siğil tedavisiSiğil tedavisi ile vücudunuz yer alan ve görünüm bozukluğuna neden olan her boyutta siğilden kolayca kurtulabilirsiniz. Siğil çeşitli nedenlerden dolayı her yaş grubunda ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Vücudumuzun herhangi bir alanında siğil ortaya çıkabilir. Bir deri hastalığı olan siğilin oluşmasında HPV virüsü etkilidir. HPV virüsünün etkisi ile enfeksiyon oluşur ve siğil meydana gelir.

Siğil tedavi edilmediğinde vücudun herhangi bir alanına kolayca bulaşabilir ve sayıları artabilir. Vücudumuzun farklı yerlerinde ortaya çıkabilen siğillerin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Her çeşidin vücutta çıkma yeri farklıdır. Siğil çeşitlerinin hepsinde farklı boyutlar gözlenebilir. Bazıları hemen geçer bazıları ise kalıcı ve yaygın olabilmektedir. Siğil tedavisinin erken dönemde yapılması hem kalıcılığını azaltır hem de yayılımını engeller.

Siğil Çeşitleri Nelerdir?

Çıkış yeri ve boyutuna göre farklı siğil çeşitleri bulunmaktadır. Siğil çeşitlerini sıralayacak olursak;

Basit Siğiller (Verruca Vulgaris): El, tırnak ve bacak çevresinde görünen bu siğil çeşidinin şekli kaba bir dokuda yuvarlak haldedir. Rengi ise sarımsı ve kahverengi olabilmektedir.

ayak siğiliAyak Tabanı Siğilleri (Verruca Plantaris):  Adından da anlaşılacağı üzere ayak bölgesinde meydana gelir. Bu siğil tipi genellikle derinin iç kısmında olur ve hareket halinde ciddi ağrılara neden olabilir. Özellikle kilolu kişilerde ağırlık nedeniyle siğiller derinin iç kısmına doğru büyüyebilmektedir. Çoğu kişi bu siğil tipini nasır ile karıştırılmaktadır. Fakat ayak tabanı siğil lerde genellikle siyah veya kırmızı noktalar yer almaktadır.

Düz Siğiller (Verruca Plana): Düz siğiller genellikle vücudun çoğu yerinde ortaya çıkabilmektedir. Özellikle el, yüz, bacak, saç kısımlarında görülmektedir. Bu siğillerin yapısı pürüzsüzdür ve yapı olarak küçüklerdir. Genellikle bir küme halinde görülürler.

Genital Siğiller (Verruca acuminata, Condyloma acuminatum): Genital bölgede görülen bu siğiller cinsel temas sonrasında bulaşmaktadır. Tedavi edilmediği sürece gittikçe yayılan ve sayıca artan bir virüs çeşididir. Genital siğillerin oluşturduğu görüntü halk arasında karnabahar görüntüsüne benzetilmektedir. Her iki cinsiyette de görülebilmektedir. Genital bölgesinde siğillerin varlığını fark ettiğiniz anda çekinmeden doktora başvurmalısınız. Aksi takdirde yayılma olacak ve daha zorlu bir tedavi süreci sizi bekleyecektir.

Genital hastalıklarda çoğu kişi doktora görünmekten çekinmektedir. Fakat bu durum çekinmeden utanmadan siğil tedavisi yapılması gereken ciddi bir hastalıktır. Ayrıca kadın hastalarda rahim ağzından da smear örnekleme yapılarak HPV varlığı araştırılmaktadır, rahim ağzı HPV enfeksiyonu nadir olarak yıllar içince rahim ağzı kanserine dönüşebilmektedir bu nedenle siğil olan ve olmayan cinsel aktif tüm tüm kadınlarda smear tarama çok önemlidir.

Siğil Oluşma Nedenleri

Siğillerin oluşmasında en büyük etken HPV virüsüdür. HPV virüsü olan kişilerde enfeksiyon sonucu siğil ortaya çıkar. Bu kişilerle temas ettiğinizde bulaşıcı olduğu için sizde de siğil oluşumu meydana gelir. Siğilin bulaşma nedenlerini sıralayacak olursak;

  • Cinsel temaslar,
  • Havlu, tarak, kıyafet, yastık kılıfı gibi eşyaları ortak kullanmak,
  • Siğil olan bölgeye dokunduktan sonra vücudun farklı yerlerine dokunduğunuzda bulaşacaktır.

Siğilin bulaşmasını engellemek için ortak eşya kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Sadece siğil değil farklı hastalıklar da ortak eşya kullanımı ile bulaşabilmektedir. Özellikle cinsel birliktelikler sırasında korunmaya özen göstermelisiniz.

Siğil Belirtileri Nelerdir?

Siğiller vücutta kabarıklıklar olarak görünür, küçük toplu iğne başında düzgün yüzeyli kabarıklıklardan, karnıbahar benzeri düzensiz ve büyük oluşumlara kadar birçok değişik formda görülebilir. Dermatoloji uzmanları siğilleri klinik muayene ile tanı koyar. Tanı konduktan sonra siğillerin yaygınlığına ve büyüklüğüne göre farklı siğil tedavileri önerir.

Siğil Nasıl Geçer?

siğil yapısıMuayene sırasında siğillerin tanısı için dermatolog sorunlu bölgeye bakar. Kesin tanı konulamadığı durumlarda sorunlu bölgeden örnek alınıp biyopsi de yapılabilmektedir. Fakat siğiller gözle görünür ve şekil olarak belli olduğu için genellikle basit bir muayene ile tanısı konulabilen hastalıktır. Çoğu kişi genital bölgesinde oluşan siğillerin muayenesi için utanma gibi duygular nedeniyle kaçınabilmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki sağlık bu gibi durumlarda daha önemlidir. Eğer biyopsi sonrası riskli bir durum sonucuna varılır ise siğil tedavisi ona göre şekil alacaktır.

Siğil Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Siğiller belli bir süre sonra kendi kendine geçebilmektedir. Dirençli siğiller, hızlı yayılanlar, HIV pozitif kişilerdeki siğiller ve genital bölgede yer alan siğiller tedavi edilmelidir. Ayrıca bazı durumlarda siğiller uzun süre boyunca geçmez ve vücudun çoğu bölümüne yayılmaya devam eder. Bu gibi durumlarda da mutlaka siğil tedavisi gerekmektedir. Siğil tedavisinde kullanılan yöntemleri sıralayacak olursak;

  • Koterizasyon ile tedavi yöntemi sıkça kullanılmaktadır. Bu yöntem ile elektrikoterizasyon yöntemiyle siğil yakma işlemi yapılır.  İşlem yapılırken ağrı duyulmaması için bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Siğil yakma sonrası, alan kabuklanır ve zamanla iyileşir. Genellikle ortala olarak 10 gün içerisinde tamamen iyileşme görülür.
  • Bir diğer tedavi yöntemi de siğil yakmanın tam tersi olan siğil dondurmadır (kriyoterapi). Sıvı nitrojen gazı ile siğillerin üst bölgesine dokunularak dondurma yapılır. Donan siğil hücreleri ölür ve yerinde bir kabuk bırakır. Ortalama 6-10 gün içerisinde iyileşme gözlenir. Büyük ve yaygın siğillerde birden fazla seans kriyoterapi gerekebilir. Bu işlem sonrasında herhangi bir kabuklanma veya yaralanma görünmez.
  • Lazer ile de siğil tedavisi yapılmaktadır. Genellikle ayak tabanında oluşan siğillerde bu tedavi yöntemi kullanır. İyileşme süresi ise ortalama olarak 10 gün kadardır. Lazerle siğiller koterizasyona benzer şekilde ışınlar ile yakılır.
  • Radyofrekans ile siğil tedavi yönteminde ise siğil yakma benzeri işlem yapılmaktadır.
  • Basit ve geçici siğillerin tedavisinde ise sıkça ilaçla sürerek tedavisi yapılmaktadır. İlaçla siğil tedavisi ile iyileşmeyen siğiller diğer tedavi yöntemleri kullanılarak iyileştirilmeye çalışılır. Burada belirli asidik solüsyonlar düzenli olarak siğilin üzerine sürme/damlatma yoluyla uygulanır. Bu da bir tür asidik siğil yakma yöntemidir ve zamanla siğilli cilt hücrelerin yok edilmesi hedeflenir, tedavi genellikle 6-8 hafta sürmektedir.

Siğil Tedavisi Süresi Ne Kadardır?

Siğillerin tedavi süresi kullanılan tedavi yöntemine göre değişkenlik göstermektedir. Siğillerin sayısı, büyüklüğü, yaygınlığı, bağışıklık sistemi etkileyen ek hastalık olup olmaması gibi durumlara bağlı olarak siğil tedavi süresi değişir. Basit tek siğilde, bu süre genellikle tedavi sonrası 5-15 gün arasında tamamen iyileşme ile sonuçlanır. Tedaviyi uygulama süresi ise 5-20 dakika arasında değişkenlik gösterebilmektedir. İnatçı ve dirençli siğillerde ise birkaç seans veya kombine tedaviler gerekebilir.

Siğil Oluşmasını Nasıl Engelleyebiliriz?

Siğillerin oluşmasını engellemek ve başkasına bulaştırmamak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar;

  • Kişisel temizliğinize dikkat edin.
  • Ortak eşyalar kullanmayın.
  • Başkalarının kullandığı sigara ve aynı bardaktan içki içmeyin.
  • Dengeli beslenme ve egzersiz yapın.
  • Özellikle banyo sonrasında vücudunuzu iyice kurulayın. El ve ayak parmakları arasını kurulamaya özen gösterin.
  • Cildiniz kuru ise nemlendirmeyi unutmayın.
  • Spor salonu, sauna, spa ve yüzme havuzlarında mutlaka terlik kullanın. Aksi takdirde ayak tabanınızda siğil oluşabilir.
  • Cinsel temaslar sırasında mutlaka korunun.
  • Eğer vücudunuzun herhangi bir bölgesinde siğil var ise ortak eşyalara dokunmamaya, başkaları ile temas etmemeye özen gösterin. Ayrıca en kısa sürede var olan siğillerin tedavisini yaptırın.
Siğil ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar

Siğiller Bulaşıcı Mıdır?

Siğiller bulaşıcıdır. Başkaları ile temas ederken ve ortak eşyalardan, cinsel yolla başkalarına da yayılmasına neden olabiliriz.

Siğiller Tehlikeli Midir?

Basit siğiller tehlikeli değildir fakat dirençli siğiller büyüme ve yayılma özelliği gösterebilir. Özellikle kadınlarda genital bölgede siğil varsa mutlaka rahim ağzındaki enfeksiyon ve kanser riski açısından smear ve gerekirse HPV tiplendirme yapılmalıdır.

Siğil Ağrı Yapar mı?

Özellikle ayak tabanında ortaya çıkan siğiller batma ve ağrı hissi oluşturabilmektedir. Kilolu kişilerde batma ve ağrı hissi daha fazla yaşanmaktadır. Onun dışındaki bölgelerde siğiller genellikle ağrı yapmaz.

Siğil Kaşıntı Yapar mı?

Vücudun genelinde ortaya çıkabilen siğiller kaşıntı, kızarıklık yapabilmektedir. Özellikle genital bölge siğillerinde kaşıntı hissi daha fazladır.

Siğil Tedavisi Ne Kadar Sürmektedir?

Siğil tedavisi uygulanan tekniğe bağlı olarak 5-20 dakika sürmektedir. İyileşme süresi ise 5-15 gün arasında değişkenlik göstermektedir. Nadir de olsa inatçı siğiller için birden fazla seans gerekebilmektedir.

Genital Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?

Genital siğil tedavisi, siğilin yaygınlığı, büyüklüğüne göre değişir. Krem, siğil yakma, siğil dondurma veya siğil çıkarma tedavileri uygulanabilir. Ayrıca geçirilmiş siğil tedavisi sonrasında rahim ağzı kanseri açısından her yıl smear alınarak kontrollerinizi düzenli yaptırmanız önerilir.

Erkek ve Kadında Uygulanan Siğil Tedavisi Farklı mıdır?

Siğil tedavileri cinsiyet fark etmeksizin uygulanmaktadır. Erkekler genellikle penis bölgesinin etrafından siğiller ortaya çıkar. Bu siğiller yakma ve dondurma işlemi ile tedavi edilmektedir. Ancak siğiller erkeklerde tedavi edilse bile cinsel yolla bulaştırıcı olma ihtimali devam etmektedir. Bu nedenle cinsel ilişkide prezervatif ile korunma çok önemlidir.

Siğiller Tedavi Edilmezse Ne olur?

Siğillerin tedavi edilmemesi vücutta yayılıp riskli durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Genital bölgenizde ağrı, sızı, kaşıntı hissi var ise kontrol edin. Eğer derinizde çıkıntılar var ise siğil oluşmuş olabilir. Kadınlarda rahim kanserinden korunmak için düzenli smear yaptırmak çok önemlidir. Virüsün yayılması ile genital alan derisi kabarık, pütürlü bir hal alır. Bu durum hem görüntü hem de sağlık açısından kötüdür.

Genital Siğillerden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Genital siğili olan kişilerle cinsel ilişkiye girmeyin. Cinsel ilişkiye girerken prezarvatif ile korunmaya özen gösterin. Cinsel aktif bireylerin HPV aşısı yaptırması önerilmektedir, kız çocukları için 12 yaşında HPV aşılaması uluslararası platformlarda önerilmektedir.  Çünkü HPV erkeklerde siğil yapmadan yani belirti vermeden bulunabilir ve ilişki sırasında bulaşarak kadında siğile neden olabilir.

Siğiller Bulaştıktan Ne Kadar Süre Sonra Ortaya Çıkar?

Siğillerin bulaşma sonrası ortaya çıkıp kendini gösterme süresi farklılık gösterebilmektedir. Bazı durumlarda temas sonrası kısa sürede ortaya çıkan siğiller bazı durumlarda 1 yıl gibi ciddi bir süre sonra bile ortaya çıkabilmektedir. Özellikle genital siğiller uzun süre sonra ortaya çıkabilir.

Siğil Tedavisi Fiyatları

Siğil tedavisi fiyatları uygulanacak olan tedavi tekniğine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bunun dışında fiyatı dermatolog doktorun tecrübesi, klinik donanımı, hastanın durumu etkileyebilmektedir. Sağlık konularında kesin bir fiyat vermek muayene öncesi mümkün ve doğru değildir. Eğer özel bir klinikte siğil tedavisi yaptıracaksanız ilk olarak o klinik ve dermatolog hakkında detaylı araştırma yapmanızı öneririz. Daha önce muayene ve tedavi olan hastaların yorumunu okuyup kolayca hangi doktor ve kliniği seçeceğinize karar verebilirsiniz.

Sağlık Bakanlığının kuralları gereği internet sayfalarında sağlık işlemleri ile ilgili fiyat vermek doğru değildir. Tecrübeli ve hasta memnuniyeti yüksek doktorların tedavinizi yapması fiyatları da artabilmektedir. Siğil tedavi fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için bize iletişim sayfamızda yer alan bilgilerden ulaşabilir kolayca randevu oluşturabilirsiniz. Randevu aldıktan sonra kliniğimizde yer alan çalışan ve dermatoloğumuz Siğil tedavi fiyatları hakkında aklınıza takılan tüm soruları cevaplayacaktır. Daha sağlıklı olmanız ve kendinizi daha mutlu hissetmeniz için birçok hastalığın tedavisinde alanında uzmanlarımız ile hizmet veriyoruz. 02122414624 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak Siğil tedavi fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup Siğil Tedavisi şu an kliniğimizde uygulanmamaktadır.

Bir yanıt yazın