botoksBotoks Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey botoks etkisini oluşturmada etkin rol oynar. Kadın ve erkekler yaşlılık etkilerinin ilk oluşmaya başladığı zamanlarda (30 yaşından itibaren) ciltlerinde ince kırışıklık oluşumunu gözlemlerler. Botoks bu dönemde yeni gözlemlenen bu etkileri gidermede en etkili araçtır. Botoks hem uygulanması kolay, etkisi hızlı görülen bir yöntem hem de ameliyat gerektirmeden genç cilt etkisi sağlayan bir işlemdir. Botoks sonrası cilt pürüzsüz, canlı, dinamik bir yapıya kavuşur. Kişinin güzel görünmesinin yanı sıra ruhsal açıdan da kendini iyi hissetmesi botoks ile gerçekleşmektedir.

Botoks Nedir?

Botoks estetik sektöründe popüler hale gelmiş ve tanınmış olsa da uzun yıllardır pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan bir maddedir. Clostridium Botulinum bakterisi botoksun ana maddesidir. Laboratuarda üretilerek çeşitli markalarda farklı dozlarla piyasaya sürülmüştür. Botoks aslında bu markalardan biridir. Botoksun yılan zehri olduğuna dair halk arasında söylentiler bulunsa da bu bilgi doğru değildir. Botoks protein içerikli bir toksindir. Ameliyatsız estetik yöntemler arasında baş sırada gelen botoks kolay ve hızlı uygulandığı için oldukça popülerdir.

Botoks Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Botoks kırışıklık olan alanlara uygulandığında o bölgenin sinirlerini etkileyerek kasların kasılmasını engeller. Kasların kasılmasıyla cilt yüzeyindeki kırışıklıklar yok olur. Botoks içeriğiyle ciltte pürüzsüzlüğün yanı sıra nem, canlılık, parlaklık da sağlanır. Botoksun en yaygın kullanımı estetik amaçlıdır. Kişiler yaşlılık etkilerini botoksla gidererek genç bir görünüm sağlarlar. Botoksun diğer kullanım alanları yüz felci geçiren kişilerde yüzdeki deformasyonu giderme, terleme sorununu giderme, diş gıcırdatma, idrar kaçırma, migren ağrısı gibi sorunlara çözüm sağlamadır.

Ciltteki Kırışıklıklar Neden Oluşur?

Kişinin ilk gençlik dönemindeki cilt pürüzsüzlüğü 25 yaşından itibaren yerini ince çizgilere bırakır. Özellikle göz kenarlarındaki kaz ayağı oluşumları, ağzın iki yanında oluşan çizgiler ilk kırışıklık görülen yerlerdir. Kırışıklık kişinin mimik kullanımı, sigara tüketimi, stres, kolajen dokunun azalması, güneşte fazla kalma, düzensiz uyku, sağlıksız beslenme gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşmaktadır. Kırışıklık kişiyi yaşından daha büyük, yorgun, mutsuz gösterir. Makyajla kamufle edilmeye çalışılsa da doğal bir görünüm etkisi oluşmaz. Kırışıklıkların başlangıç döneminde botoksla yapılan müdahale yaşlanma etkilerini yavaşlatmaktadır. Botoksa erken yaşlarda başlamak bu nedenle önemlidir.

Botoks Uygulanma Şartları Nelerdir?

Botoks uygulamak için diğer yöntemler gibi bazı şartlar sağlanmalıdır:

* 18 yaşını doldurmuş olmak (eğer tedavi amaçlı uygulanmayacaksa anti aging etkisi için 30 yaş üstüne uygulanır)

* Hamilelere, emzirme dönemindeki kadınlara botoks uygulanmaz. Her ne kadar botoksun zararlı bir etkisi tespit edilememiş olsa da risk oluşturmamak adına hamilelik ve emzirme dönemlerinde botoks yapılmamaktadır.

* Kişinin botoks maddesine karşı alerjik reaksiyon riski bulunmamalıdır. Botoks alerjisi çok nadir görülen bir durumdur. Alerji hassasiyeti bulunan kişilere uygulama öncesinde test yapılarak alerjik reaksiyon tepkisi gözlemlenir.

* Ciltte ilerlemiş seviyede kırışıklık, derin çizgi, çökme, sarkma gibi etkilere karşı botoks etkisizdir. Botoks sadece başlangıç seviyesindeki cilt deformasyonları için işlevseldir. 

Botoks Uygulanan Bölgeler Hangileridir?

Botoks en sık yüz bölgesine uygulanmaktadır. Özellikle göz çevresi, iki kaş arası, alın, dudak üstü, ağzın kenarları, çene, burun bölgelerine uygulanır. Yüz bölgesi haricinde boyun ve dekolte bölgelerine de sıklıkla uygulama yapılmaktadır. 

Botoks estetik amaç haricinde terlemeyi önlemek için koltuk altı, avuç içi bölgesine; idrar kaçırmayı giderme amaçlı genital bölgeye yapılmaktadır. Migren ağrılarını yok etmek için şakak, alın, ense alanlarına, nörolojik hastalıkların tedavisinde baş bölgesine uygulanmaktadır. Yüz felci geçiren kişilerin hasarlı sinirlerine botoks yapılarak yüzü eski formuna döndürmek mümkündür. 

Botoks Çeşitleri Nelerdir?

Botoks uygulandığı bölgeye ve uygulama amacına göre farklı işlevlere sahiptir. Bu nedenle farklı botoks çeşitleri oluşmuştur. Her bir çeşit uygulanış aynı olsa da popüler ismiyle anılmaktadır.

* Masseter Botoks: Çene bölgesine uygulanan botokstur. Masseter botoks ile ince, belirgin hatlı bir çene yapısı sağlamanın yanı sıra diş gıcırdatma, diş sıkma sorunları da giderilmektedir.

* Nefertiti Botoks: Çene altından başlayıp tüm boyun bölgesini kapsayan botoks çeşididir. Kraliçe Nefertiti’nin boynundan ilham alınarak geliştirilen bu uygulamada dik, sıkı, ince bir boyun hedeflenir.

* Gummy Smile Botoks: Dudak üzerine uygulanan botokstur. Dudak kaslarının kasılması engellenerek gülerken ya da konuşurken diş etlerinin gereğinden fazla görünmesi önlenir. Estetik bir görünüm yaratmak için uygulanır.

* Baby Botoks: Kişinin mimik kullanımı engellenmeden düşük dozda uygulanan botokstur. Oyuncular tarafından sıklıkla tercih edildiği için sanatçı botoksu da denmektedir.

* El, Ayak Botoksu: El ve ayak bölgesine uygulanan botokstur. El, ayak bölgelerindeki terleme sorununu gidermeyi sağlar.

* Brotoks: Erkeklere özel botoks uygulamasıdır. Erkeklere yapılan botoks işlemlerinde daha erkeksi, düz, keskin hatlar oluşturmayı sağlar. Alın, göz çevresi, kaş arası, çene gibi bölgelere uygulanır.

* Önleyici Botoks: 25 yaşından itibaren yapılan botokstur. Bu botoksun amacı kırışıklıklar görülmeden önce yapılarak oluşmasını engellemektir. Böylelikle yaşlılık etkileri gecikmektedir.   

Botox Nasıl Uygulanır?

Botoks uygulamak için öncelikle kişi muayene edilir. Cildindeki gerekli noktaları ve ne kadar doz kullanılacağı belirlenir. Cilt temizlenerek anestezik kremle uyuşturulur. Botoks içeriği enjektör yardımıyla cildin gerekli bölgelerine minik dokunuşlarla transfer edilir. Ağrı duyulmayan bu işlem 5-15 dakika sürmektedir. Tek seans botoks uygulaması yeterlidir. Aynı anda farklı bölgelere botoks yapılabilir. Uygulama sonrasında kişi günlük yaşamına dönüş yapabilir.

Botoks Nerede Yapılır?

Botox hazır bulunan bir ürün olduğu için ulaşımı oldukça kolaydır. Bu nedenle kuaför, güzellik merkezleri gibi yerlerde uygulanışına rastlanmaktadır. Fakat uygulamadan kaynaklı hatalardan dolayı böyle yerlerde yapılan botoks işlemleri olumsuz görünümler oluşturmakta hatta sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Botoksun dozu, uygulanacağı noktalar, uygulanma biçimi, alınması gereken tedbirler, kişinin sağlık geçmişi, uygulanan yerin sterilizasyonu gibi çeşitli faktörler oldukça önemlidir. Botoks uygulamasının kesinlikle dermatolog ya da plastik cerrah tarafından Sağlık Bakanlığı onaylı klinik, muayenehane, hastane gibi kurumlarda yapılması gerekir. 

Evde botoks uygulanması kesinlikle denenmemelidir.

Botoks Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey Nedir?

Botoks sonrası süreç oldukça önemlidir. Botoksun etkisini oluşturabilmesi ve uzun süre kalıcılık sağlayabilmesi için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

1- Su değdirmemek: Uygulama sonrası ilk 6 saat işlem alanına su değdirmemek gerekir. Botoks yapılan alanın su ile temas etmesi botoks etkisini azaltmakta ve bozmaktadır.  

2- Güneşte kalmamak: Botoks yapılan alan ilk 7 gün güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Açık havada olunacağı zaman güneş koruyucu krem kullanılmalı, işlem bölgesi üzeri örtülerek korunmalıdır. Güneş ışınlarının yanı sıra Solaryum, lazer gibi cildi yakıcı işlemlerden de uzak durmak gerekir.

3- Darbe almamak: Botoks yapılan alan her türlü darbeden korunmalıdır. Bu nedenle riskli hareketler yapmamak, insan yoğunluğunun çok fazla olduğu kalabalık ortamlarda bulunmamak, yavaş hareket etmek oldukça önemlidir.

4- Sıcak su ve buhardan uzak durmak: Botoks yapıldıktan sonra ilk 7 gün sıcak banyo yapmamak ve buharlı ortamlarda durmamak önemlidir. Yoğun buhar, nem, sıcak su botoks etkisini hızla azaltan faktörlerdir. Bu nedenle hamam, sauna gibi yerlerden de uzak durmak gerekir.

5- Yorucu faaliyetler yapmamak: Botoks sonrasında spor yapmak, eşya kaldırmak, taşıma yapmak terlemeye yol açacağı için botoks etkisi azalmaktadır. Bu nedenle yorucu faaliyetlerde bulunmamak gerekir.

6- Kan sulandırıcı ilaç kullanmamak: Botoks öncesi ve sonrasında kan sulandırıcı ilaç alınmamalıdır. Kan sulandırıcı kullanımı kanama, morarma gibi istenmeyen etkilere yol açtığı için botoks öncesi ve sonrasında kullanılmamalıdır.

7- Masaj yapmamak: Botokstan sonra 2 gün boyunca uygulama alanı kaşınmamalı, ovulmamalı, masaj yapılmamalıdır. Bu tür faaliyetler botoksun yerini değiştirebilir ve cilt deformasyonlarına yol açabilir. Bu nedenle uygulama bölgesi ile oynanmamalıdır.

8- Uygulama alanı üzerine yatmamak: Botoks yapılan alanın üzerine yatmak oldukça tehlikelidir. Botoks bölgesinde şekil bozuklukları ve deformasyona yol açar. Bu nedenle uygulama alanının ters yönünde yatmak, o bölgeyi dik tutmak oldukça önemlidir.

9- Zararlı alışkanlıkları sürdürmemek: Botoks sonrasında sigara, alkol gibi alışkanlıkları sürdürmemek botoks etkisini oluşturmak için önemlidir. Bu tür maddeler kan akışını azaltıcı etkiye sahip olduğu için geç iyileşmeye yol açarlar. Bu nedenle botoks sonrası sigara ve alkol tüketilmemelidir.

10- Kuaför hizmetleri almamak: Botoks yapılan bölgeye peeling, makyaj, epilasyon gibi kuaförlük hizmetleri uygulanmamalıdır. Doktorun önermediği hiçbir krem ya da kozmetik sürülmemelidir. Dövme, kalıcı makyaj gibi uygulamalar için gereken iyileşme süresi beklenmelidir.

Tüm bu kurallara dikkat edildiğinde botoks etkisi daha hızlı oluşmakta, etki süresi daha uzun sürmektedir. 

Botoksun Faydaları Nelerdir?

Botoksun sağladığı faydalar ve avantajlar şunlardır:

* Botoks yapılan bölgede cilt pürüzsüz, sıkı bir görünüme ulaşır. Kuruluk kaybolur, nemli, aydınlık bir yapı oluşur.

* Kişide oluşan kırışıklık gibi yaşlılık etkileri giderilir. Kişi olduğundan genç görünür.

* Botoks uygulaması ameliyat olmadan, anestezi almadan ve kesi açılmadan yapılan basit ve konforlu bir işlemdir. Uygulama süresi kısadır.

*Kişinin günlük yaşam akışı bozulmaz.

* Migren, terleme, idrar kaçırma, diş gıcırdatma, diş sıkma, göz seğirmesi gibi pek çok rahatsızlık botoks ile çözüme kavuşur.

* Botoks diğer ameliyatsız anti aging uygulamalarına göre daha ekonomik bir uygulamadır.

* Botoks yan etkisiz, zararsız, ağrısız, acısız bir işlemdir.

Botoks Etkisi Ne Zaman Oluşur?

Botoks yapıldıktan sonra ilk 2-3 gün ciltte kızarıklık veya şişlik oluşabilir. Bu etkiler olağandır. Buz kompres uygulayarak bu etkiler azaltılabilir. Botoks etkisinin oluşumu 7 günde kendini gösterir. Bu süre içerisinde dikkat edilmesi gereken kurallara uymak oldukça önemlidir.

Botoksun Zararları Var Mıdır?

Botoks doğru dozda ve doğru şekilde uygulanmadığında zararlı olabilir. Doktor denetiminde, gerekli tıbbi ve hijyenik koşullar altında yapılan botoks zararlı değildir. Tüm uygulamalar gibi botoks uygulamasının da yan etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler, uygulama alanında kızarma, şişme, kaşınma gibi durumlardır. Yan etkilerin tamamı 2-3 gün içerisinde kendiliğinden yok olur. 

Botoks insan sağlığını tehdit eden, kanser oluşuma yol açan bir madde olsaydı bu kadar yaygın kullanılmaz ve popüler olmazdı.   

Botoks Kalıcı Olur Mu?

Botoksun kalıcılık süresi 4 ile 6 ay arası değişmektedir. Kişinin uygulama bölgesini kullanımı, mimik yapımı, yaşam kalitesi, metabolizma hızı, irsi özellikler gibi nedenlerle bu süre her kişide değişmektedir. Botoks 4-6 aylık süre içerisinde yavaş yavaş vücut tarafından absorbe edilerek doğal yollarla atılır. Kişi bu sürenin sonunda isterse yeniden botoks yaptırabilir. Botoks zararsız bir yöntem olduğu için uygulama sayısı sınırsızdır.

Botoks Uygulamasında Ağrı Olur Mu?

Botoks en pratik, kolay estetik uygulamadır. Uygulama enjektörle yapıldığı için işlem sırasında acı hissedilmez. Hassas ve ağrı eşiği düşük kişilerin etkilenmemesi için uygulama öncesinde botoks bölgesine anestezik krem sürülerek uyuşturulur. Uygulama sonrasında da ağrı oluşmaz. Ağrı kesici kullanımı gerekmez. Oldukça konforlu bir uygulamadır. 

Botoks Kombine Edilebilir Bir Uygulama Mıdır?

Botoks pek çok uygulama ile birlikte uygulanabilen estetik bir işlemdir. Dolgu, lazer, PRP, mezoterapi gibi ameliyatsız yöntemlerle bir arada yapılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta botoksla beraber yapılan uygulamanın botoks yapılan alana uygulanmamasıdır. Botoks yapılan alana sadece botoks yapılabilir. Başka uygulamalar aynı seans içinde farklı bölgelere yapılabilir. Bunun nedeni botoks uygulanan alanın hassas oluşu ve başka uygulamaların botoks etkisini engellenmemesidir. 

Botoks Sonrası Yüzde İfadesiz Bir Görünüm Oluşur Mu?

Botoks sonrası yüzün ifadesiz bir görünüm alması yanlış botoks uygulamasından kaynaklanır. Deneyimsiz ya da doktor olmayan kişiler tarafından yapılan botoks uygulamalarında böyle riskler söz konusudur. Botoksun doğru dozda ve doğru noktalara uygulanması uzmanlık ve deneyim gerektirir. Kişinin kırışıklıklarının giderileceği fakat mimiklerinin etkilenmeyeceği bir botoks uygulaması başarılı bir uygulamadır.

Botoks Mu Yapılmalı, Dolgu Mu?

Kişinin botoks mu yoksa dolgu mu seçeceği cilt deformasyonuna ve yaşına bağlıdır. Genç yaşta, başlangıç seviyesinde kırışıklıklar söz konusuysa botoks doğru bir uygulamadır. Eğer yaş orta yaşa doğru ilerliyorsa kırışıklıklar yerini çizgilere bırakmışsa, çökme, sarkma gibi etkiler mevcutsa dolgu uygulamak daha doğru bir tercih olacaktır. Ciltteki deformasyon ileri seviyedeyse, yaş orta ve üzeriyse ameliyatlı uygulamalar işlevsel olacaktır. Kişiye en uygun yöntemin belirlenebilmesi için mutlaka dermatolog ya da plastik cerrah tarafından muayene edilmesi gerekir.

Botoks ve dolgu aynı seans içinde birbirlerini destekler nitelikte bir arada yapılabilmektedir. Aynı bölge üzerinde olmamak koşuluyla yakın bölgelerde ihtiyaç duyulan deformasyonları giderme amaçlı botoks ve dolgu uygulanabilir.

Botoks Mu Yapılmalı Kırışıklık Kremi Mi Kullanılmalı?

Kırışıklık kremi cildi dışarıdan yüzeysel olarak etkileyen bir maddedir. Kolajen uyarımı yapılmaz, kaslar etkilenmez. Kırışıklık kremiyle sadece cilt nemlenerek canlı bir yapıya kavuşabilir. 

Botoks ise cildin altına etki ederek kasları etkileyen bir uygulamadır. Botoks kırışıklıkları yok eder, cildi nemlendirir, sıkılık ve pürüzsüzlük yaratır. Etki süresi kreme göre oldukça uzundur.

Dudak Kırışıklıkları İçin Botoks Yapılır Mı?

Dudaktaki kırışıklıklar hareketli olmadığı için botoks uygulanması doğru değildir. Botoks sadece hareketli kırışıklıklara uygulanan bir işlemdir. Dudaktaki kırışıklıklar için en doğru uygulama dolgu uygulamasıdır.

Botoks Yaptırmak Güvenli Midir?

Botoks 80’li yılların başından bu yana kullanılan bir maddedir. İlk kullanım amacı hastalıkların tedavi edilmesiydi. Zamanla kullanım yoğunluğu estetik sektörüne kaymıştır. Sağlık Bakanlığı ve FDA onaylı botoks maddeleri oldukça güvenilirdir. Botoksun doğru koşullarda saklanması ve uygulanması için resmi sağlık kurumlarının tercih edilmesi gerekir.

Botoks Etkisi Geçince Yüz Görünümü Nasıl Olur?

Botoks 4-6 ay etkili bir uygulamadır. Bu sürenin bitiminde botoks etkisi tamamen kaybolur, yüzdeki kaslar kasılmaya yeniden başlar. Kırışıklık görünümü yeniden oluşur. Bu oluşum anında olmaz. 4-6 aylık sürenin içerisinde yavaş yavaş gerçekleşir. Kişi eğer botoksu 4-6 ayda bir yenilerse kaslar kasılmamaya gittikçe alışacak ve etki her yapılıştan sonra daha uzun sürecektir. Botoks sınırsız kere yapılabilir. Her yapılış sonrasında kalıcılık süresi uzamaktadır. 

Botoks Fiyatları

Botoks fiyatı belirlenirken kişinin cilt deformasyonu, ne kadar botoks ihtiyacı olduğu belirlenmelidir. Uygulama bölgesinin büyüklüğü, kullanılacak botoksun markası da etkilidir. Bu nedenle öncelikle dermatolog ya da plastik cerraha muayene olarak botoks ihtiyacı belirlenmelidir. Botoksu yapan kişinin deneyimi, yapılan kurum da botoks fiyatını etkilemektedir.

Bir yanıt yazın