Yağ dolgusu (yağ enjeksiyonu) kişinin kendi yağının dolgu maddesi gibi kullanıldığı estetik bir uygulamadır; kişinin hem çekici bir bedene hem de canlılığını koruyan bir cilde sahip olmasını sağlar.

Çekici bir vücut hattına ve genç görünen bir yüze sahip olmanın cilt altı yağ dokusu ile mümkün olduğu söylesek inanır mısınız? Hem vücut hatlarını belirleyen hem de yüze şeklini veren aslında cilt altında biriken yağ dokusudur.

Yağ dokusu çeşitli sebeplerden ötürü cilt altında orantısız bir şekilde dağılır; karın, bel, kalça gibi bölgelerde yoğunlaşır ve kişinin kötü bir fiziki yapıya sahip olmasına sebep olur.

Yüz bölgesini şekillendiren cilt altı yağ dokusu da yaşlanmanın etkisiyle azalmaya başlar, bu sebeple cilt sarkar ve kişi yorgun ve yaşlı bir görünüme sahip olur.

Bireyin hem şekilsiz bir fiziğe sahip olmasına hem de yaşlı görünmesine neden olan yağ dokusu, yağ enjeksiyonu yapılarak aynı zamanda yeniden şekillendirme amacı ile kullanılabilir.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte fiziki yapıyı gölgeleyen bölgesel yağlar fazla olan bölgelerden alınarak, istenen bölgelere yağ enjeksiyonu ile dolgu maddesi gibi kullanılabilir. Peki, kişinin hem şekillenmesini hem de genç görünmesini sağlayan yağ dolgusu(yağ enjeksiyonu) uygulaması nedir?

YÜZE YAĞ ENJEKSİYONU KALICI MI!? | Op. Dr. Leyla Arvas

Yağ Dolgusu ile Kendi Yağınızla Gençleşin!

Ameliyat hakkında daha fazla bilgi almak, önce ve sonrası uygulamaları görmek için bize ulaşabilir ve uzmanlarımızla görüşebilirsiniz.

Yağ Dolgusu Nedir?

yağ dolgusu Yağ dolgusu en basit haliyle vücuttan alınan fazla yağ dokusunun dolgunluk kazandırması için dolgu maddesi olarak kullanılması amacıyla başka bir alana transfer edilmesini içeren estetik bir uygulamadır.

Uygulama sırasında hastanın vücudundaki fazla yağlar alınır ve etkili bir görünüm yaratması amacıyla başka alana transfer edilir. Enjekte edilen yağlar bulunduğu bölgeye adapte olurlar ve bu alanda âdete bir dolgu görevi görerek vücut hatlarının belirginleşmesini ve ciltte meydana gelen kırışıklık ve sarkma gibi sorunların giderilmesini sağlarlar.

Yağ Dolgusu Nasıl Yapılır?

Yağ enjeksiyonu olarak da bilinen yağ dolgusu, üç aşamadan oluşan estetik bir prosedürdür. Uygulamanın ilk aşamasında Vaser Liposuction yöntemiyle belirlenen alanlardan yağ alımı gerçekleştirilir. Yağ alımının yapılabilmesi için cilt üzerine 1,5-2 mm çapında kesiler açılır. Bu kesilerin içine küçük kanüller yerleştirilir, bu kanüller yağların dokulardan ayrılarak vücuttan dışarı çıkarılmasını sağlar.

Uygulamanın ikinci aşamasında vücuttan alınan fazla yağlar transfer sürecine hazırlanır, bu süreçte yağlar konsantre edilerek kök hücreden zengin hale getirilir. Uygulamanın üçüncü aşaması ise yağların transfer edilme sürecini içerir.

Aspire edilerek transfere hazır hale getirilen yağlar, küçük enjektörler yardımıyla yağ dolgusu yapılacak alana verilir. Dolgu yapılacak alana herhangi bir kesi işlemi yapılmaz. Yağlar enjekte edilip bölgenin şekillenmesi sağlandıktan sonra yağ dolgusu (yağ enjeksiyonu) uygulaması tamamlanır.

Yağ Dolgusu Neden Yapılır?

Yağ dolgusu temelde iki amaç uğruna yapılır; vücut şekillendirme ve yüz gençleştirme.

Yağ dolgusu ile vücut şekillendirme

Yaşlanmanın kişi üzerinde yarattığı olumsuz etkiler saymakla bitmez; yaşımız ilerledikçe çevresel faktörlerin de insan üzerinde yarattığı etkiyle karın, bel, kalça, bacak gibi alanlarda yağlar depolanır. Vücut kıvrımlarını oluşturan hatlarda biriken bu yağlar, kişinin estetik ve çekici bir bedene sahip olmasının önünde bir engel oluşturur.

Ayrıca, genetik sebeplerden ötürü fiziki yapı orantısız olabilir; dolgun bir yapıya sahip olması gereken göğüs ve popo düz bir yapıya sahip olabilir. Oysa her kadın ve erkek dikkat çekici bir vücut hattına sahip olmak ister. Bu sebeple birçok kişi bölgesel yağlarından kurtulmak ve vücut hatlarını dolgunlaştırmak için spor ve diyet gibi uzun uğraşlar gerektiren yöntemlere yönelirler.

Ancak, bu yöntemlerle çekici bir vücuda kavuşmak neredeyse imkânsızdır. İşte tam bu noktada yağ dolgusu (yağ enjeksiyonu) devreye girer. Yağ dolgusu ile vücut hatlarını bozan bölgesel yağlar alınır, vücudu çekici gösteren meme ve popo dolgunlaştırılır. Böylece yağ enjeksiyonun ile vücut şekillendirme yapılarak kişinin çok kısa bir sürede hayal ettiği beden görünümüne kavuşmasını sağlar.

Yağ dolgusu ile vücut şekillendirme kapsamında genellikle iyi görünen bir fiziki yapıya sahip olmak için memeye yağ dolgusu, kalçaya yağ dolgusu ve bacak yağ dolgusu uygulamaları gerçekleştirilir.

Yağ dolgusu ile meme büyütme

Memeye yağ dolgusu uygulaması, memenin büyütülmesi ve dolgunlaştırılması için yapılan estetik bir uygulamadır. Bazı kişiler genetik yatkınlıktan dolayı bazı insanlarsa kilo alıp verme ya da yaşlanma gibi sebeplerden dolayı küçük yapılı memelere sahip olur.

Ancak, büyük ve dolgun memelere sahip olmak birçok kadın için oldukça önemlidir. Bu sebeple çoğu kadın çeşitli estetik uygulamalar yardımıyla göğüslerini büyütme ve dolgunlaştırmak ister. Bu aşamada ilk akla gelen meme protezleri ile yapılan meme büyütme estetikleridir ama son dönemlerde yağ enjeksiyonu ile yapılan meme büyütme estetikleri daha doğal sonuçlar yarattığı için çok daha popülerdir.

Yağ dolgusu ile yapılan meme büyütme ameliyatı, genellikle karın bölgesinden alınan yağlar ile yapılır. Ameliyat kapsamında öncelikle Liposuction yöntemiyle vücut yağları alınır ve bu yağlar belirli işlemlerden geçirildikten sonra memeye enjekte edilir. Memeye verilen yağlar bir dolgu maddesi görevi görerek memenin büyümesini ve dolgun görünmesini sağlar. Bu ameliyat sayesinde kişi hem bölgesel yağlarından kurtulmuş olur hem de dolgun göğüslere sahip olur.

Yağ dolgusu ile kalça (popo) büyütme

Bugünlerde çekici bir vücut hattına sahip olmanın yolu belirgin ve dolgun duran bir kalçaya sahip olmaktan geçiyor ama maalesef her kadın kendiliğinden dik ve dolgun duran bir popoya sahip olamıyor. Bu sebeple çoğu kadın kalçasını şekillendirmek için farklı farklı yöntemler deniyor. Popoyu büyütebilecek ve dolgunlaştırabilecek birçok yöntem var ama kalçayı doğal bir görünüm kazandırarak şekillendirecek en iyi yöntem yağ dolgusudur.

Brezilya popo estetiği olarak da bilinen yağ dolgusu ile popo büyütme ameliyatı kapsamında Liposuction yöntemiyle vücudun uygun görülen bir bölgesinden yağ alınır ve bu yağlar dolgunluk kazandırması amacıyla popoya enjekte edilir. Brezilyalı kadınların kalçasından ilham alınarak gerçekleştirilen ameliyat sonrasında yağ dolgusu ile kalça büyütme yaptıranlar daha dolgun ve daha yuvarlak duran bir kalça kontürü elde ederler.

Yağ dolgusu ile bacak şekillendirme

Her kadın kusursuz görünen bacaklara sahip olmak ister fakat bazı kişilerin bacakları ince ya da biçimsiz olabilir. Bacaklarında şekil bozukluğu olan çoğu kadının genellikle simetri sorunu yüzünden bacaklarını gizlemek ister; etek, şort gibi kıyafetler giymekten kaçınır.

Oysaki günümüzde bacaklara doğal bir çekicilik kazandırmak yağ dolgusu uygulaması ile çok kolaydır. Yağ dolgusu ile yapılan bacak estetiği kapsamında bacaklar kalınlaştırılabilir, eşitlenebilir ve dolgunluk kazandırılabilir.

Bacağa yapılan yağ enjeksiyonu kapsamında genellikle ince ve biçimsiz görünen bacakların görünümü iyileştirilir ya da çarpık bacak sorunu ortadan kaldırılır. Bu estetik operasyon kapsamında vücudun çeşitli yerlerinden alınan fazla yağ dokusu, bacağın ihtiyaç duyulan alanlarına enjekte edilir ve bacağın estetik bir görünüm kazanması sağlanır.

Minimum cerrahi müdahale gerektiren bir uygulama olması sebebiyle ‘ameliyatsız bacak dolgusu’ olarak da bilinmektedir aynı zamanda ‘dolgu ile bacak estetiği’, ‘çarpık bacak dolgusu’ gibi isimlerle de anılmaktadır. Farklı isimlerle anılan bu ameliyatın tek amacı kusursuz bir bacak görünümü elde etmektir.

Yüze Yağ Dolgusu

Yüze yağ dolgusu uygulaması yüze canlılık ve dolgunluk kazandırmak amacıyla yapılır. Uygulama kapsamında vücudun çeşitli bölgelerinden alınan yağlar; yüzün kırışıklık, çökme ya da sarkma gibi sorunların olduğu bölgelerine enjekte edilir.

Nakil edilen yağ dokusu adeta bir dolgu görevi görür ve böylece yüzde yer alan derin kırışıklıklar doldurulur ve yok edilir, yanaklara ve elmacık kemiklerine ihtiyacı olan dolgunluk kazandırılır, göz çevresinde meydana gelen morluk ve torbalanma gibi sorunlar yok edilir.

Yüze yağ enjeksiyonu sadece yüze hacim kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda doku ve tonu iyileştirerek cildi canlandırıp gençleştirir. Yüze yağ dolgusunda cilde herhangi bir kesi yapılmadığı için iyileşme sürecine ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca kişinin kendi yağ dokusu kullanıldığı için yapay dolgu enjeksiyonlarına göre çok daha doğal ve kalıcı sonuçlar elde edilir.

Yağ dolgusunun avantajları nelerdir?

Yağ enjeksiyonu yapay dolgu maddeleri ile yapılan şekillendirme uygulamalarına göre çok daha fazla tercih edilir. Çünkü yağ dolgusu;

  • Kişinin kendi dokusunun kullanıldığı bir operasyon olduğu için alerji riski taşımaz,
  • Yüze ve vücuda hacim kazandırması amacıyla transfer edilen yağ dokusu bulunduğu bölgeye göre işlev görmeye başlar bu sayede çok doğal sonuçlar elde edilir,
  •  Yağ dokusu enjekte edildiği alanda yaşamaya devam ettiği için etkisi kalıcıdır, çevresel müdahaleler olmadığı sürece etkisini yıllarca sürmeye devam eder,
  • Yağlar transfer edilmeden önce kök hücre bakımından zenginleştirildiği için transfer edildiği alanda sadece dolgu görevi üstlenmez ayrıca cildin yenilenmesini ve sıkılaşmasını da sağlar.
  • Yağlar çok küçük iğneler yardımıyla enjekte edildiği için uygulama alanında kesi izi vb oluşmaz.
  • Birçok cerrahi operasyona göre çok daha kolay uygulanabildiği için iyileşme süreci oldukça konforlu ve hızlıdır.

Yağ Dolgusu Kimlere Yapılabilir?

Yağ dolgusu için ideal aday, bölgesel yağlanma sorunu olan ancak vücut hatları belirsiz bir yapıya sahip olanlar ve yüzünde yaşlılık belirtisi görmeye başlayan kişilerdir. Eğer kişi sadece tek bir operasyonla dolgun ve kıvrımlı bir vücut hatlarına sahip olmak ve aynı zamanda cildinde oluşan sarkmalarından ve kırışıklıklarından kurtularak genç görünmek istiyorsa yağ dolgusu yaptırmayı düşünebilir ancak uygulamayı yaptıracak kişilerin bazı özellikler taşıyor olması gerekir aksi halde yağ dolgusundan istenilen sonuç alınamaz.

Yağ enjeksiyonu  yaptıracak kişinin;

  • İyi bir cilt esnekliğine sahip olması gerekir,
  • İyileşmeyi sürecini etkileyecek herhangi bir tıbbi rahatsızlığın olmaması gerekir,
  • Sağlıklı olmak gerekir; kalp, şeker gibi kronik rahatsızlığı olanlar kişiler için ameliyat öncesi alınması gereken önlemler vardır,
  •  Prosedür hakkında gerçekçi beklentilere sahip olmak gerekir.

Yağ Dolgusu Ne İşe Yarar?

Yağ enjeksiyonunun iki etkisi vardır. İlk olarak yenileyici bir etkiye sahiptir, kişinin gençleşmesini sağlar. İkinci etkisi dolgu etkisidir, vücudun istenilen alanlarını belirginleştirmeyi sağlar. Bu kapsamda yağ enjeksiyonu;

  • Yüzdeki kusurları yok eder, kişiyi gençleştirir,
  • Bölgesel yağları yok eder, vücut hatlarını belirginleştirir ve daha estetik bir beden formu oluşturur,
  • Yüzde ve boyunda yer alan derin çizgileri doldurur,
  • Dudakları, çene ucunu ve elmacık kemiklerini belirginleştirir,
  •  Gözaltı morluklarını yok eder
  • Memeye ve kalçaya dolgunluk kazandırır,
  •  Bacakların kalınlaştırır ve şekillenmesini sağlar,
  •  Elleri gençleştirir.

Yağ Dolgusu Nasıl Etki Eder?
Plastik cerrahin en temel uygulamalarından biri olan yağ enjeksiyonu aslında bir doku nakli estetiğidir. Vücudun istenmeyen bölümlerinde yer alan yağ dokusu vücudun ihtiyacı olan alanına nakil edilir. Yağ dolgusu biyolojik olarak en uyumlu dermal dolgu maddelerinden biridir, kişinin kendi dokusu olduğu için doğru şartlarda nakil edildiğinde verilen alana uyum sağlar. Böylece yağ hücreleri nakil edilen alandaki diğer cilt altı dokularla ve yağ dokusu ile birleşerek bu alana uygun olarak çalışmaya başlar ve bu sayede istenilen etkiyi sağlar.

Yağ Dolgusu Öncesi ve Sonrası
Yağ dolgusu oldukça basit bir şekilde uygulanabilen, kişiyi hem şekillendiren hem de gençleştiren çok amaçlı bir estetik prosedürdür. Her ne kadar çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilse de yağ dolgusu öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.

Yağ dolgusu uygulaması öncesi
Yağ dolgusu uygulamasında her şeyden önce hasta ve hekimin vücudun hangi bölgelerinden ne kadar yağ alınacağına ve bu yağların nereye transfer edileceğine karar vermesi gerekir. Yağ dolgusunda enjekte edilen yağın yeniden emilim oranı yüksektir bu nedenle gerekenden fazlasını enjekte ederek tedavi alanını aşırı yağ doldurulması oldukça yaygındır. Ancak bu doldurma oranı yağ dokusunun beslenmesini engelleyecek kadar fazla da olamaz. Yağ dolgusu sonrasında erime fazla olursa işlemin tekrarı gerekebilir.

Yağ Dolgusu Sonrası Riskler
Tüm cerrahi prosedürler bir dereceye kadar risk taşır. Her ne kadar yağ dolgusu  sonrasında  komplikasyonla karşılaşma alışılmadık bir durum olsa da operasyon sonrasında morarma, asimetri, enfeksiyon, sıvı ve  kan toplaması gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Böyle sorunlarla karşılaşmamak için yağ dolgusunu alanında uzman estetik ve plastik cerrahi uzmanının steril bir ortamda yapması gerekir.

Yağ dolgusu sonrası iyileşme süreci
Yağ dolgusu yaptıranlar genellikle iyileşme sürecini ağrısız, acısız ve konforlu olarak ifade ederler. Her ne kadar uygulaması sonrası iyileşme süreci kişinin sağlık durumuna göre değişse de genellikle 7-10 gün içinde hasta kendini toparlar ve gündelik yaşamına döner.

Cerrahi bir operasyon olmasına rağmen minimal müdahaleler yapıldığı için operasyon sonrasında ciddi bir komplikasyonla karşılaşılmaz. Sadece liposuction ile yağ alınan bölgede bir miktar ödem, morluk ve hassasiyet oluşabilir. Bu şikâyetler çok kısa süre içinde kendiliğinden geçecektir. Yağ dolgusu çok küçük iğneler yardımıyla yapıldığı için yağların transfer edildiği alanlarda herhangi bir yara izi, şişlik ya da morarma gibi şikâyetler oluşmaz.

Yağ dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Kalıcı sonuçlar sağladığı için yağ dolgusu birçok kişi tarafından ideal dolgu maddesi olarak kabul edilir, yağlar bulunduğu bölgeye uyum sağladığı için elbette ki kalıcı bir etki gösterir. Ancak yağlar transfer edildiği alanda normal şekilde çalışmaya devam edecektir yani kilo alıp verme durumunda transfer edilen yağlar da eriyebilir. Bu sebeple yağ enjeksiyonu sonrasında kişinin kilosunu sabitlemesi gerekir.

Yağ Dolgusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yağ dolgusunda yağlar vücudun hangi bölgesinden alınır?

Yağlar genellikle bölgesel yağlanma şikâyetinin oluştuğu karın bölgesinden alınır. Yağ alımı için vücudun bu bölgesinin tercih edilme sebebi, burada biriken yağların erimeye karşı dirençli olmasıdır.

Yağ dolgusu(yağ enjeksiyonu) kalıcı mı?

Başarılı şekilde gerçekleştirilen yağ dolgusu ameliyatları kalıcıdır. Ancak uygulamanın kalıcılığı yağ hücrelerinin transfer edildiği bölgede yaşamasına dayanır. Eğer yağlar vücuttan doğru bir yöntemle alınır ve yağ hücreleri ölmeden uygulama alanına transfer edilirse yağ dolgusu başarılı olur ve etkisini sürdürür.

Yüze yağ dolgusu (yağ enjeksiyonu) hangi bölgelere yapılır?

Yağ dolgusu ile gençleştirilebilecek ve kusurları düzeltilebilecek en yaygın yüz bölgeleri şunlardır:

  • Gözaltı çukurları
  • Yanaklar
  • Alın
  • Çene-jawline
  • Şakaklar
  • Elmacık kemikleri
  • Ağız çevresindeki kırışıklıklar
  • Burun ve ağza yakın nazolabial çizgiler

Yağ Dolgusu Erir Mi?

Uygun şartlarda yüze, memeye, popoya, yanaklara, bacaklara kısaca vücudun geneline yapılan yağ dolgusu uygulaması kalıcıdır. Ancak bacak gibi sürekli hareket halinde olan bölgelere enjekte edilen yağlar süreç içerisinde yüz gibi hareketsiz bölgelere oranla erime ihtimali yoktur.

Yüze yağ dolgusu (yağ enjeksiyonu) nasıl yapılır?
Yüze yağ dolgusu işleminin yapılabilmesi için öncelikle karın, bel gibi bölgelerden yağ alınır. Alınan bu yağlar çok küçük iğneler yardımıyla yüzün sorunlu bölgesine enjekte edilir. Yağlar transfer edildiği alandaki yağ hücrelerine ve dokulara uyum sağlayarak cildin dolgunlaşmasını ve yenilenmesini sağlar.

Yağ enjeksiyonu hangi bölgelere yapılabilir?

Yağ enjeksiyonu ile vücudu şekillendirmek için popo büyütme, meme büyütme, bacak estetiği yapılabilirken yüz ve el gençleştirme, vajen daraltma ve sıkılaştırma gibi genital estetik uygulamalar da yapılabilir.

Yüze yağ enjeksiyonu ne kadar kalıcı?

Yağ dolgusu kalıcı etkiye sahip bir estik prosedürdür ancak kalıcılığı etkileyen birçok faktör vardır. Yüz hareketsiz bir bölge olduğu için yüze yapılan yağ dolgusu diğer bölgelere yapılan yağ enjeksiyonuna oranla daha kalıcıdır. Yağ dolgusunun kalıcılığı koruyabilmesi için kişinin çok fazla kilo alıp vermemesi gerekir çünkü kilo verdikçe transfer edilen yağlar da eriyebilir.

Yağ dolgusu ne kadar sürer?

Yağ dolgusu uygulamasının süresi vücuttan alınacak yağ miktarına ve yağın enjekte edileceği bölgelerin sayısına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin yüz ve el gibi küçük çaplı bölgelere yapılan yağ dolgusu genellikle 30 dakika ile 1 saat arasında sürer. Ama popo ya da meme büyütme amacıyla yapılan yağ dolgusu uygulaması 2 saat kadar sürebilir.

Yağ enjeksiyonu ne zaman oturur?

Yağ dolgusu uygulamasının oturması zaman alır çünkü operasyon sonrasında ilk üç aylık sürede yağların bir kısmı nakil edildikleri alanlara adapte olmadığı için ölür. Yağların erime ihtimali göze alınarak ihtiyaç duyulandan bir miktar fazla yağ transfer edilir. Bu sebeple yağ dolgusu sonrasında elde edilen ilk sonuçlar görünüş olarak kişiye abartılı gelir ancak bu yağlar 3 ay içinde erir ve son şeklini alır.

Yağ Dolgusu Fiyatları Nedir?

Yağ dolgusu fiyatları uygulama yapılacak alanın büyüklüğüne ve çeşitliliğine göre farklılık gösterir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu nedenle 0212 241 46 24 no’lu telefondan bizleri arayarak ya da İstanbul-Nişantaşı’nda yer alan polikliniğimizi ziyaret ederek yağ dolgusu fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Op.Dr. Leyla Arvas’ın sitesini ziyaret etmek için tıklayınız.

Diğer Tedaviler