lazer epilasyon yanığıLazer Epilasyon Yanığı doğru uygulanmayan lazer epilasyon işlemlerinde rastlanan bir durumdur. Yanık oluşumu lazer epilasyon cihazının ciltte fazla tutulması, cihaz ayarının kişiye uygun belirlenmemesi, lazer cihazının kalitesizliği, uygulayan kişinin deneyimsiz olması veya uygulama sırasında hastanın ani hareketleri gibi konulardan kaynaklanır. 

Lazer epilasyon uygulaması ile istenmeyen tüylerden kurtulma amaçlanırken Lazer Epilasyon Yanığı denen komplikasyon oluşur. Lazer Epilasyon Yanığı tedavi edilebilen bir durumdur.  

Lazer Epilasyon Nedir?

Lazer epilasyon vücuttaki istenmeyen tüylerin lazer teknolojisiyle alınması işlemidir. Bu uygulama kalıcı sonuç sağladığı ve kişiye konfor alanı yarattığı için eski tüy alma yöntemleri (ağda, tüy dökücü krem, tıraşlama) geçerliliğini yitirmiştir. Lazer yöntemiyle tüylerin kalıcı olarak alımı hem pratik, ağrısız hem de en sağlıklı yöntemdir. Lazer epilasyonun en yoğun kullanım alanı olan tüy almanın dışında başka nedenlerle kullanımı da mevcuttur. Batık kıl, tıraş bıçağı yumrusu, pilonidal kist gibi sorunların giderilmesinde de tedavi amaçlı kullanılır. Lazer epilasyon vücudun istenen her bölgesinde uygulanabilir. Lazer epilasyon yaptıran kişiler temiz, pürüzsüz, parlak bir cilde kavuşur. Tüylerden kaynaklı kötü görüntü ve koku yok olur.

Lazer Epilasyonu Kimler Uygulayabilir?

Lazer epilasyon uygulanması için cilt hastalıkları ve tedavisi alanında uzmanlaşmış bir doktor gözetiminde ya da sorumluluğunda uygulanması gerekir. Lazer epilasyon kuaför, güzellik merkezi gibi yerlerde doktor olmayan kişilerce de yapılmaktadır. Fakat bu uygulamalar içerdikleri risk nedeniyle doğru ve sağlıklı değildir. Lazer Epilasyon yanığı, cilt lekeleri oluşabilir. Ciltte lazer yanığı olduğunda hemen ve doğru müdahale etmek gerekir. Böyle durumlarda lazer epilasyon amacına ulaşamayabilir. Bu tür riskleri almak yerine Sağlık Bakanlığı onaylı muayenehane, klinik, hastane gibi resmî kurumlarda Dermatoloğa Lazer epilasyon yaptırmak her zaman daha güvenli ve garantidir.

Lazer Epilasyon Kimlere Yapılır?

Lazer epilasyon uygulaması şu kişilere yapılmaktadır:

* 18 yaşını dolduran kadın ve erkekler

* Hamile ya da emzirme döneminde olmayan kişiler

* Uygulama bölgesinde açık yara, enfeksiyon, uçuk gibi deformasyonlar bulunmayan kişiler

* Hormonal rahatsızlığı olmayan kişiler (hormonal tedavi sürecinden sonra lazer epilasyon yapılabilir)

* Uygulama alanında dövme olan kişilere dövme üzerine ve çevresine lazer epilasyon yapılmaz.

Lazer Epilasyon Nerelere Uygulanır?

Lazer epilasyon göz dışında tüy olan her bölgeye uygulanabilir. Genellikle koltuk altı, genital bölge, bacak, kol, yüz, dudak üstü, kaş arası, bikini bölgesi, sırt, göğüs alanlarına uygulanmaktadır. Uygulama alanının küçük ya da büyük olması epilasyon süresini değiştirmenin dışında başka bir fark yaratmaz. Lazer cihazının uygun başlıkları sayesinde her bölgeye rahatlıkla uygulama yapılabilir.

Lazer Epilasyon Nasıl Yapılır?

Lazer epilasyon öncesinde uygulama bölgesi tıraşlanır. Tıraşlamanın önemi deri üstünde tüy kalmaması fakat tüy köklerinin deri altında kalmasıdır. Lazer ışınları bu kökleri yakalayarak zayıflatacağı için tüy köklerinin mutlaka olması gerekir. Lazer epilasyon için anestezi uygulanmaz. Uygulama bölgesi temizlendikten sonra lazer cihazında gerekli ayar ve mod seçildikten sonra cihaz başlığı deriye tam temas etmesi için jel ile uygulanır. Uygulama bölgesinin büyüklüğüne göre 10-75 dakika arası işlem sürmektedir. Uygulama öncesinde güneşte kalınmamalı, derinin zarar göreceği durumlar önlenmelidir. Lazer epilasyon aynı seansta birden fazla bölgeye yapılabilir. Hatta tüm vücuda aynı seansta uygulama yapılabilir. 

Lazer Epilasyon Kaç Seansta Tamamlanır?

Lazer epilasyonun kaç seans uygulanacağı kişiden kişiye değişmektedir. Kişinin kıl yapısı, kıl yoğunluğu, kıl köklerinin epilasyona gösterdiği tepki her kişide farklıdır. Genellikle 6 ile 8 seans arasında epilasyon uygulaması tamamlanır. Seanslar arasında 6-8 hafta gibi bir süre verilmektedir. 6 seans lazer epilasyon alan biri ortalama 8-12 ayda tüylerden tamamen kurtulmaktadır. 

Lazer Epilasyon Öncesi ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Lazer epilasyonun işlevsel olabilmesi için öncesinde dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır:

  • Lazer epilasyon öncesinde tüyler tıraşlanarak kısaltılmalıdır. Burada önemli olan nokta ağda, cımbız gibi yöntemlerle tüylerin köklerinin alınmamasıdır. Tüyler deri üzerinde 1mm ve deri altında köklerin kalacağı şekilde tıraşlanır.
  • Lazer epilasyondan 1 hafta öncesine kadar güneşte kalınmamalı, solaryum gibi deriyi yakıcı işlemler yaptırılmamalıdır. Cilt sağlıklı, doğal bir yapıda ve renkte olmalıdır.
  • Tüy sarartıcı uygulamalar, peeling gibi işlemler yapılmamalıdır.
  • Dövme yaptırıldıysa lazer epilasyon uygulaması o bölge kapatılmalıdır.

Lazer epilasyondan sonra epilasyondan tam verim sağlayabilmek için şu durumlara dikkat edilmelidir:

  • İlk 24 saat uygulama alanına su değdirilmemelidir.
  • İlk 24 saat peeling, ovma, cilt bakımı gibi işlemler yapılmamalıdır.
  • İşlemden hemen sonra denize ya da havuza girilmemelidir.
  • 1-2 gün uygulama bölgesinde parfüm, deodorant, kozmetik gibi ürünler kullanılmamalıdır. 
  • Şişme ya da kızarıklık oluşumları için buz kompres uygulanabilir.
  • Güneşte kalınmamalıdır. Açık havada iken güneş koruyucu krem kullanılmalıdır.
  • Uygulama alanı nemlendirici krem ile nemli tutulmalıdır.
  • Uygulama alanında kabuklanma oluşursa kabuklar koparılmamalıdır.
  • Uygulama alanına epilasyon yöntemleri (ağda, krem) uygulanmamalıdır.

Lazer Epilasyonun Riskleri Nelerdir?

Lazer epilasyonun riskleri yanlış uygulamadan kaynaklanmaktadır. Lazer epilasyon yanığı ve cilt lekeleri bu riskler arasında en önemli risklerdir. Yetkin, deneyimli kişilerce uygulanmayan lazer epilasyon işlemlerinde cihazın doğru ayarlanamaması, ciltten uzakta lazer atışı uygulama gibi durumlardan dolayı ciltte yanık oluşabilir. Lazer epilasyonun doktor gözetiminde bir estetisyen tarafından doğru şekilde uygulanmasında hiçbir risk söz konusu değildir. Lazer epilasyon kansere yol açmaz, cilt hastalıkları oluşturmaz. Kısırlık, genital bölgenin hasarı, yumurtalıkların veya lenf bezlerinin zarar görmesi gibi durumlar lazer epilasyon işlemi ile asla oluşmaz.

lazer epilasyonLazer Epilasyon Yanığı Nedir?

Lazer epilasyon işlemi sırasında derinin yüksek ısıdan hasar alarak yanmasına Lazer Epilasyon Yanığı denir. Lazer cihazının amacı kıl köklerini tek tek hedef alarak ilettiği yüksek ısıyla kıl köklerinin her seans hasarlayarak tamamen yok edilmesidir. Uygulanan yüksek ısı doğru ayarda ya da doğru şekilde iletilmediğinde ciltte yanık oluşur. Cildin yanması lazer epilasyon işleminde istenmeyen bir durumdur. Hem kötü bir görünüm oluşur hem de cilt yanık derecesine göre iyileşirken iz bırakabilir. Eğer Lazer Epilasyon Yanığı büyük bir bölgeyi kapsıyorsa sağlık açısından risk oluşturur. Bu nedenle Lazer Epilasyon Yanığına hemen profesyonel müdahalede bulunmak şarttır.

Lazer Epilasyon Yanığı Neden Olur?

Lazer Epilasyon Yanığı lazer işlemlerinin güvenilir cihaz ile yetkin kişilerce yapılması önerilir. Bu tür komplikasyonlar genellikle ruhsatsız çalışan, güzellik merkezi, kuaför gibi sağlık hizmeti kapsamında bulunmayan yerlerde yapıldığında gerçekleşir. Bu tür yerlerde yapılan lazer epilasyon cihazları kalitesiz olabilir, bakımları yaptırılmamış olabilir. Cihazın modu, ısı ayarı seçilirken kişiye uygun seçilmemiş olabilir. Lazer cihazının soğutma özelliğinin olmaması cilt yanıklarının oluşmasında bir etkendir.  Lazer yanığı uygulayan kişinin yanlış uygulama yapmasından, deneyimsizliğinden kaynaklanabilir. Üstelik deri yanığına anında ve doğru müdahalede bulunulmazsa ilerleyip kalıcı hasar bırakır hale gelebilir.

Lazer Epilasyon Yanığı Nasıl Anlaşılır?

Lazer Epilasyon Yanığının belirli belirtileri vardır. Bunlar;

  • Uygulama alanında ileri derecede kızarma ve yara açılması,
  • Cilt renginin uygulama sonrasında kızarması, ilerleyen saatlerde kızarıklığın koyulaşarak kahverengiye dönmesi
  • Ciltte yüksek ısı hissetme,
  • Ciltte acı hissetme,
  • Ciltte gözle görülür derecede tahriş ve deformasyon

Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka dermatolog ya da plastik cerraha muayene olarak yanık derecesi belirlenmeli ve gereken tedaviye başlanmalıdır.

Lazer Epilasyon Yanığı Olmaması İçin Neler Yapılmalıdır?

Lazer Epilasyon Yanığı oluşmaması için epilasyon öncesinde güneşte kalınmamalı, solaryuma gidilmemelidir. Lazer epilasyon uygulaması için deneyimli bir klinik seçilmelidir. İşlemin yapıldığı yer muayene, klinik gibi resmi sağlık kurumları olmalıdır. Yapılan işlemde seçilen modun, ayarın size uygun olup olmadığı hakkında bilgi alınmalıdır. Lazer cihazlarının FDA onaylı olup olmadığı, bakımlarının yapılıp yapılmadığı sorgulanmalıdır. 

Lazer Epilasyon Yanığı Oluşmamasında Soprano Titanium Buz Lazer Cihazının Etkisi Var Mıdır?

Lazer epilasyon uygulamalarında uygulayan kişinin deneyimi, cilt hassasiyeti, uygulama öncesi alınması gereken önlemler, cihazda uygun modun seçimi gibi etkenlerin yanı sıra lazer cihazının kalitesi de önem taşır. Soprano Titanium Buz Lazer cihazı FDA onaylı son teknolojik gelişmelere sahiptir. Safir başlığı ile epilasyon yapılan alana işlem sırasında soğuk hava göndermektedir. -3 dereceye kadar soğuk ısı gönderebilen cihaz ile kişiler hem epilasyon yapılan bölgede ferahlık etkisi hissetmekte hem de üst deri ısınmadığı için yanık riski ortadan kalkmaktadır. Tüm ten renklerindeki kişilerin rahatlıkla kullanabileceği Soprano Titanium Buz Lazer ile acısız, yanık risksiz, konforlu bir epilasyon süreci geçirilebilir.

Lazer Epilasyon Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?

Lazer yanığı oluştuğunda ileri seviyede değilse cilt mutlaka kendini yenileyerek iyileşecektir. Fakat önemli olan yanık izi kalmamasıdır. Yapılan tüm tedavilerde amaçlanan cildin eski sağlıklı yapısına kavuşması ve iz kalmamasıdır. Bunun için anında müdahale çok önemlidir. Doktora muayene olana dek geçen sürede uygulama alanına buz kompres ya da çok soğuk su tutmak gerekir. Bu süreçte yanık olan bölgeye krem, kozmetik gibi ürünler sürmemek, yoğurt, diş macunu gibi ilkel yöntemler uygulamamak önemlidir. 1. derece yanıklarda evde tedavide kantaron yağı sürmek, eczanelerde satılan yanık kremlerinden kullanmak fayda sağlayabilir.  Çok hafif yanıklarda bu önlemler işe yarayarak yanık izi oluşumu engellenmektedir. Fakat 2. derece yanık ve üstünde mutlaka doktor tarafından tedavi sağlanmalıdır.

Yanık Sonrası Cildin Su Toplaması Durumunda Ne Yapılır?

Lazer epilasyon sonrasında ciltte yanık ve su kabarcıkları oluştuğunda enfeksiyon riskini önlemek için kabarcıklar kesinlikle patlatılmamalıdır. Cilt kaşınmamalı, kozmetik, krem sürülmemelidir. Su toplaması cildin alt bölümünün temiz kalmasını sağladığı için cildin iyileşme hızını arttıran bir durumdur. 

Lazer Epilasyon Yanığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Lazer Epilasyon Yanığının tedavi edilmediği durumlarda uygulama alanında oluşabilecek risklerden biri enfeksiyon oluşmasıdır. Deride meydana gelen enfeksiyon kişinin acı duyması, ciltten gelen kötü koku, kızarıklık, şişme, yüksek ısı hissetme, deriden irin sızması gibi belirtilerle kendini gösterir. Ciltte yaşanan deformasyonun enfeksiyon olup olmadığının tespitini mutlaka bir doktor yapmalıdır. Böylelikle en uygun tedavi yöntemi belirlenerek yanığı tedavi etmek daha kolay olacaktır.

Lazer epilasyon yanığının tedavi edilmediği durumlarda karşılaşılması muhtemel bir diğer durumda ciltte yanık izi kalmasıdır. Lazer Epilasyon Yanığı sonrasında uygulanan tedavilerin amacı yanık izini gidermek ve cildi eski sağlıklı yapısına kavuşturmaktır.

Lazer Epilasyon Yanığı Oluşma Riski Yüksek Olan Ciltler Nelerdir?

Lazer epilasyon sonrasında yanık oluşma riski yüksek olan ciltler hassas ciltlerdir. İnce deriye sahip bölgelerde ve koyu renkli ciltlerde yanık oluşma riski daha fazladır. Fakat ne kadar risk bulunsa da uzman ve deneyimli bir dermatoloğun gözetiminde uygulandığı lazer epilasyon işleminde bu riskler ortadan kalkmaktadır.

Lazer Epilasyon Yanığı Tedavisi Yazın Yapılır Mı?

Lazer Epilasyon Yanığı her mevsim oluşabilir. Böyle bir yanık oluştuğunda beklemeden hemen tedavi uygulanmalıdır. Yazın oluşan yanıkların tedavisi biraz daha zahmetli olmaktadır. Bunun nedeni güneşten korunmanın daha fazla gerekmesidir. Tatil planlanıyorsa özellikle uygulama alanı güneşten ekstra önlemlerle korunmalıdır. İlk günler denize, havuza girilmemelidir. Mutlaka açık havada güneş koruyucu krem ve nemlendirici kullanılmalıdır. Kışın güneş ışınları eğik geldiği için tedavi ve koruma daha kolay olmaktadır.

Lazer Epilasyon Yanığı Tedavisinde Kalıcı Etki Sağlanır Mı?

Lazer Epilasyon Yanığında yanığın derecesi oldukça önemlidir. 1. derece yanıklar evde uygulanacak krem, doğal yağlar, ilaç gibi uygulamalarla giderilebilir. 2. derece yanıklar dermatolog tarafından incelenerek tedavi oluşturulur. 1. ve 2. derece yanıklarda kalıcı tedavi sağlanmaktadır. 3. derece yanıklar ise derinin tüm katmanlarını etkilediği için cerrahi müdahale gerektirir. 3. derece yanıklar anında plastik cerrah tarafından muayene edilerek ameliyatla ya da deri nakli gibi uygulamalarla çözüm sağlanmalıdır.

1.Derece Lazer Epilasyon Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Derece Lazer Epilasyon Yanıkları için evde uygulanan bazı doğal yöntemler vardır. Bu bitkisel yöntemler yanık üzerine sürülerek uygulanmaktadır. Kantaron, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, aloe vera jeli, lavanta yağı, papatya yağı, bal, soğan suyu gibi bu maddeler mutlaka doktora danışarak uygulanmalıdır. 1. derece yanığın tespiti ve uygulanacak tedavide doktor onayı mutlaka alınmalıdır.

Lazer Epilasyon Yanığı Yaşandığında Ne Yapılmalıdır?

Lazer Epilasyon Yanığı oluştuğunda öncelikle dermatoloğa muayene ettirilmelidir. Doktor olmayan kişiler yanık derecesini saptamada yanlış sonuçlar sağlayabilir. Yanık derecesi tespit edildikten sonra doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemi seçilerek uygulanmalıdır. Özellikle iz kalmaması için doktorun önerdiği tedavinin dışına çıkmamak oldukça önemlidir. Lazer Epilasyon Yanıklarında gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleriyle başarılı sonuçlar alınmaktadır. 

Lazer Epilasyon Yanığı Tedavisi Sonrası İz Kalır Mı?

Lazer Epilasyon Yanığı tedavisinin esas amacı deriyi iyileştirmek ve yanık izini yok etmektir. 1. ve 2. derece yanıklarda doğru uygulanan tedaviler sonucu genellikle iz kalmaz. 3. derece yanıklar ise büyük bir bölgeyi kaplıyorsa iz kaçınılmazdır. İz görünümünü yok etmek için plastik cerrah tarafından ameliyat yapılabilir. Bu tür ameliyatlar sonucunda çoğunlukla başarılı sonuçlar alınmaktadır. 

Lazer Epilasyon Yanığı Tedavisinde Acı Duyulur Mu?

Lazer Epilasyon Yanığı tedavisi 1. ve 2. derece yanıklarda kolay geçmektedir. 3. derece yanıklar acı ve ağrı hissedilen yanıklardır. Bu yanıkların tedavisi ağrısız yöntemlerle konforlu şekilde yapılmaktadır. Fakat tedavi sürecinde kişinin ameliyat etkisini gidermek ve uygulama bölgesinin korunması için sabretmesi gereken durumlar vardır. Güneşe çıkmama, beslenmeye dikkat etme, yanığın olduğu bölgeye göre hareket kısıtlılığı gibi durumlara dikkat ederek iyileşme süreci tamamlanabilir. 

Lazer Epilasyon Yanığı Tedavi Fiyatları

Lazer Epilasyon Yanığı tedavisi için fiyatlama yapabilmek mümkün değildir. Çok hafif yanıklarda evde kolay tedavi yöntemleriyle iyileşme sağlanabilirken 2. ve 3. derece yanıklar için doktorun muayene etmesi gerekir. 2. ve 3. derece yanıkların tedavisinde cilt bakımları, krem uygulaması, lazer işlemleri hatta ameliyat gerekebilir. Kullanılacak yönteme göre tedavi fiyatı farklılaşmaktadır. 

Bir yanıt yazın