Zona Hastalığı (Gece Yanığı) Zona hastalığı acı veren bir deri hastalığıdır. Genellikle 50 yaş üzerine kişilerde her iki cinsiyette de görülebilmektedir. Fakat diğer yaşlarda görülme riski de vardır. Özellikle 70 yaş sonrası her 4 kişiden 3 kişide zona hastalığı görülebilmektedir. Zona hastalığının genellikle yaşlılarda ortaya çıkmasının ana nedeni zayıflayan bağışıklık sistemidir.
Vücudun bağışıklık sisteminin düşmesi ile Varisella Zoster virüsü aktifleşir. İkincil bir hastalık olarak zona hastalığını meydana getirir. Zona hastalığı bazı kişilerde zayıflayan bağışıklık sistemine rağmen ortaya çıkmasa da bazı kişilerde tekrarlayan bir hastalık olabilmektedir.
Zona hastalığı bulaşıcı bir hastalık türü değildir. Fakat eğer zona hastalığında deride içi su dolu kabarcıklar var ise bu kabarcıkların patlaması ile açığa çıkan sıvıdan buluşma ihtimali vardır. Bu nedenle zona hastalığına sahip kişiler ile temas hallerinde son derece dikkatli olmak gerekir.
Zona Hastalığının Belirtileri
Zona hastalığında belirtiler deride sorun oluşan alanda kendini gösterir. Deride döküntü şeklinde kendini gösteren zona hastalığının belirtilerini sıralayacak olursak;
- Yanma,
- Karıncalanma,
- Derdi dökülmesi,
- Yama şeklinde kızarıklık,
- İçi su dolu kabarcıklar,
- Baş ağrısı,
- Ateşli durum,
- Halsizlik ve yorgunluk,
- Ortam sıcaklığı belirli olmaksızın üşüme veya titreme durumu,
- Sorunlu bölgeye dokunulduğunda aşırı hassasiyet ve ağrı,
- Işıklı alanda gözlerde hassasiyet belirtileri zona hastalığının hafif belirtileridir.
Zona hastalığının ciddi ve ileri seviye belirtileri ise şöyledir;
- Gözlerde görme kaybının başlaması,
- Kulaklarda işitme kaybı,
- Sersem hissetme,
- Tat duygusunda kayıplar,
- Kulaklarda ağrılı durumlar,
- Yüz kaslarında zayıflama,
- Döküntülerin ağrılı olması (Özellikle ağız ve çevresinde oluşan döküntülerde meydana gelen ağrıların yeme güçlüğüne neden olması),
Yukarıda saydığımız nedenler nadir görünen ve ciddi olan belirtilerdir. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora gitmek gerekir. Hastalığın ilerlemesini engellemek için nadir belirtileri vücudunuzda gördüğünüzde vakit kaybetmeden doktora gidip erken tedavi ile hastalığın ciddileşmesini engelleyebilirsiniz.
Zona Hastalığının Nedenleri
Zona hastalığı belli bir yaştan sonra meydana gelen bağışıklık sisteminin zayıflaması ile Varisella Zoster virüsünün yarattığı ikincil hastalıktır. Zona hastalığını tetikleyen nedenleri;
- Duygusal açıdan zayıflık (Stres, üzüntü, depresyon halleri),
- Kortizon tedavisi gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanılması,
- Kişilerde var olan şeker hastalığı (diyabet),
- Kronik hastalıklar (özellikle uzun süreli olan kronik rahatsızlıklar),
- Kanser hastalıkları,
- Daha önce yapılmış cerrahi operasyonlar,
- Radyoterapi gibi durumlardır.
Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde zona tedavi edilmesine rağmen ilerleyen zamanlarda tekrar ortaya çıkabilmektedir. Zona hastalığının kişilerde tekrar tekrar ortaya çıkması günümüzde halen belirlenemeyen bir durumdur. Bu nedenle daha önce zona hastalığı geçiren kişilerin tedavi aşamasında dikkatli olmaları ve sürekli doktor kontrolü ile oluşabilecek riskleri bilmeleri ciddi sorunların önüne geçecektir.
Zona Hastalığının Tedavisi
Zona hastalığının tedavisi için ilk olarak hastalığın belirtilerini gören kişilerin doktor muayenesine gitmesi gerekir. Doktorunuz fiziksel muayene sonrasında zona hastalığının seviyesine göre tedavi uygulanır.
Eğer zona hastalığı ileri ve bulaşıcı seviyede ise kişinin izole olması gerekir. Zona hastalığına sahip kişilerde derinin sorunlu bölgelerinde kaşıntı gibi durumlar görülür. Tedavi ilk amaç bu bölgelerin temizlenmesi ve kaşıntının azaltılmasına yönelik uygulamaların yapılmasıdır. Ayrıca deride yer alan lezyon alanlarının temizlenmesi mikrop kapmasını ve farklı sorunların ortaya çıkmasını da engellemektedir.
Çocuklar ve yetişkinler arasında hastalığın seyri farklı ilerlemektedir. Yetişkinlerde daha doğrusu ileri yaşlı kişilerde hastalık ciddi bir seyirde ilerlediği için bazı ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisinde ise asiklovir, valasiklovir gibi etkin maddeler olan ilaçlar kullanılmaktadır. Tedavi süresi boyunca hastaların sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Bu ilaçların yanında kaşıntının önlenmesi için kaşıntı önleyici ilaçlar ile tedavi desteklenir.
Zona hastalığının etki süresi 2-6 hafta arasında değişkenlik göstermektedir. Doğru ilaç tedavisi ile zona hastalığı kontrol altına alınıp tedavi edilebilmektedir. Tedavi sonrasında tamamen iyileşme gerçekleşir. Fakat belli bir süre sonra bazı kişilerde tekrardan zona hastalığı ortaya çıkabilir.
Zona hastalığının tedavisinde süreç olarak bitti gözüyle bakmak yanlıştır. İlaç tedaviniz bitse bile tekrar oluşmasını engellemek için sürekli daha doğrusu belli aralıklar ile doktor kontrolüne gitmek gerekir. Belli aralıklarla doktor kontrolüne gitmek eğer zona tekrardan vücutta kendini gösteriyor ise erken teşhis ve tedavi ile ilerlemesini engellemeye yardımcı olacaktır.
Özellikle 50 yaş üzeri ve bağışıklık sistemi sorunlu olan kişilerin bu tarz hastalıklara yakalanmamak için hayat tarzını değiştirmeleri gerekir. Sağlıklı beslenme, doktor kontrolünde bağışıklık sistemini güçlendirici ilaç kullanımı, gerekli vitamin ve minerallerin alınması gerekir.
Zona Hastalığı Tedavi Fiyatları
Zona hastalığı tedavi fiyatları ve cerrahın muayene ücretleri hakkında daha fazla bilgi almak için bize iletişim sayfamızda yer alan bilgilerden ulaşabilir kolayca randevu oluşturabilirsiniz. Randevu aldıktan sonra kliniğimizde yer alan çalışan ve doktorlar zona hastalığı tedavi fiyatları hakkında aklınıza takılan tüm soruları cevaplayacaktır.
Daha sağlıklı olmanız ve kendinizi daha mutlu hissetmeniz için birçok hastalığın tedavisinde alanında uzmanlarımız ile hizmet veriyoruz. +90212 241 46 24 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak zona hastalığı tedavi fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.