Akne Nedir?

Akne, deri hücreleri, folikül ve sebum dengesindeki kılların bir araya gelerek meydana getirdiği bir cilt problemidir. Bakteriler deri altında büyür, bu nedenle foliküllerden dışarı boşaltılamaz. Dışarı çıkamayan bölge ise şişer ve böylece akne oluşur. Birden fazla akne türü bulunmakta, bu aknelere sahip olan birçok kişide de akne izi meydana gelmektedir.

Şiddetli bir akne vakasında akne cilt üzerinde oldukça görünür bir şekilde boy gösterir. Genellikle engebeli ve renksiz bir görüntü ortaya çıkar. Akneler çoğunlukla ergenlik döneminde oluşsalar da yetişkinler de bu rahatsızlıktan şikâyet etmektedir. İnsanların çoğu akneli bir cilde sahiptir fakat bu yüzde genellikle 11 ila 30 yaş arası seyreder. Akne gelişimi ve ilerlemesinde hormonların büyük payı vardır.

Akne beraberinde iltihap da oluşturduğu için lazer teknolojileri akne izi tedavisi için son derece önem taşır. Doğru tedavi yöntemi ile akne izleri ciltten kolayca silinebilir. Olumlu geri dönüşler almak için cildin çok dikkatli bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.

Akne Nasıl Oluşur?

akne izi tedavisiKalıtsal faktörler, beslenme düzeni, çevresel etmenler ve hormonlar akne oluşumunu tetikleyen faktörlerin başında gelmektedir. Her iki cinsiyette de testesteron hormonu önemli rol oynar. Bu hormon bazı vakalarda daha fazla iken bazılarında ise normaldir. Ancak yağ hücrelerinin testesterona yanıtı fazla olabilir. Anne ve babanın akne geçmişi var ise akne durumu muhtemelen çocuklarında da ortaya çıkacaktır. Özellikle hormon ilaçların akne artışına neden olduğu bilinmektedir. Bazı vakalarda aşırı yağlı cilt ana nedeni oluşturur. Kaliteli olmayan kozmetik ürün kullanımı, yağ ve şeker açısından yüksek olan besinlerin tüketimi de akne oluşumunu tetikler.

Akne İzleri Nasıl Oluşur?

skar iziÇoğu insan akne oluşumunu engellemeyi başaramaz. Akne izleri ise bazen sıkılan akneden geriye kalan izleri meydana getirebilir. Bazı vakalarda ise vücut tarafından salınan aşırı kolajen sebebiyle akne izi oluşabilir. Akne iyileştikten sonra geriye kalıcı izler bırakabilmektedir. Sıkma sonrasında tahriş olan bölge arkasında akne izi gibi bir görüntü bırakır.

Akne İzlerinin En Yaygın Türleri Nelerdir?

Akne izi oluşumuna göre bazı türleri olan bir rahatsızlıktır. Bu türler boxcar skar, ice pick skar, keloid, hypertropic skar, kahverengi pigmented skar ve kırmızı flat skar olarak sayılabilir. Bunların arasında en yaygın görülenleri ise pick skar, boxcar ve rolling skardır.

Akne Nasıl Geçer?

Akne oluşumunun önüne geçmek için mutlaka düzenli cilt bakımı yapmak çok önemlidir. Aynı zamanda gözenekleri temizlemek ve onların hava almasını sağlamak gerekir. Aktif aknesi bulunan kişilerin çok sık makyaj yapması doğru değildir. Akne oluşumunu engellemek için bazı kremeler ve tonikler bulunmaktadır. Doğal yöntemler ile de akne geçebilir. Akneye oldukça iyi gelen besin omega 3 yağ asitleridir. İçeriğinde bulunan e vitamini ve çinko sayesinde ciltteki yaralar iyileşir. Akne izi tedavisi bir diğer akne oluşumunu engelleyen yöntemlerden biridir. Aynı zamanda yaşlanmanın da önüne geçer. Bunlar dışında probiyotik içerek besinler de akne oluşumunu engeller. Yoğurt, peynir ve kefir gibi besinleri tüketmek bu açıdan yararlıdır. Yeşil çay içmek de cilde iyi gelmektedir.

Akne İzlerine Ne İyi Gelir?

Akne izi tedavisi için farklı yöntemler bulunur. En yaygın kullanılan akne izi tedavisi yöntemleri lazer tedavisi ve kimyasal peeling yöntemidir. Kişide aktif olarak akne bulunuyorsa öncelikle akne tedavisi uygulanmalı, sonrasında ise akne izi tedavisi uygulanmalıdır. Akne izi tedavi için en etkili olan yöntemden bir diğeri ise fraksiyonel lazer tedavisidir. Bu uygulama ile cilt altında bulunan kolajen yok edilir ve yeni kolajen oluşumu sağlanır. Bu tedavi yöntemi özel bir lazer cihazı yardımıyla yapılır. Böylece üst deride bulunan kök hücreler aktif hale getirilir. Bu yeni oluşan epitel hücreler ise yüzeyi örtme görevi görür. Çoğunlukla 1 ila 3 seans arasında süren bu işlemde her seans bir saat olacak şekilde planlanır. Akne izi tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli nokta güneşten olabildiğinde kaçınmaktır. Ek olarak bu tedavi sonrasında ciltte kızarıklıklar ve soyulmalar da meydana gelebilir. Fakat bu komplikasyonlar geçicidir.

Akne izi tedavisi genellikle aktif aknelerin iyileştikten sonra geride bıraktığı leke şeklindeki izlerin giderilmesinde uygulanır. Tedavi izlerin pembe renkte olduğu erken dönemde başlatılmalıdır. Böylece daha etkili olabilir.

Akne İzi Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Akne izi tedavisi için başarılı bir sonuç alınmak isteniyorsa tedavinin erken dönemde başlatılması uygun olacaktır. Akne izlerine uzun süreler müdahale edilmemişse o izler cilde yerleşmiş demektir. Bu da kalıcılıklarının artmasına neden olup görünümü daha keskinleştirir. Öncelikle aktif aknelerin tedavisi yapılmalı, sonra ise akne izi tedavisi uygulanmalıdır.

Akne İzi Tedavisi İçin Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Akne izi tedavisi için en doğru çözüm bir doktora gidip muayene olmak ve doktorla birlikte en uygun akne izi tedavisi için belirleme yapmaktır. Çok çeşitli akne izi tedavisi bulunmaktadır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:

  1.     Medikal cilt bakımı ile akne izi tedavisi: Akne izi tedavisi için en önemli noktalardan biri daha izler oluşmadan önlem almak ve oluşan bakterileri uygun bir şekilde durdurmaktır. Doğru ürünler ile uzman kişiler tarafından yapılan cilt bakımı ile akne izi oluşumu önlenebilir ve tedavi edilebilir. Bu tedavi yöntemi her yaştan kadın ve erkek için son derece uygundur.
  2.     Hydrafacial ile akne izi tedavisi: Bu yöntemle cilt antioksidanlar, peptidler ve hyalüranik asit ile dolmuş serum yardımı ile derinlemesine temizlenir. Ardından özel asitler ile cilt arındırılır ve nemlendirilir. Bu yöntem yeni oluşan akne oluşumunu önler. Böylece izlerin de önüne geçmiş olur.
  3.     Fraxel lazer ile akne izi tedavisi: Bu yöntem ile akne izleri azalır, kolajen üretimi artar ve cildin daha derin dermal seviyeleri onarılır. Böylece cildin en derin katmanlarına inilir. Fraxel lazer yöntemi gelişmiş lazer enerjisi dalgaları sağlar ve akne izlerini hedef alarak cildi gençleştirme ve yeniden yüzey oluşturma gibi sonuçlar vaat eder. FDA onaylı bir prosedür olan bu yöntemle cilt pürüzsüz hale gelir.
  4.     Altın iğne ile akne izi tedavisi: Bu yöntemle ciltteki kolajen ve elastin üretimi uyarılır. Ayrıca düzensiz yara dokusunu onaran bir tedavi çeşididir. Yeni kolajen üretimi demek cildin daha parlak ve genç görünmesini sağlamak anlamına gelmektedir. Bu yöntemle kırışıklıklar ve çatlaklar da kaybolur. Altın iğne hafif ve orta derece akne izi tedavisi için önerilmektedir.
  5.     Dermapen ile akne izi tedavisi: Bu yöntem de ciltte elastin ve kolajen üretimini artırır. Mikroskobik noktasal küçük yaralar oluşturur. Bu yöntem lazer uygulatmak istemeyen kişiler için uygun olan bir yöntemdir. Özellikle somon DNA yöntemi ile beraber uygulanınca çok daha etkili sonuçlar alınabilmektedir.
  6.     Babyface “thulium lazer” ile akne izi tedavisi: Bu tedavi çeşidiyle lazer yardımıyla ciltte mikro kanallar açılır. Ciltteki canlandırıcı bileşikleri ayağa kaldıran bir özelliği bulunmaktadır. Özellikle leke rengi açma konusunda oldukça başarılıdır. Bu yöntemle bebek gibi bir cilde sahip olabilirsiniz.

Hangi Bölgelerde Akne İzi Tedavisi Uygulanabilir?

akne iziAkneler genellikle yüz bölgesinde daha çok oluşurlar fakat bazı nedenlerden ötürü omuz ve sırt bölgelerinde de ortaya çıkabilirler. Bilhassa hormonal dengesizlikler akne oluşumuna davetiye çıkarır ve buna bağlı olarak akne izleri meydana gelir. Bu gibi durumlarda mutlaka akne izi tedavisi uygulanmalıdır. Akne izi tedavisi için en çok uygulama yapılan bölgeler yanak, alın ve çene bölgesidir.

Akneli Ciltlerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Cilt temizliği oldukça önemlidir. Her gün sabah ve akşam olmak kaydı ile cilt mutlaka doğal bir sabun ile temizlenmelidir. Bu sabunu seçerken cildi çok yağlandırmamasına veya kurutmamasına dikkat etmek gerekir. Kullanılacak olan toniklerin de az alkol içermesi ve antiseptik özellikte olması önemlidir. Koruyucu krem kullanımında cilde mat görüntü vermesi önem taşır. Ayrıca bu kremler ciltteki yağ üretimini azaltıcı A, E ve F vitaminlerini de içermelidir. Ayrıca çok makyaj yapılmamalı, yapılıyorsa da cildin makyajlı kalmamasına özen gösterilmeli ve cilt hemen temizlenmelidir.

Cildi Akne İzinden Korumanın Yolları Nelerdir?

  • Akne sıkmak veya patlatmak iz oluşumuna davetiye çıkarır. Bu davranıştan kaçınmak akne izi oluşumunu ciddi derecede önlemektedir. Akne patlatmak oldukça cezbedici olsa da çok tehlikeli bir davranıştır. Akneler cilt yüzeyinde bulunmadığından kendi kendimize onları temizlemek oldukça zordur. Akne sıkma eylemi durumu daha da kötüleştirerek iltihap oluşumunu tetikleyebilir. Böylece bölge daha hassas bir hale gelir. Böylece oldukça belirgin bir görüntü oluşturan izler gittikçe kalıcı hale gelebilir.
  • Cilde sıcak kompres uygulamak faydalıdır. Sıcak kompres uygulaması akne izlerinin yok olmasını sağlayabilir. Bu uygulama aknenin neden olduğu ağrıyı azaltır. Aynı zamanda aknede beyaz bir kafacık oluşmaya başladığında da sıcak kompres uygulanması önerilir.
  • Akneler tedavi edilmesi ve iyileşmesi en zor olan sürece sahip cilt rahatsızlıklarından biridir. Akneden kurtulmak cilde zarar vermekten kaçınmayı gerektirir. Akne evde yapılan tedavilere yanıt vermeyebilir fakat acısını bir nebze dindirebilir. Bu noktada bir doktor tarafından muayene edilmek en doğru çözüm olacaktır.

Akne İzi Tedavisi Fiyatları

Akne izi tedavisi için çok fazla yöntem bulunmaktadır. Bu nedenle her tedavinin fiyatlandırma düzeni farklılık gösterir. İşlemin yapıldığı klinik, işlemi yapan uzmanın deneyimi gibi faktörler de akne izi tedavisi fiyatlarını etkiler. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Sizin için en doğru fiyat bilgisine ulaşmak ve diğer tüm merak ettikleriniz için +90212 241 46 24 numaralı telefondan kliniğimize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın