Et benleri gündelik hayatımızda karşımıza çıkan bir sorundur. Vücutta et beni çıkması çok ciddi bir problem yaratmasa da estetik bakımdan rahatsızlık veren bir görüntü oluşturduğundan et beni aldırmak için arayışımız olur.

Kir, leke ya da ur şeklinde göründükleri için kişiyi oldukça tedirgin ve rahatsız eder ve bir an önce kurtulmak isteriz.

Et beni Nedir ve Neden Oluşur?

Halk arasında Leke ya da Nişan olarak bilinen, tıp dilinde ise molloscum pendulum adı verilen et benleri tamamen zararsız oluşumlardır. Et benlerinde nadir de olsa kaşıntı ya da ağrı görülebilir. Herhangi bir şekilde zedelenme ve enfeksiyon kapma durumunda ağrı oluşması muhtemeldir ancak ağrı eşiği kişiye göre göreceli olabilir.

Erişkin kişilerin %25 inde görülen et beninin neden oluştuğu konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ben oluşumu vücutta çok faktörlü bir süreçten geçerek oluştuğu hakkında bilgiler mevcuttur. Et benlerinin büyüklüğü 1 mm ile 4 cm ye kadar çıkabilir.

Yüzeyleri pürüzsüz, kendi kütlesinden çok daha ince sap benzeri deri parçasıyla cilde tutunan, oval ve yuvarlak şekilli yumuşak deri tümörleridir. Renkleri çoğunlukla deriyle aynı renk olsa da pembe ya da deri renginden daha koyu renk olarak da bulunabilmektedir.

Et Benleri Vücutta En Fazla Hangi Bölgelerde Bulunur?

Ailesinde et beni olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksek olan et benlerinin cilt altında bir kökü bulunmaz. Çıkış yeri olarak genellikle boyun, ense, göz çevresi, koltuk altı, genital bölge gibi kat ve kıvrımlı yerlerde çıkar. Nadiren de olsa sırt ve vücudun diğer bölgelerinde çıkabilir.

Et benlerinin bulunmasının bir zararı yoktur. Sağlık açısından da herhangi bir tehdit oluşturmazlar. Ancak zaman içinde büyüyen yapıları kişiyi görüntüsel olarak rahatsız eder ya da et benlerinin büyümesi ile beraber elbise, çamaşır ya da kolye ve benzeri aksesuara takılması sebebiyle rahatsız edici olurlar.

Böyle bir durumda kişiye acı verir, kanama, kızarıklık ya da enfeksiyon durumuyla karşı karşıya kalabilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak için erken zamanda aldırmanın hiçbir zararı bulunmamaktadır.

Et Beni ile Diğer Benler Arasındaki Farklar

Et benlerinin en belirgin özelliği benin kendisinden çok daha ince sap benzeri bir deri parçasıyla vücuda bağlanmasıdır. Benlerde kök bulunur ancak et benlerinde herhangi bir kök bulunmaz. Dokusu yumuşak, yüzeyi pürüzsüzdür.

Renk skalası deri renginden başka bir renge dönüşmemekle beraber nadir de olsa pembe ya da daha cilt renginden biraz daha koyu renk olabilirler. Et benlerine kıyafet ya da takı benzeri herhangi bir şey takıldığında kişiye acı verebilir, ben tahriş olabilir, rengi mor ya da siyaha dönüşebilir.

Et Benine Yapılan Yanlış Müdahaleler Nelerdir?

et beni Et benleri yapısı yumuşak ve cilt yüzeyine ince bir sağla bağlı oluşumlardır. Yapısı ve görünümünden dolayı birçok insanda çıkarma isteği oluşturabilse de vücutla bağlantılı olduğu için bunun gerçekleşmesi hem mümkün değildir hem de kişiye son derece acı verebilir.

Ne yazık ki konuyla bir ilgisi bulunmayan çoğu kişi et benlerini alma cesaretini kendinde görebilir. Steril olmayan, doktorlukla bir ilgisi bulunmayan kişiler et benlerini iple sıkma, boğma, makas ya da bıçakla kesme, koparma, asit içerikli ilaçlarla eritmeye çalışma gibi yanlış müdahalelerle kanamaya, hatta enfeksiyona yol açarak kişiyi ciddi problemlerle karşı karşıya getirebilir.

Et Benlerinin Çıkma Sebepleri Nedir?

Et benleri hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Kalıtımsal yatkınlıktan dolayı aile bireylerinden birinde görülmesi durumunda görülme olasılığı yüksektir.

Diyabet, insülin direnci, obezite, kanda gliserit yüksekliği gibi metabolizmayı etkileyen hastalıkların aile üyelerinden birinde görülmesi durumunda kişide de görülme olasılığı yüksek olmaktadır.

Kadınlarda gebelikle beraber hormonlardaki artışlar da et beni oluşturabilirler. Bazı kişilerde gençlik yıllarında görülmeyen bu oluşumlar orta yaş ve üzerinde oluşmaya başlarlar. Vücut direncindeki düşme, menapoz, virütik enfeksiyonlar da et benlerinin oluşmasını ve çoğalmasına zemin hazırlar.

Et Beni Aldırma Nasıl Yapılır?

Vücuttaki et beni kişinin sosyal hayatını etkiliyorsa, estetik bakımdan kişiyi rahatsız ediyorsa, kaşıntı ya da ağrı varsa alınmalıdır. Belirli bir büyüklüğe ulaşan benler Quartz Klinikte cerrahi prosedürle tek seferde alınır. Lokal anestezi ile cerrahi eksizyon ve sütur yöntemiyle yapılan mini prosedürden sonra iz kalmaması için estetik dikiş uygulaması yapılır.

Vücutta Ben Oluşması Tehlikeli midir?

Vücutta et beninin oluşması bilinenin aksine herhangi bir zararı olmayan deri oluşumlarıdır. Kanserle bir ilişkisi bulunmadığı için kansere de yol açmazlar.

Kadın genital organlarında çıkan HPV siğilleri ile et benleri birbiriyle karıştırılmamalıdır. Bu iki oluşumun birbirinden ayrılması ve herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması bakımından doktor kontrolü önemlidir.

Et Benini Aldırdıktan Sonra Sizi Neler Bekliyor?

Vücut beni alındıktan sonra estetik dikiş uygulandığı için herhangi bir iz kalmaz. Oldukça güvenli bir işlem olan ben aldırma esnasında sızıntı şeklinde kanama görülebilir ancak sonrasında komplikasyon görülmez, işlem uygulanan bölüme temiz bakıldığı müddetçe enfeksiyon riski oluşmaz.

Et Beni Aldırma Fiyatları

Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. +90212 241 46 24 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak Et Beni Aldırma fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın