TERLEME BOTOKSU.Havaların ısınmasıyla beraber ter bezleri kış aylarına oranla çok daha fazla çalışmaya başlamaktadır. Bunun sonucu olarak da bazı kişiler koltuk altlarında istenmeyen ter kokuları ve fazla terlemeden dolayı oluşan ıslaklık ile mücadele etmek durumunda kalmaktadırlar. Gelişen estetik dünyasının en büyük nimetlerinden biri olan botoks, terleme sorununa da kolaylıkla çözüm olmaktadır.

Kusursuz bir yaradılışa sahip insan vücudunda yaklaşık olarak 2-3 milyon arasında ter bezi bulunmaktadır. Vücut ısısının yükseldiği durumlarda ve özellikle yaz aylarında bu ısının düşürülmesi için beyin ter bezlerine sinyal gönderir ve vücutta terleme işlemi başlatılarak vücut ısısında denge sağlanır. Spor, stres, fiziksel aktivite yoğunluğu veya hormonal sorunlarda vücut ısısındaki bu denge kolaylıkla bozulabilmektedir. Özellikle koltuk altı, el, ayak, kasık ve yüz bölgelerindeki terleme kişinin sosyal hayatını zora sokabilmekte, istenmeyen kokulara ve ıslaklık görünümüne neden olarak psikolojik bozukluklara ve özgüven sorunlarına neden olabilmektedir.

Terleme botoksu sayesinde sempatik sinir dokusuna botoks içeriği enjekte edilerek koltuk altı ve terlemeden rahatsız olunan diğer bölgelerdeki terleme işlemi engellenebilmektedir. Terleme botoksunun ardından yaklaşık olarak 4-6 ay boyunca kişi ter kokusundan ve terlemenin neden olduğu negatif durumlardan kurtulmuş olur.

Terleme Botoksu Nerelere Uygulanır?

TERLEME BOTOKSU UYGULAMA ALANLARIVücut sıcaklığının artmasıyla beraber sempatik sinir sistemi devreye girer ve ter bezleri aktif hale gelmektedir. Bu durumda bazı kişilerde normalin 30 kat fazlası olacak şekilde ter üretimi meydana gelebilmektedir. Bu terleme şekli, fizyolojik bir terlemenin ötesinde olan ve kişiyi özellikle sosyal hayatın içerisinde zor durumda bırakan bir terleme şeklidir.

Terleme botoksu, aşırı terlemenin meydana geldiği koltuk altı, el, ayak, yüz ve saçlı deriye uygulanabildiği gibi, kişinin terlemeden rahatsız olduğu tüm vücut bölgeleri için de rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Toplumda %4 oranında görünen aşırı terleme durumu bazen bölgesel olmak yerine tüm vücutta görülen bir durum haline de gelebilir. Bu durumun nedeni fiziksel aktivite, yüksek hava sıcaklığı ve stres olabileceği gibi bazı ateşli hastalıklar, menopoz, obezite, şeker hastalığı, tiroid veya böbrek üstü bezi hastalıkları gibi hormonal rahatsızlıklar da olabilmektedir.

Terleme Botoksu Ne Zaman Etki Eder?

Terleme botoksu yaklaşık olarak 10-15 dakika içerisinde tamamlanan bir işlemdir. Bu işlem ile terleme tedavisi kapsamında ilgili sinir uçlarının sinir iletiminin durdurulması hedeflenir. Bu sayede ter bezleri uyarılmaz ve dolayısıyla da terleme gerçekleşmez.

Uygulama esnasında terlemenin olduğu bölgedeki sempatik sinir dokusuna botulinum toksin adlı botoks içeriği enjekte edilir ve bu sayede istenmeyen terlemenin 6-9 ay süresince önüne geçilmiş olur. Terleme botoksu yaptıran kişi bu süre boyunca aşırı terleme ve ter kokusu gibi istenmeyen durumlardan kurtulurken sosyal yaşamında da rahatlıkla ve özgüven içerisinde hareket eder.

Terleme botoks uygulaması öncesinde işlemin yapılacağı bölge uyuşturulur ve ardından enjeksiyon yapılır. Kişi herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez ve günlük yaşamına hemen geri dönüş yapabilir. Tek seansta istenen sonuç elde edilir. Terleme botoks uygulamasının ardından 4-7 gün içerisinde kişi terleme miktarında belirgin bir azalma hisseder. Yaklaşık olarak 10 gün içerisinde de uygulamanın yapıldığı bölgedeki istenmeyen terleme tamamen sona ermiş olur. Kısa süre içerisinde uygulanan ve tek seansta istenen sonucu veren terleme botoksu sayesinde kişinin sosyal fobi geliştirip kendisini eve kapatması yerine günlük yaşam kalitesinin yeniden kazandırılması sağlanır.

Terleme botoksu işlem öncesinde;

  • Uygulamanın yapılacağı yerin hijyenik olması oldukça önemlidir.
  • İşlemin yapılacağı gün uygulama bölgesine herhangi bir kozmetik ürün uygulanmaz.
  • Uygulama yapılacak olan bölge belirlenir ve iyice dezenfekte edilerek deodorant ve krem gibi tüm kozmetik ürün kalıntılarından arındırılır.
  • Ardından anestezik krem sürülerek bölgenin uyuşturulması sağlanır. Bu sayede hasta oldukça konforlu bir şekilde, herhangi bir acı veya ağrı hissetmeden uygulamayı tamamlar.
  • Yaklaşık 10—15 dakika arasında botoks uygulaması tamamlanır. Kişi, terleme botoksunu hem kısa sürede yapılması hem de herhangi bir yan etkisi olmaması sayesinde öğle molasında bile rahatlıkla yaptırabilmektedir.
  • Uygulama esnasında genellikle 100-150 ünite botoks materyali kullanılarak ter bezleri ile sinir uçları arasındaki bağlantıya müdahale edilir. Bu sayede uygulama bölgesindeki ter bezleri sinir iletimi durdurulur ve sonuç olarak da istenmeyen terlemenin önüne geçilmiş olur.
  • İşlem esnasında hastanın konforu korunur. Bu sayede dinlenme ihtiyacı duyulmadan kişi rahatlıkla günlük yaşamına devam edebilir.

Terleme botoksu işlem sonrasında;

  • Terleme botoks uygulamasının sonrasında herhangi bir pansumana ihtiyaç duyulmaz.
  • Botoks uygulamasının üzerinden 4-7 gün geçmesiyle beraber uygulamanın yapıldığı bölgedeki mevcut terleme miktarındaki azalma dikkat çekmeye başlar. Bazı hastalar çok daha kısa süre öncesinde de bu ayrımı fark edebilmektedirler.
  • Terleme botoksunun yapıldığı bölgede, işlem sonrasında çok nadir de olsa hafif kızarıklık, morluk veya şişme olabilmektedir. Ancak çok nadir görülen bu hafif yan etkiler de çok kısa bir süre içerisinde herhangi bir müdahale olmadan kendiliğinden yok olmaktadırlar.
  • Terleme botoks uygulaması esnasında hiçbir kesi veya dikiş işlemi yoktur. Bu nedenle pansumana ihtiyaç duyulmaz ve iz kalma gibi durumların gerçekleşme ihtimalleri de bulunmaz.
  • Terleme botoks uygulamasında dikkat edilmesi gereken nokta, enjeksiyon uygulamasının yapıldığı bölgenin hijyenik olmasıdır. Uygulamanın yapılacağı gün bu bölgeye herhangi bir kozmetik ürün sürülmez.

Terleme Botoksu Kalıcı mı?

Terleme botoksu Terleme botoksu kalıcı bir işlem değildir. Kişinin rahatsız olduğu bölgesel aşırı terleme durumunu maksimum 6 ay kadar geçirebilmektedir. Devamında zaman içerisinde kişinin rahatsız olduğu terleme geri gelir. Ancak terleme botoks uygulamasının yenilenmesi için etkisinin sona ermesinin ardından beklemek gerekmez. İşlemin hemen yenilenmesi mümkündür. Bu sayede kişi sosyal yaşamına ara vermeden özgüven içerisinde devam edebilmektedir.

Terleme botoks uygulamasını düzenli olarak yaptıran kişiler, işlemin etki süresinin gittikçe uzadığını ve kalıcılığını daha uzun süre koruduğunu fark etmektedirler. Uygulamanın yapılabilmesi için hastanın yalnızca randevu alması ve 15 dakikasının ayırması yeterlidir.

Terleme Botoksu Zararlı mı?

Her ne kadar günümüzde sıklıkla uygulansa da daha önceden herhangi bir botoks uygulaması yaptırmamış olan kişiler terleme botoksunun zararlı olup olmayacağı konusunda endişe edebilmektedirler. Vücudun tüm bölgelerine uygulanan botoks işlemlerinde enjekte edilen botoks materyali gerekli olan tüm testlerden geçmiş bir materyaldir ve sağlığa herhangi bir zararının bulunmadığı kanıtlanmıştır. Bu nedenle botoks işlemi hem estetik hem de sağlık sektöründe sıklıkla uygulanan ve oldukça yüz güldürücü sonuçlar sağlayan işlemlerdendir.

Terleme botoksunun herhangi bir zararının olmamasının yanında, işlem esnasında enjeksiyon yapılmasından dolayı işlem sonrasında uygulamanın yapıldığı bölgede hafif kızarıklık, geçici morluk veya şişmelerin olması oldukça normaldir. Tüm bu hafif yan etkiler hiçbir tedavi gerektirmeksizin kısa süre içerisinde kendiliğinden geçerler.

Terleme botoksu yaptırmayı düşünen bazı kişiler de vücudun ısı dengesinin bozulmasından endişe edebilmektedirler; ancak geçici bir işlem olan botoks uygulamalarında böyle bir durumun gerçekleşmesi de söz konusu değildir. Ter bezlerinin çalışmasını yavaşlatmayı hedefleyen FDA onaylı bir yöntem olan terleme botoks uygulamasında koltuk altındaki bezelere ve diğer yapılara herhangi bir zarar da verilmez.

Bir yanıt yazın