Mide-balonuMide balonu 1 ayda kaç kilo verilir sorusu, son yıllarda obezite cerrahisindeki ameliyatsız tekniklerin sıklıkla uygulanmasıyla beraber cevabı merak edilen ve hastaların karar sürecini etkileyen sorulardan biridir. Obezite sorunuyla karşılaşan hastalarda uygulanan bu yönteme dair bilinmesi gereken tüm detaylar bu yazımızda.

Midede yer kaplayarak sürekli tokluk hissi yaratılmasıyla beraber daha az gıda tüketimini ve dolayısıyla da hastanın kilo vermesini sağlayan mide balonu uygulamaları, ilk çalışmaların başlandığı 80’li yıllardan günümüze doğru geldikçe oldukça geliştirilmiş ve kolaylıkla uygulanabilir hale gelmiş işlemlerdendir.

Günümüzde mide balonu uygulamalarında herhangi bir cerrahi işlem uygulanmamakta, endoskopi yöntemiyle ve genel anestezi gerektirmeden yutulabilir mide balonları kullanılmaktadır. Kullanılan mide balonu çeşidine göre midede 8-12 ay boyunca kalarak tokluk hissi yaratır ve böylece kişinin günlük diyet programını kolaylıkla uygulaması sağlanır. Kişinin belirlenen süre içerisinde ideal kiloya ulaşmasıyla beraber mide balonu çıkarılır ve kişi diyet programına sadık kaldığı müddetçe verilen kilo kaybı korunmaya devam eder.

Mide balonu 4-6 ayda en az 20 kilo verilmesini hedefleyen bir uygulamadır. Vücut kitle endeksi 25’in üzerinde olan kişilere ve 30’un üzerinde olan obezite hastalarına uygulanır ve uygulamanın ardından gerçekleşen kilo kaybı kişiye, kişinin mide büyüklüğüne ve beslenme tarzına, uygulanan balon türüne ve balonun içeriğine (sıvı veya hava şeklinde olup olmamasına) göre değişiklik göstermektedir. Balonun takılmasının ardından hasta yaşam şeklinde ve beslenme tarzında gerekli düzenlemeleri yapar ve disiplinli davranırsa ayda ortalama 20 ile 25 kilo arası bir kilo verilir. 8-12 ay arasında midede kalacak olan mide balonun takılmasının ardından;

  • Hasta ilk birkaç gün sadece sıvı gıdalarla beslenir. Ardından doktorunun uygun görmesiyle beraber küçük lokmalar eşliğinde katı gıdaya yavaş yavaş geçiş yapar.
  • Karbonhidrat ve mideye zarar verebilecek baharat tüketimi kısıtlanmalıdır.
  • Günde 3 öğün yerine ara öğünlerle beraber küçük porsiyonlar eşliğinde 6 öğün beslenme alışkanlığına geçiş yapılmalı, şeker ve şekerli gıdaların tüketiminden uzak durulmalı ve mideye zarar verebilecek dondurma ve buna benzer soğuk gıda tüketimlerinden uzak durulmalıdır.
  • Uygulamanın ardından 4 gün geçmesiyle beraber, doktorun önerdiği şekilde katı gıda tüketimine başlayan hasta, tükettiği gıdaları çok iyi bir şekilde çiğnemeli ve böylece daha az yiyerek daha uzun süreli tokluk hissi sağlamalıdır.
  • Mide balonu uygulamasının ardından yemekler çok yavaş yenmeli, öğün aralarında mideyi genişletmemek ve sindirimi baskılamamak için sıvı alınmamalı, yemeklerden en az 1 saat önce ve sonrasında sıvı alımı durdurulmalıdır.
  • Süt ve süt ürünlerinin yağsız ya da az yağlı olanları tercih edilmelidir.
  • Günde en az 10-12 bardak su tüketimi yapılmalıdır.
  • Mideyi tahriş etmemek için salatalarda sirke ve soya sosu kullanılmamalıdır.
  • Ekmek yenecekse çok tahıllı ve lif oranı yüksek ekmekler tercih edilmeli ve mümkün olduğunca ekmek tüketimi de kısıtlanmalıdır.
  • Şarküteri ürünleri ve hazır soslar tüketilmemelidir.
  • Bulantı ve kusma şikayetleri varsa en az 3 öğün sulu yemek tüketilmeli ve bu dönemde mide kesinlikle zorlanmamalıdır.
  • Abur cuburlardan ve belirlenen öğün aralıkları dışındaki zamanlarda gıda tüketiminden uzak durulmalıdır.

Mide Balonu Kaç Kiloda Takılır?

Mide balonu uygulamasının yapılabilmesi için herhangi bir kilo sınırlaması yoktur. Mide balonu uygulaması için önemli olan kilo değil, vücut kitle indeksidir. Vücut kitle indeksi 25’in üzerinde olan kişilere ve 30’un üzerinde olan obezite hastalarına mide balonu takılmaktadır.

Yutulabilir Mide Balonu Kimlere Verilir?

yutulabilir mide balonu-Diyetle ve egzersizle istenen fazla kiloların verilemediği durumlarda cerrahi işlem olmadan kilo vermek isteyen kişiler, alternatif çözüm arayışına girmektedirler.

Vücut kitle indeksi 25 ve üzeri olan kişilere yutulabilir mide balonu verilebilir. Yalnızca bunun öncesinde hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesi, yeme alışkanlıklarının incelenmesi, mevcut sağlık durumunun uygun olup olmadığı ve daha önceden geçirdiği ameliyatlar ile gördüğü tedaviler ile ilgili doktorun detaylı olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Yutulabilir mide balonunun diğer mide balonlarından farkı 4 ay süre ile midede kalıcı olması sonrasında eriyerek mideden atılmasıdır.

Mide balonlarının uygulanması arasında da farklar vardır. Kalıcı balonlar endoskopi ile takılıp çıkarılırken, yutulabilir mide balonu adı gibi yutularak şişirilip, sonrasında kendisi eriyerek vücuttan atılır.

Mide Balonu Çıkarılınca Kilo Alınır mı?

Mide balonu çıkarılınca kilo alınır mı sorusunun cevabı tamamen hastanın sonraki dönem için belirlenen beslenme ve egzersiz programına bağlı kalıp kalmadığına göre değişkenlik göstermektedir.

Midede kaldığı süre boyunca tokluk hissi sağlayan mide balonunun çıkarılmasıyla beraber midede boşluk hissi oluşmakta ve kişinin yeme dürtüsü artmaktadır. Bu nedenle bu boşluk hissini doldurmak için yeme düzenine ve miktarına dikkat edilmemesi halinde kişi tabii ki kilo almaktadır.

Verilen kilo kaybının korunması için mide balonu çıkarıldıktan sonra da aynı beslenme düzenine ve sağlıklı beslenmeye devam edilmesi gerekmektedir.

Mide Botoksu ve Mide Balonu Aynı Şey mi?

mide botoksuKişilerinin araştırma yaparken kafalarını karıştıran bir konu da mide botoksu ve mide balonu aynı şey olup olmadığıdır. Hem mide botoksu hem de mide balonu endoskopik olarak yapılmaktadır ve her iki yöntem de kişinin kısa süre içerisinde sağlıklı bir şekilde fazla kilolarından kurtulmasını amaçlar.

Mide botoksu uygulamalarında, mide balonu uygulamalarından farklı olarak ikinci bir endoskopiye ihtiyaç duyulmaz. Mide balonu uygulamalarında ise ikinci bir endoskopi yapılması ve balonun çıkarılması mecburidir. Ayrıca mide botoksu uygulamalarında mide içerisine herhangi bir madde yerleştirilmediği için uygulama sonrasında ağrı veya bulantı da yapmaz. Hasta işlemin ardından kolaylıkla günlük yaşamına geri dönebilir.

Mide botoksu mide balonuna göre daha ekonomiktir. Mide botoksunun etki süresi ise mide balonuna göre çok daha kısadır. Mide balonunun etkisi kullanılan balona göre 12 aya kadar devam edebilirken, mide botoksunun etkisi 6 ay içerisinde son bulmaktadır.

Mide Balonu Zararlı mı?

Mide balonu uygulamasının zararlı olmasından ve uygulama sonrası komplikasyon yaşanmasından korkan kişilerin endişelerinin tam tersine, mide balonu uygulaması oldukça basit ve güvenli bir uygulamadır. Uygulama sonrası komplikasyon oluşma riski de yok denecek kadar azdır. Ancak her uygulamada olduğu gibi mide balonu uygulamalarının da uzman doktorlar tarafından yapılması tüm bunların sağlanması için oldukça önemlidir.

Mide Balonu Fiyatları

Mide balonu uygulamasının fiyatları oldukça değişkenlik göstermektedir. Piyasada çok farklı kalitede çeşitli mide balonları mevcuttur. Kullanılan balonun modeli, kalış süresi ve kalıcı ya da eriyen olup olmamasına göre mide balonu fiyatları değişkendir. Ayrıca uygulama yöntemi, uygulamanın yapılacağı klinik ve uygulamayı yapan doktorların tecrübeleri de oldukça fark yaratmaktadır.

Sağlık Bakanlığınca mide balonu tedavileri için internet ortamında fiyat paylaşımının yasak olması nedeniyle bu işlem ile ilgilenen kişilerin uzman doktor ve kliniklere giderek muayene olmaları ve ardından kullanılacak olan mide balonunun kalitesi ve özellikleri doğrultusunda uygun fiyatı almaları mümkündür.

Mide Balonu Yan Etkileri Ne Zaman Geçer?

Günlük yaşamına hızlıca dönmek zorunda olan kişiler, mide balonunun yan etkilerini ve bu yan etkilerin geçme süresini merak etmektedirler. Hastanın vücudunun mide balonuna alışma süresi yaklaşık olarak 3 gündür. Bu süre boyunca hasta tamamen sıvı beslenerek vücudunu balona alıştırırken kusma ve bulantı gibi hafif yan etkileri de minimumda tutmuş olur. Sonraki günlerde ise doktorun uygun göreceği şekilde yavaş yavaş katı beslenmeye geçiş yapılmaktadır.

Mide Balonu Patlarsa Ne Olur?

Mide balonu patlarsa ne olur tarzı sorular bu uygulama sonrası risklerinden korkan kişilerin sıklıkla aklına gelmektedir. Öncelikle uzman doktorlar tarafından uygulaması yapılan mide balonu işlemleri sonrasında mide balonunda patlama gibi bir durum söz konusu olmaz.

Yalnızca doktorun önerdiği şekilde beslenmeyen, yasaklı gıdaları sıklıkla tüketen ve mide asidini arttıran kişilerde çok nadirde olsa mide balonunda delinme durumu gelişebilmektedir. Bu riskin önüne geçebilmek için uygulamanın uzman kişiler tarafından yapılması ve uygulama sonrasında hastanın verilen diyet reçetesine sıkı sıkıya bağlı kalması oldukça önemlidir.

Mide Balonu İçerisinde Ne Vardır?

Mide balonu içerisinde bulunan materyal, mide balonunun özelliklerine göre değişmekle beraber, genellikle kullanılan mide balonlarının silikon veya poliüretan malzemeden imal edilmiş olan esnek bir malzemedir ve içi serum ile doldurularak büyüklüğü ayarlanır.

Mide Balonu Nasıl Çıkartılır?

mide--balonuMide balonun nasıl çıkartılır sorusunun cevabı ise takıldığı gibi yani endoskopik yöntem ile çıkarıldığı yönündedir. Öncelikle endoskopi yardımıyla hastanın midesine yerleştirilen ve 4-8-12 ay boyunca midede kalan mide balonunun içerisindeki hava ve serum tıbbi aletler yardımıyla boşaltılır. Bu sayede balonda söndürme işlemi sağlanmış olur. Ardından söndürülen bu balon endoskopik yöntemle yemek borusundan mideye indirilen cihazlar sayesinde hastanın ağzından çıkartılır.

Yutulabilir mide balonu ise çıkarmaya ihtiyaç duymaz. Kendiliğinden eriyerek vücuttan bağırsaklar yolu ile atılır.

Mide Balonu Nasıl Takılır?

Kalıcı Mide Balonu için;

  • Mide balonu takılacak olan hasta en az 8-10 saat boyunca aç kalır.
  • Ardından aç karnına işlemin yapılacağı kliniğe gider ve hastaya yarı uykulu olacak şekilde sakinleştirici verilmek üzere damar yolu açılır. Bu sayede hastanın yaklaşık 15 dakika boyunca uyuması sağlanır. Bu nedenle mide balonu uygulaması esnasında hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez.
  • Öncelikle endoskop yardımıyla mide balonu midenin iç kısmına yerleştirilir. Bu esnada doktorun daha rahat uygulama yapabilmesi ve midenin iç yapısını daha net görerek ilerleyebilmesi için ışıklı ve küçük bir kamera olan endoskop kullanılır. Bu sayede mide balonu yerleştirme uygulaması esnasında yemek borusu ve onikiparmak bağırsağı da incelenerek detaylı bir endoskopik muayene de yapılmış olur.
  •  Eğer mide balonu uygulamasını riske atacak mide ülseri, gastrit veya reflü gibi bir rahatsızlık yoksa mide balonunun mideye yerleştirilme işlemi tamamlanır.
  • Balon mideye indirilirken sönük durumdadır. Şişirme işlemi balon midedeyken mavi renkli bir boya maddesi eklenmiş fizyolojik bir serum aracılığıyla yapılır. Fizyolojik seruma eklenen boya sayesinde balonda herhangi bir sızıntı veya delik olursa uygulama sonrasında hasta idrarında veya büyük tuvaletinde bunu fark ederek doktoru ile iletişime geçebilir. Böylece olası komplikasyonların çoğu da önlenmiş olur.
  • Ardından hastanın midesine yerleştirilen balon bu serum aracılığıyla 500 cc hacme kadar şişirilir ve işlem sona erer. Tüm bu süreç maksimum 15 dakika kadar sürmektedir.
  • İşlemin ardından hasta uyandırılır ve 1,5-2 saat kadar dinlenme odasına alınır. Kendisini iyi hissettiği anda taburcu olup günlük yaşamına devam edebilir.

Eriyen Mide Balonu;

Eriyen mide balonu için endoskopi gerekmez. Bu nedenle takılması kolaydır. Kişiye hap şeklinde balon yutturulur ve bu esnada skopi denen görüntüleme yöntemi ile mideye inişi gözlenir. Mide de ki yeri belirlendikten sonra şişirilir ve yine doğru konumda olduğuna emin olduktan sonra işlem bitirilir. Sonraki süreçleri tüm mide balonlarında aynıdır.

Mide Balonu Sonrası Bulantı Ne Zaman Geçer?

Midenin yerleştirilen balona alışma süresi olan 3 gün boyunca hafif bir mide bulantısı ve kusma şikayetinin olması oldukça normaldir. Bu süreçte hasta sadece sıvı beslenerek mideyi zorlamamaya gayret eder. Ardından 4. gün ile beraber yavaş yavaş katı beslenmeye geçilir ve bulantı şikâyeti de tamamen geçmiş olur.

Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?

Kilo verme süreci tamamlandıktan sonra ve mide balonunun baştan belirlenen süresi dolduğunda kalıcı mide balonlarının yine endoskopi ile çıkarılması gerekir. Tıpkı takılırken uygulanan süreç yaşanır.

Eriyen mide balonunda ise balonun çıkarılmasına gerek yoktur. 4 aylık süreç tamamlandığında eriyerek açılır ve küçülen balon bağırsaklar yolu ile vücuttan atılır.

Bir yanıt yazın