Ben aldırma; vücudun her yerinde çıkabilen, yuvarlak yada oval şekilli, cilt renginden farklı bir renge sahip deri oluşumu olan benlerin alınmasına yönelik bir tedavidir.
Benler zaman içinde farklı renge dönüşleri ve büyümeleri kanser açısından risk oluşturabilir Bu nedenle ben aldırma kanserden korunmanın da bir yoludur.
Ben Nedir ve Nasıl Oluşur?
Ben, ciltteki küçük kahverengi lekeleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Vücut benleri aslında bir cilt rengi farklılığıdır; derinin renk oluşumundan sorumlu olan melanosit adı verilen hücreler tarafından oluşur.
İnsan vücudunda cilde rengini veren bir madde bulunur, melanosit hücreleri tarafından oluşturulan melanin maddesi vücuttaki cilt hücrelerinde eşit bir şekilde dağılarak cilde rengini verir; melanosit hücreleri orantılı bir şekilde dağılmadığında vücudun bazı bölgelerinde bir araya gelerek benlerin oluşmasına sebep olurlar.
Ben Çeşitleri Nelerdir?
Cilt üzerinde meydana gelen vücut benleri nevüs olarak da bilinmektedir. Benler, melanosit denilen deri rengini veren pigment hücrelerinin çoğalmasıyla beraber gelişirler. Vücut benleri çoğunlukla doğuştan var olur ya da çocukluk döneminde meydana gelir ancak ilerleyen süreçlerde de oluşabilirler.
Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilen benlerin rengi ve büyüklüğü kişiden kişiye farklılık gösterebilir; genellikle açık kahverengi olan benler, koyu kahverengi ya da siyah renkte de olabilir. Benler düz ya da bombeli de olabilirler.
Histopatolojik türüne, büyüklüğüne, vücut dışına taşan kabarıklığına, deri seviyesine göre durumuna, kökünden aldığı hücrelerin cinsine göre farklı isimlerle anılmaktadır. Cilt üzerinde meydana gelen bu dokuların vücuttaki sayısı, kalıtsal özelliklere bağlı olarak ve güneşe maruz kalmaya bağlı olarak değişebilir.
Başlıca Ben Tipleri
Junctional Nevüs: Kahverengi ya da siyah renkte olan bu benler 1 ila 6 mm çapında olurlar. Genellikle çocukluk ve erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkarlar, ilerleyen süreçte compound ya da intradermal nevüse dönüşme olasılıkları vardır.
Compound (Bileşik) Nevüs: Genellikle ergenliğe geçiş sürecinde oluşurlar. Çapları 5-10 mm arasında değişen bu benler, kabarık bir görüntüye sahiptirler. Cilt yüzeyindeki görüntüleri yuvarlak ve simetriktir, renkleri ise kahverengi olur. Zamanla renkleri koyulaşabilir ve kabarıklıkları artabilir.
İntradermal nevüs: Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan bu benlerin çapları 5 mm’den küçük olur ve genellikle yüzde oluşurlar ve kabarık bir görünüme sahip olurlar.
Mavi (Blue) nevüs: Cildin derinlerinde, dermis adı verilen katmanında oluşurlar. Çapları genellikle 10 mm’den küçük olur, renkleri koyu mavi ya da siyaha dönükken şekilleri ise yuvarlak olur.
Konjenital (doğumsal) nevüs: Bebek doğduğunda var olan ve zamanla değişebilen kahverengi benlerdir. Boyutları genlikle küçük olur fakat çok büyük boyutlarda olanları da vardır.
Displastik Nevüs: Atipik nevüs olarak bilinen bu ben tipi, asimetrik bir görünüme sahiptir, çapları genellikle 6 mm nin üzerindedir. Genellikle ergenlik dönemiyle birlikte ortaya çıkarlar, vücudun her yerinde bulunabilir ama güneşe maruz kalan bölgelerde ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.
Spitz Nevüs: Çocuklarda görülme olasılığı daha fazladır ama erişkinlik döneminde de görülebilir. Çapları çok büyük olmayan bu benler, hafif kabarık bir formda görünür; renkleri de kırmızı ya da kahverengi olur.
Spider nevüs: Damarların genişlemesi nedeniyle cilt yüzeyinde örümceğe benzeyen kan damarları oluşmasıdır. Birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkan örümcek nevüs genellikle sağlık için herhangi bir sorun oluşturmaz.
Vücut Benleri Sağlık Sorunlarına Sebep Olur Mu?
Neredeyse hemen hemen herkeste bulunan vücut benleri genellikle zararsızdır ancak bazı durumlarda kişiyi rahatsız edebilir. Zararsız olan benleri çıkarılmasına gerek yoktur ancak sağlık açısından benlerin takibini yapmak oldukça önemlidir, ihmal edildiğinde ciddi sorunlara yol açabilir.
Benlerin çoğu ömür boyunca iyi huylu olarak kalabilir iken, bazı benler olumsuz bir şekilde malignite dediğimiz kanser oluşumuna dönme potansiyeli taşırlar. Bu nedenle benlerin belirli aralıklarla takip edilmesi ve ihtiyaç durumunda cerrahi yöntemlerle çıkarılması gerekmektedir.
Bununla birlikte tıptaki adıyla melanositik nevüs olarak da bilinen vücut benleri, özellikle yüz bölgesinde bulunduğunda güzel görünmediği için estetik kaygıya da sebep olmaktadır. Benler kişiyi görsel olarak rahatsız ettiğinde de aldırılabilir.
Ben Aldırma Nedir ve Neden Yapılır?
Ben aldırma, cilt yüzeyinde farklı şekillerde, boyutlarda ya da renklerde oluşan benlerin alınması amacıyla yapılan tüm estetik girişimleri ifade eder. Benler vücudun herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilen cilt lekeleridir. Genellikle kişiler güzel bir görüntü oluşturmadığı için estetik amaçlı ben alımı yaptırmak ister ama bazı durumlarda sağlık sorunlarından korunmak için de ben alımı yapılabilir.
Ben tedavisi, benin yapısına ve büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Eğer vücut benleri ciltte yüzeysel olarak bulunuyorsa ve cilt lekesi gibi bir görünüme sahip ise ben sildirme lazer tedavisiyle gerçekleştirilir ancak benler cilt yüzeyi üzerinde kabarık bir formda bulunuyorlarsa ben tedavisi için cerrahi uygulamalar gerekebilir.
Ben Aldırma Hangi Durumlarda Yapılabilir?
Ben alımı genellikle estetik amaçlı gerçekleştirilir, eğer süreç içinde benlerin renginde, boyutunda ya da yapısında bir değişiklik olmazsa sağlık açısından herhangi bir sorun oluşturmazlar. Bu durumda ben alımı yapılmasına gerek olmaz ama birkaç farklı sebepten ötürü ben alımı yapılması gerekebilir. Benler ilerleyen yıllarda oluşabilecek komplikasyonların oluşmasını önlemek ve kanser riskini elimine etmek için çıkarılabilir.
Özellikle;
- Benler çevresel faktörlere bağlı olarak tahriş olursa,
- Renginde morumsu ya da siyah benzeri koyulaşma görülürse,
- Dokusunda bir değişim meydana gelirse,
- Üzerinde yara açılırsa,
- Boyutlarında hızlı bir büyüme gözlenirse,
- Dokusunda ve formunda bir şekil değişikliği olursa,
- Kanama yaparsa,
- Kenarları düzensizleşir ve sınırları belirginliğini kaybederse,
- Renklerinde gözle görülür bir değişim gözlenir ise,
- Tarak, kıyafet ya da tıraş bıçağı gibi materyallerin zarar vereceği bir yerde bulunuyorsa ve kişiyi rahatsız ediyorsa,
- Estetik olmayan bir görüntüye sahip ise lazer tedavisi ile silinmeli ya da bir plastik cerrah tarafından çıkarılmalıdır.
Ben Aldırma Nasıl Yapılır?
Ben aldırmak için kullanılacak birçok farklı tedavi metodu bulunmaktadır. Ben aldırma ameliyatı olarak bilinen cerrahi müdahale ile yapılan ben alımı işlemlerinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntemin kapsamı ve metodu benin yapısına ve büyüklüğüne göre iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir:
Tıraşlama şeklinde biyopsi: Benin deri yüzeyinden çıkıntı yaparak kabarık durumda olması durumunda uygulanacak işlemde lokal anestezi ile öncelikle uyuşturulur. Cerrahi bir bıçak ya da koter aracılığıyla çıkarılır. Çıkarılan benin bulunduğu bölge düz beyaz bir leke bırakarak iyileşir.
Benin cerrahi olarak çıkarılması: Ben, şekil olarak düz bir formda ise ya da melanom oluşumu dediğimiz kanser şüphesi bulunuyorsa kullanılır. Ben deride bulunan tam kalınlığı ile cilt içinden mekik şeklinde kesilerek çıkarılır ve sonra çıkarılan bölüme estetik dikiş atılır. Cerrahi olarak uygulanan işlem de çıkarılan bölgede gözle görülmeyecek incelikte çizgi şeklinde bir iz kalabilir.
Ben Aldırma İşleminde Neler Yapılır?
Benler alınmadan önce cerrah tarafından değerlendirilir. Operasyon öncesinde benlerin bulunduğu bölgeye lokal anestezi uygulanarak uyuşturulur. Böylelikle işlem sırasında hastanın ağrı ya da acı hissetmemesi sağlanır. Benler cerrah tarafından değerlendirildikten sonra ortalama 10-15 dakika süren işlemlerle çıkarılır.
Sayıca fazla olan benlerin ayrı ayrı alınması zaman gerektirebilir. Benler çıkarıldıktan sonra patolojiye gönderilmesinde ve daha sonra doktor tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır. Ben alımında en önemli nokta bene ait bir parçanın vücut içinde bırakılmamasıdır. Bu bakımdan işlemi yapacak en iyi hekimler plastik cerrahlardır.
Ben Aldırma İşleminden Sonra İyileşme Süreci
Cerrahi operasyonla alınan benlerin boyutu küçükse üzerinde alınan ben kadar bir kabuklanma görülür. Aynı bir yaranın iyileşmesi gibi 1 ile 2 hafta içerisinde kabuk düşer ve alttan cilt yenilenmiş olarak ortaya çıkar. Kabuk kendi kendine düşmelidir, oynanan ya da sökülen kabuklarda cilt üzerinde iz kalabilir.
Eğer alınan ben büyük ve deri altına inen bir kök yapısı bulunuyorsa o zaman ben çıkarıldıktan sonra estetik olarak dikiş atılır. Dikişlerin üstte kalan bölümleri işlemden iki hafta sonra alınır. Ben aldırma işlemi oldukça kısa süren ve pansumana ihtiyaç bulunmayan bir işlemdir.
Ben aldırma işlemi sağlık açısından yararlı aynı zamanda güvenli bir uygulamadır. Enfeksiyon riski oldukça düşük olan uygulamada, uygulamadan sonra görülebilen kızarıklıklar ve kaşıntı görülmesi oldukça normaldir. Günlük hayata etki etmeyen ben aldırma işlemi sonrasında rutin hayata geri dönülerek devam edilir.
Lazerle Ben Tedavisi
Lazerle ben tedavisi, rahatsız edici bir görüntüye sebep olan vücut benlerinin ağrısız, acısız ve iz olmadan yok edildiği estettik bir prosedürdür. Ben aldırma yöntemleri arasında oldukça yaygın olan lazerle ben tedavisi küçük ve kabarık olmayan benlerin tedavisinde kullanılır ve genellikle yüzdeki benleri yaktırmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir.
Lazerle ben aldırma genellikle estetik amaçlı yapılır, eğer benler atipik ve melanom riskine sahipse cerrahi bir müdahale gerektirebilir. Bu sebeple lazerle ben sildirme de dahil olmak üzere tüm ben tedavileri uzman bir dermatolog eşliğinde yapılmalıdır.
Estetik açıdan kişiyi rahatsız edenler benlerin tedavisinde ciltte herhangi bir yara veya yanık gibi bir iz bırakmadığı için çoğunlukla lazer tedavisi tercih edilir. Lazer ışınlarının ısı gücünden faydalanıldığı bu tedavi yöntemi oldukça basit bir şekilde uygulanabilmektedir.
Lazer teknolojisine sahip olan cihaz benlerin bulunduğu alanlara lazer ışını gönderilir ve benlerin ısınması sağlanır. Cilde ulaşan lazer ışınları benlerin olduğu renkli alanı yakarak yok eder. Benler bu süreçte hasara uğradığı için cilt dokusundan ayrılarak yok olurken deri ise sağlam bir şekilde kalır ve pürüzsüz bir görünüm kazanır.
Lazer ile ben tedavisinin uygulanabilmesi için benlerin kahverengi vb. gibi cilt tonundan farklı bir renge sahip olması gerekir. Cilt ile aynı renkte olan benler lazer ışınları tarafından görülemeyeceği için bu yöntem ile tedavi edilemez.
Lazer ile ben aldıranlar genellikle bu uygulamayı kolay bir tedavi süreci olarak değerlendirir, çünkü bir benin yakılarak yok edilmesi yaklaşık olarak beş dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Operasyondan önce cilt üzerine anestezik krem sürülerek bir süre beklenir sonrasında lazerle ben yakma aşamasına geçilir.
Operasyon tamamlandıktan sonra gerekli cilt bakımı yapılarak tedavi sonlandırılır. Hızlı ve etkili bir sonuç alınan bu operasyon uygulama süreci ve sonrası dâhil olmak üzere toplamda 30 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır.
Operasyon sırasında cilde herhangi bir kesici ve yakıcı bir müdahalede bulunulmadığı için enfeksiyon vb. gibi bir risk taşımaz bu nedenle cerrahi müdahalelerle yapılan ben aldırma işlemine göre oldukça konforludur. Aynı zamanda lazerle ben aldırma sonrası iyileşme süreci ben aldırma ameliyatına kıyasla çok daha kısa sürer. Lazerle ben aldırma sonrası tedavi alanında kabuklanma oluşabilir. Çok kısa bir sürede kabuklanma geçer ve bölge kırmızı pembe arası bir görünüm kazanır, zaman içerisinde cildin rengi açılır ve pembelik kaybolur.
Ben Aldırma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ben Aldırma İşlemi Ne Kadar Sürer?
Ben aldırma işleminin süresi ben alımı yapılırken kullanılacak tedavi yöntemine, benin yapısına ve büyüklüğüne göre farklılık gösterir ancak tüm uygulamalar genellikle tek seferde tamamlanır. Lazer ile yapılan ben tedavileri 5- 10 dakika gibi kısa sürelerde tamamlanırken cerrahi uygulamalar daha uzun sürebilir.
Ben Aldırmak Zararlı Mıdır?
Vücudunun çeşitli bölgelerinde ben bulunan çoğu kişi benlerin görünümünden rahatsızlık duyar ve aldırmak ister ancak toplumumuzda ben aldırmanın çeşitli sağlık sorunlarına hatta kanser gibi ciddi bir rahatsızlığa yol açtığına dair bir inanç vardır. Her ne kadar böyle bir düşünce yaygınlık kazanmış olsa da ben aldırmanın kişi için herhangi bir zararı yoktur, alanından uzman hekimler tarafından uygulanan ben tedavilerinin herhangi bir sağlık sorununa yol açması da söz konusu değildir.
Ben alımı ile ilgili yaygınlık kazanmış inancın aksine ben aldırmak kişiye zarar vermenin aksine estetik açıdan özgüven kazandırır ve aynı zamanda bazı benler kanser vb. riskler taşımaktadır, böyle durumlarda da benlerin alınması sağlık açısından bir zorunluluk oluşturabilir.
Ben Aldırma Ameliyatını Kim Yapar?
Ben tedavileri alanında uzman bir dermatolog eşliğinde yürütülmelidir. Benin yapısına, büyüklüğüne ve kişinin beklentisine göre farklı yöntemlerle benler yok edilebilir. Cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulan ben tedavilerinde ben aldırma ameliyatı plastik cerrahlar gerçekleştirebilir.
Ben Aldırma Sonrası İz Kalır mı?
Vücut benleri genellikle estetik kaygıya sebep olduğu için ben aldırmak istenir. Görsel açıdan rahatsız olduğu için benlerini aldırmak isteyen çoğu kişi bu sebeple ben alımı sonrası iz kalıp kalmayacağını da oldukça merak eder. Eğer benler lazerle yakılarak tedavi edilebilecek yapıdaysa ciltte herhangi bir iz kalmaz ancak cerrahi müdahalelerle alınan benlerde benin büyüklüğüne ve cilt altındaki derinliğine bağlı olarak minimal izler kalabilmektedir.
Ben Aldırma Nasıl Olur?
Ben tedavileri lazer uygulamaları ve cerrahi yöntemler olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Hangi yöntemin tercih edileceğine benin yapısına bakılarak karar verilmektedir.
Ben Aldırma Ağrılı ve Acılı bir İşlem Midir?
Ben aldırma işlemlerinde kullanılan lazer tedavisi ve cerrahi müdahaleler anestezi etkisinde ya da anestezik kremle bölge uyuşturularak gerçekleştirilir. Bu sebeple ben alımı sırasında kişi herhangi bir ağrı ya da azı hissetmez.
Ben Aldırma Fiyatları
Bel aldırma fiyatları ben tedavisinde kullanılacak yönteme göre farklılık gösterir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu nedenle 0212 241 46 24 no’lu telefondan bizleri arayarak ya da İstanbul-Nişantaşı’ndaki polikliniğimizi ziyaret ederek ben aldırma fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.