygulanmaktadır.

Gül Hastalığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Rozasea (gül hastalığı) kronik olarak seyreden bir hastalıktır. Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte kontrol altına alınmasını sağlayan ciddi tedavi yöntemleri mevcuttur. Fakat yine de tedavilere ek olarak düzenli olarak bakım yapılmalı ve beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Rahatsızlığın ortaya çıktığı bölgenin temiz kalmasına özen göstermek, alkol ve sigaradan uzak durmak, cildi besleyen ve iyi nemlendiren dermatolojik kremler kullanmak kabarcıkların oluşturduğu ağrıyı ve hassasiyeti azaltır. Hastalık şiddet boyutuna göre haftalarca sürebilir. Süre kişiden kişiye değişiklik gösterir. Gül hastalığı ile ilgili doktorla devamlı iletişim halinde olunması gereken bir hastalıktır.

Rozasea Klinik Tipleri Nelerdir?

gül hastalığı türleriRoza hastalığının çeşitli klinik tipleri bulunmaktadır. Bunlar:

Telenjiektazik rozase:Bu roza tipinde yanak ve burun çevresinde kalıcı kızarıklık ve damarlanma artışı görülür. Damarlanmaların lazerle tedavisi ile tama yakın geriler.

Papülopüstüler rozase: Bu roza tipinde küçük iltihaplı sivilceler bulunmaktadır. Dermatoloji uzmanları hap veya krem ile tedavi etmektedir.

Oküler rozase:Bu roza tipinde gözlerde yanma, batma, sulantı ve kızarıklık görülmektedir.

Fimatöz rozase: Bu roza tipinde özellikle burunda şekil değişikliği ile beraber bulunmaktadır.

Rozaseada inatçı ödem: Nadir görülen bir komplikasyondur. Alın bölgesi, kaş ortası göz kapaklarının üst kısmı, burun ve yanaklar gibi etkilenen bölgelerde sert ödem şeklinde baş gösterir.

Rozasea (Gül Hastalığı) Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

  • Rozasea (gül hastalığı) tetikleyen en önemli faktörlerin başında UV güneş ışığı gelmektedir. Fazla sıcağa maruz kalmak damarları genişlettiğinden deri lezyonları da daha da şiddetlenmektedir. Her türlü sıcaktan ve sıcak bölgeden uzak durulmalıdır.
  • Ani sıcaklık değişimlerine maruz kalmak da gül hastalığını tetikler. Çok fazla sıcağa maruz kalmak gibi çok fazla soğuğa maruz kalmak da tehlikelidir
  • Alkol kullanımı da tetikleyicilerden biridir. Özellikle şarap ve likörden olabildiğince kaçınmak gerekir. Bazı alkol içeren soslar ve boza da zararlı olabilmektedir.
  • Aşırı kahve ve çay tüketilmemelidir.
  • Isı ile ilişkili gıdalar gül hastalığını tetikleyebilmektedir.
  • Kimyasal peeling, kese, mikrodermabrazyon, mentol, alkol, okaliptüs, karanfil yapı gibi içeriğe sahip ürünlerden uzak durulmalıdır.
  • Yüz bölgesini aşırı sabunlama, uygun olmayan tahriş eden kozmetik ürünlerin kullanımı da roza hastalığını tetikler.
  • Bazı ilaçların kullanımı da bu hastalığı olumsuz etkilemektedir. Bu ilaçlar kişiden kişiye değişiklik gösterir.
  • Stres ve psikolojik faktörler de bu hastalığın tetikleyicisi olabilmektedir.

Rozasea ile Birlikte Görülen Hastalıklar Var mıdır?

Rozasea (gül hastalığı) ile birlikte çeşitli birtakım sistemik hastalıkların ortaya çıktığı görülmektedir. Yapılan çalışmalara göre gül hastalığına en çok eşlik eden hastalıkların başında depresyon, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, anksiyete bozuklukları, kan yağlarında yükseklik, diabetes mellitus, migren, romatoid artrit, ülseratif kolit ve demans geldiği bilinmektedir. Ancak bu vakalar her hastada görülmeyebilir.

Rozasea ile bazı gastrointestinal hastalıklar arasında da bir ilişki olduğu görülmektedir. Özellikle mide bölgesinden şikâyeti olanlardan gastroenteroloji konsültasyonu istenmeli ve buna göre bir tedavi düzenlenmelidir. Mide yakınması bulunan kişilerin posalı gıdalar ile düzenli olarak beslenmesi faydalıdır.

Gül Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Rozasea bulaşıcı değildir. Yalnızca hastayı etkiler.

Rozasea Deri Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

  • Rozasea (gül hastalığı) rahatsızlığı bulunan kişilerin uygun ve düzenli bir cilt bakım rutini takip etmeleri çok önemlidir. Cildi devamlı nemli tutmak ve güneşten korumak gerekir. Doğru kozmetik kullanımı önemlidir.
  • Deri bakımında yumuşak ve hassas deri temizleyici malzemeler kullanılmalıdır. Sürfaktanlı ürünlerden uzak durmak gerekir.
  • Bu hastalıktan mustarip kişilere yüzlerini sıcak suyla yıkamaları önerilmez. Yüz mümkünse ılık su ile yıkanmalıdır.
  • Tonik kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • İçerisinde alkol, formaldehit, mentol, kafur, sodyum lauril sülfat, nane, karanfil yağı bulunan ürünlerin kullanması önerilmez.
  • Gül hastalığı bulunan kişilerin ciltlere son derece kuru ve hassastır. Bu nedenle bu kişiler hassas ve kuru ciltler için özel olarak geliştirilmiş doktor onaylı dermatolojik ürünleri tercih etmelidir.
  • Güneş koruyucuları kullanmak faydalıdır. Silikon içeren ürünler de ayrıca yararlıdır. Fakat ürünlerin parfümsüz olmasına dikkat edilmelidir.”Fragnance free” ibaresi olan ürünler tercih edilmelidir.

Rozasea (Gül Hastalığı) Tedavisi İçin Önerilen Gıdalar Nelerdir?

Bu konuda eldeki bilgiler sınırlıdır ve fazla veriye ulaşılmamaktadır. Fakat uzmanlara göre prebiyotik ve probiyotik içeren, lif ve posa açısından zengin besinlerin gül hastalığı tedavisinde yararlı olacağı düşünülmektedir. Soğan, çiğ sarımsak, muz, hindiba, kuşkonmaz, kepekli tahıllar prebiyotik yiyecekler arasında sayılabilir. Son yıllarda yürütülen bazı çalışmalara göre omega-3 yağ asitleri, probiyotikler ve çinko gibi bazı diyet takviyelerinin de rozasea semptomlarının azalmasında etkili olduğu öne sürülmüştür. Somon, ton balığı, sardalya, uskumru, ceviz ve chia tohumu gibi besinler omega-3 açısından zengindir.

Rozasea Lazer Fiyatları Ne Kadar? Gül Hastalığı Tedavisi Fiyatları

Rozasea (gül hastalığı) fiyatları hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Sizin için en doğru fiyat bilgisine ulaşmak ve merak ettiğiniz tüm sorularınız ve Rozasea lazer fiyatları için +90212 241 46 24 numaralı telefondan kliniğimize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın