retinol kullanımıRetinol Nedir? Ne İşe Yarar? Soruları yaşlılık etkilerini uzaklaştırmak isteyen herkesin ilgi alanındadır. Yaşlılık etkileri 30’lu yaşlardan itibaren tüm insanlarda kendini göstermeye başlar. Bu etkiler kimi kişilerde genetik, cildin deformasyonu, sigara kullanımı, sık kilo alıp verme, kalitesiz kozmetik kullanımı, cilt hijyenini önemsememe gibi çeşitli nedenlerle daha yoğun görülmektedir. Yaşlılık etkileri cilt yüzeyinde kırışıklık, çizgi, kuruluk, çökme, sarkma, renk değişimi gibi deformasyonlarla kendini gösterir. Bu olumsuz etkileri önleyen ve gideren pek çok kozmetik, ilaç, uygulama mevcuttur. Ciltteki negatif etkileri gideren en önemli maddelerden biri de Retinol’dür. Retinol kullanımı gereken doz ve miktarlarda gerçekleştiğinde ciltte anti-aging etkisi oluşmaktadır.  

Ciltteki Kırışıklıklar Neden Oluşur?

Ciltte yaşlılık etkilerinin görülmeye başlaması kırışıklık oluşumuyla kendini gösterir. Kırışıklıklar derinin farklı tabakalarındaki hücre sayısının azalması, kolajenin kayba uğraması, mimik kullanımı, kuruluk, güneş ışınlarına maruz kalma, kötü hava koşulları, stres neticesinde oluşur. Ciltte kırışıklık oluşumu her insan için kaçınılmazdır. Yaşlanma, doğanın normal döngüsünde oluşmaması imkânsız bir durumdur. Fakat yaşlanmayı geciktirmek ya da etkilerini gidermek mümkündür. Ciltte yaşlanmanın oluşumu 25 yaşından itibaren başlar. Kişi cildinde yaşlanma etkilerini 30 yaşından sonra görmeye başlar. 

Yaşlanma Etkilerini Gidermek İçin En Uygun Yaş Nedir?

Yaşlanma etkileri 30 yaşından itibaren kendini göstermeye başlar. 25 yaşından itibaren yaşlılık karşıtı cilt bakım ürünleri kullanmak, stresten uzak durmak, sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar edinmemek, sağlıklı beslenmek, düzenli uyumak cilde oldukça faydalıdır. 25-30 yaş aralığında sağlıklı bir rutine girmek yaşlanma etkilerinin oluşmasını geciktirerek kişinin ilerleyen yaşlarda genç ve dinamik görünmesini sağlar. 

Retinol Nedir?

Retinol, A vitamininin cilt üzerinde etkisi olan bir türevidir. A vitamini takviyesi cilt üzerinde yenileme, hasarları onarma, hücreleri canlandırma etkisine sahiptir. Retinol katkılı ürünler kullanmak yaşlılık etkilerini önlemek ve gidermenin yanı sıra aydınlık, nemli, lekesiz bir cilt oluşumunu da sağlar. Retinolün krem ya da serum olarak kullanımı mevcuttur. Cilt bakımında kullanılan ürünün Retinol içermesine dikkat edilmelidir. Retinol istenirse saf olarak da kullanılabilir.

Retinol Ne İşe Yarar?

Retinol cilt için oldukça etkili bir maddedir. Ciltteki en etkin işlevi aknelerin tedavisi ve yeni akne oluşumunu önlemesidir. Akne oluşumu sebumun (yağ salgılayan kanallar) tıkanarak üretiminin engellenmesidir. Retinol cilt altındaki sebum üretimini dengeli bir düzeye getirerek akneleri yok eder. Kolajenin harekete geçmesini, elastin üretiminin artmasını sağlayarak cilt yüzeyinde dolgun, pürüzsüz bir etki yaratır. Bu sayede ciltteki kırışıklıklar yok olur, canlı, nemli bir yapı oluşur. Ciltteki deformasyonların giderilmesi, ciltte renk bütünlüğünün sağlanması, derinin en üst tabakası olan straum corneumun sağlıklı bir görünüme kavuşması Retinol ’un etkin maddesi A vitamini sayesinde sağlanır. Retinol yaşlanma karşıtı bir işleve sahiptir.

Retinol Nasıl Kullanılır?

Retinol gece kullanıldığında daha işlevsel bir maddedir. Bunun nedeni gece saatlerinin hem hücrelerin yenilenme zamanı olması hem de güneş ışınlarından uzak kalarak daha etkin olma özelliğidir. Retinol kullanımı için uyku öncesi zaman en uygun zamandır. Öncellikle yüz temizlenir. Yüzün temizlenmesinin ardından 30 dakika bir süre beklenmelidir. 30 dakikalık sürede cildin kuruması sağlanır ve tahriş oluşma riski azalmış olur. Retinol krem ya da serum formunda cilde minik dokunuşlarla uygulanır. Retinolün cilde ovalanmadan ve ince bir tabaka halinde uygulanması önemlidir. Retinolden sonra başka bir gece kremi ya da nemlendirici kullanılmak isteniyorsa mutlaka dermatoloğa danışarak hareket edilmelidir. Retinolle birlikte uygulama alanında asit içeren hiçbir kozmetik kullanılmamalıdır. Retinol kullanılan zamanlarda cilt hassaslaşacağı için gündüz açık havada mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır.

Retinol Kimler Kullanabilir?

Retinol ’un dermatolog denetiminde kullanılması gerekir. Retinol kullanımı için sağlanması gereken kriterler şunlardır:

  • Retinol kullanımı 30’lu yaşlardan itibaren tavsiye edilmektedir. Bazı yoğun deformasyona uğrayan ciltlerde ya da erken dönemde yaşlılık karşıtı önlem alma amacıyla 25 yaşından itibaren de kullanılmaktadır.
  • Hamile ya da emzirme dönemindeki kadınlar Retinol kullanmamalıdır.
  • Bazı cilt hastalıkları (egzama, gül hastalığı gibi) taşıyanlar Retinol kullanmamalıdır. Sedef hastaları doktor denetiminde kontrollü olarak kullanabilir.
  • Ciltte yara, kesik gibi oluşumlara sahip kişiler Retinol kullanmamalıdır.
  • Güneşte kalması gereken kişiler Retinol kullanımlarının yanı sıra mutlaka güneş kremi kullanmalıdır. 

Retinol her cilt tipi için uygun bir maddedir. Fakat aşırı derecede cilt hassasiyeti olan kişilerin mutlaka dermatoloğa danışarak kullanması gerekir.

Retinol Hangi Cilt Deformasyonlarında Etkilidir?

Retinol ’ün etkili olduğu cilt deformasyonları şunlardır:

  • Güneş lekesi
  • Yaşlılık lekesi
  • Kırışıklık, ince çizgiler
  • Akne, akne izi
  • Gözenekli cilt yapısı
  • Çatlaklar
  • Kuru ve pürüzlü cilt yapısı 

Retinol Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Retinol minik dozajlarda düzenli olarak birkaç hafta kullanılmalıdır. Birkaç hafta deneme süreci cildin Retinole vereceği tepkiyi ölçmek içindir. Cilt herhangi bir yan etki, tahriş, kızarıklık göstermezse kullanıma devam edilmesinde sakınca yoktur. Birkaç ay kullanımdan sonra Retinol ’ün etkisi ciltte tam anlamıyla hissedilebilir. İstenen etki gözlendiğinde rutin olarak kullanıma geçilebilir. Retinol’ün kullanımı kişiye bağlı bir durumdur. Kişi günlük rutinine de alabilir, dönemsel olarak da kullanabilir.

retinol Retinol Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Retinol kullanımı gece saatlerinde yapıldığında daha etkilidir. Gece uykuya dalma ile birlikte organların dinlenmesi ve hücrelerin yenilenmesi gerçekleştiği için Retinol daha etkili olmaktadır. Retinol ’ün güneş ışınlarının etkili olduğu gündüz saatlerinde uygulanmama nedeni güneş ışınlarının etkisiyle A vitamininin emilim gücünün azalmasıdır. Ayrıca cilt UV ışınlarına karşı daha hassas bir yapıya sahip olacağından tahriş olma olasılığı artmaktadır. Bu nedenle gece uyku öncesinde kullanımı önerilir. Retinol’ün kullanımı her mevsim gerçekleşebilir. Yaz aylarında gece Retinol kullanımından sonra cildin tahriş olma olasılığını ortadan kaldırmak için gündüzleri mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır.

Retinol Cilt İçin Hangi Faydaları Sağlar?

Retinol ’ün doğru dozda, doğru şekilde kullanmanın sağladığı faydalar şunlardır:

  • Kırışıklıkları önler/yok eder: Yaşlılık etkilerinin en belirgin görünümü olan kırışıklıklar Retinol ile giderilir. Erken yaşlarda uygulanan Retinol ile oluşacak kırışıklıklar engellenmiş olur. 
  • Akne sorunu giderilir: Akneli ciltlerde uygulanan Retinol yağ salgılayan kanalları düzenleyerek akneleri yok eder. Akne lekelerini giderir.
  • Ciltteki lekeler kaybolur: Ciltteki yaşlılık ve güneş lekeleri Retinol ile kaybolur. Cilt tonu bütünsel hale gelerek dengelenir.
  • Ciltteki deformasyonlar giderilir: Çeşitli cilt sorunları hücrelerin yenilenmesi, kolajen aktifleşmesiyle giderilir. Cilt pürüzsüz bir görünüme ulaşır.
  • Keratozis Pilaris tedavisinde etkilidir: Ciltte şiş ve dalgalı bir görünüm oluşturan bu hastalık Retinol ile tedavi edilir. Cilt sağlıklı bir yapıya kavuşur.
  • Epidermis tabakası kalınlaşır: Cildin en üst katmanı olan epidermis katmanı Retinol ile kalınlaşır, diri ve canlı bir yapıya ulaşır. Bu sayede dış etkenlere karşı daha dayanıklı ve güçlü bir hale gelmiş olur.
  • Gözenekler sıkılaşır, cilt elastikiyet kazanır. Kolajen üretimi artar. 

Retinol Kullanımının Riskleri Var Mıdır?

Retinol kullanımı bazı ciltlerde yan etkilere yol açabilir. Bu yan etkiler genellikle ciltte tahriş, kaşıntı, pul pul dökülme, kızarıklık, kuruluk gibi etkilerle kendini gösterir. Çok nadiren olarak da akne ve egzamada yanma, ciltte kabarıklık hissi, UV ışınlarına karşı aşırı hassasiyet gibi etkiler görülmektedir. 

Retinol kullanmaya başlayan kişi yan etkilerle karşılaştığında Retinol’ün kullanım dozajını düşürerek ya da iki günde bir, üç günde bir şeklinde uygulamaya geçerek yan etkilerin azalma durumunu gözlemleyebilir. Cildiniz için Retinol kullanırken A vitamini ağırlıklı besinler almamaya, Retinol içerikli başka kozmetik ürünler kullanmamaya özen göstermek yan etkileri azaltmada etkili olacaktır. Alınan önlemlere rağmen yan etkilerin azalması gözlenmiyorsa Dermatologla görüşerek cilt sorunları için başka çözümler aranabilir.

Retinol Hangi Gıdalarda Mevcuttur?

Retinol etkisi A vitamini içeren gıdaları tüketerek de edinilebilir. A vitamini ağırlıklı gıdalar; mercimek, havuç, ıspanak, pırasa, patates, bezelye, kırmızı biber, greyfurt, mango, karpuz, kavun gibi sebze ve meyvelerdir. Ayrıca süt, yumurta, tereyağı, balık yağı gibi hayvansal gıdalarda A vitamini ağırlıklıdır. Bu gıdalar tüketildiğinde vücut tarafından emilmekte ve Retinole dönüşmektedir. İçinde Retinol bulunan kozmetik ürünler ya da ilaçlar kullanmadan bu gıdaların tüketimine dikkat edilerek (belirli dozlarda) vücudun A vitamini ve Retinol ihtiyacı karşılanabilir.

Retinol Nasıl Alınmalıdır?

Vücudun Retinol ihtiyacı çeşitli yollarla karşılanabilir. A vitamininden zengin gıdaların belirli oranlarda, kontrollü olarak tüketilmesi bu ihtiyacı karşılar. Fakat cildin belirli bölgelerindeki deformasyonlar için cilde direkt uygulanan krem, serum gibi içerikler sorun çözümünde daha etkilidir. 

Piyasada Retinol içerikli pek çok ürün bulunmaktadır. Bunların Retinol yüzdesi, ilave vitamin ve destek bileşenleri birbirinden farklıdır. Kişi cilt deformasyonuna en uygun ürünü dermatoloğa danışarak belirleyebilir. Bazı ilaçlarda da Retinol bulunmaktadır. Cilt hastalıklarının tedavilerinde Retinol ağırlıklı ilaç kullanımı da etkili olmaktadır. Retinol ’ün alımı kişinin tercihi, cilt deformasyonunun cinsi, derecesi ve dermatoloğun önerisiyle şekillenmektedir.  

Retinol Hangi Ciltlerde Kullanılır?

Retinol her cilt tipinde kullanılabilen bir maddedir. Kuru, normal, yağlı, karma ciltler Retinol kullanabilir. Retinol bazı cilt deformasyonları ve hastalıklar için uygun değildir. Cilt sorunu yaşayan kişilerin Retinol kullanmadan önce dermatologla görüşmeleri ve doktor önerisiyle Retinolü kontrollü olarak kullanmaları uygun olacaktır.

İdeal Cilt Bakım Ürünlerinde Retinol Haricinde Neler Olmalıdır?

Cilt bakım ürünü seçerken içeriğinde hangi maddeleri ihtiva ettiğine dikkat edilmelidir. Retinol cildin A vitamini ihtiyacını karşıladığı için kaliteli bir bakım ürününün olmazsa olmazıdır. Retinol ’ün yanı sıra hiyalüronik asit, C vitamini, seramid, bakuchiol, glikolik asit cilt deformasyonlarını gidermede etkilidir.

Saf Retinol Nedir?

Saf Retinol, serum şeklinde kullanımı bulunan konsantre içerikli Retinol ’dür. Serumda Retinol içeriği yüzde 1 ile binde 1 arasında değişir. Cildin ihtiyacı ve deformasyon oranına göre Resitol konsantre oranı içeren ürünler tercih edilmelidir. 

Saf Retinol etkisi hem cildin üst tabakasındaki hücrelerin yenilenmesini hem de cildin ihtiyacı olan nemi sağlamasıdır. Cildin ihtiyacı olan nemin sağlanması su kaybını önleme özelliğinden gelmektedir. A vitamini etkisi hem kolajen artırımını hem de cildin su tutmasını sağlar. Retinol kullanımıyla nemli, parlak, aydınlık bir cilt yapısı oluşur.

Retinol ’ün Göz Çevresinde Kullanımı Nasıldır?

Cildin diğer noktalarındaki Retinol kullanımı göz çevresi söz konusu olduğunda geçerli değildir. Göz çevresi hassas ve ince deriye sahip bir bölge olduğu için farklı Retinol kullanımı gerektirir. Normal cilt ürünleri göz çevresinde uygulandığında tahriş ve ekstra deformasyon oluşturabilir. Göz çevresi için özel üretilmiş Retinolü içerikler mevcuttur. Daha yağlı bir yapıya sahip olan bu ürünler göz çevresini ekstra korumaktadır. Daha düşük oranlarda Retinol içeren göz çevresi ürünleri olumlu bir etki sağlamaktadır. Özellikle göz çevresindeki kırışıklıklarda oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Retinol İçeren Ürünlerin Akneler Üzerindeki Etkisi Nasıl Oluşur?

Akne, cildin yağ kanallarının (sebum) tıkanması, şişmesi ve çeşitli bakterilerle iltihap oluşması sonucu derinin dış yüzeyinde meydana gelen bir oluşumdur. Akne oluşumu cildin tabakalarının sağlığının bozulması olarak da yorumlanabilir. Akne tedavisinde en etkili madde Retinol ’dür. 

Retinolü ürünlerin kullanımı yağ kanallarının tıkanmasını engeller, gözeneklerin sıkışmasını sağlar. Mevcut akne oluşumları Retinol sayesinde yok olur ve yeniden oluşması engellenir. Kişinin tedavi sürecinde ve sonrasında Retinol kullanımının yanı sıra cildi temiz tutması, sağlıklı beslenmesi, sigara gibi alışkanlıkları bırakması, stresten ve hava kirliliğinden uzak durması da pürüzsüz, parlak, genç bir cildin sürekliliğinde etkilidir.

Retinol Kullanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Retinol içerikli pek çok ürün kullanıma hazır halde piyasada bulunmaktadır. Bu ürünleri kullanmadan önce içerikleri incelenmeli, hangi oranda hangi maddeyi ihtiva ettiği öğrenilmelidir. En doğrusu bu ürünlerin Dermatolog önerisiyle kişiye en uygun olacak şekilde kullanılmasıdır. 

Retinol kullanımında dikkat edilmesi gereken pek çok unsur vardır. Bu unsurlar Retinol içerikli ürünlerin etkisini tam olarak oluşturmasında oldukça önemlidir:

* Retinol kullanırken mutlaka gündüzleri açık havada güneş koruyucu krem kullanılmalıdır. 

* Retinol alırken sağlıklı gıdalar tüketilmeli, antioksidan alınmalıdır. Antioksidan derinin en üst katmanında (epidermis) oluşabilecek deformasyonları minimum düzeyde tutar. 

* Retinol kullanımından önce ya da sonra nemlendirici kullanılarak cilt nemli, canlı bir hale getirilebilir. Kaliteli bir nemlendiriciyi Retinol ile birlikte kullanmak Retinol ’ün etkisini arttırmaktadır.

* Retinolü ürünlerin hava ve ışık almamasına özen gösterilmelidir. Kullanılan ürünün kapağı açık bırakılmamalıdır. Kullanıma yetecek miktarda ürün her seferinde ambalajdan alınmalıdır.

Yaz Mevsiminde Retinol Nasıl Kullanılır?

Güneş ışınlarının daha dik ve uzun sürelerde geldiği yaz mevsiminde Retinol kullanımı kontrollü olmalıdır. Retinolün etken maddesi A vitamini UV ışınları hassasiyetini arttıran bir maddedir. Bu nedenle yaz aylarında Retinol içeriği binde 1, binde 2 oranında oluşan ürünler tercih edilmelidir. Retinol kullanırken mutlaka güneş koruyucu krem kullanılmalı, uzun süreler güneş altında kalınmamalıdır.  

Her Gün Retinol Kullanılır Mı?

Retinol kullanımında cildin öncelikle Retinol maddesine alışması gerekir. Bu nedenle ilk zamanlarda gün aşırı ya da üç günde bir kullanım cildin hassasiyetini anlamada ve cildi alıştırmada önemlidir. Ciltte yan etki gözlenmiyorsa her gün kullanıma geçilebilir. Retinol’ün gece kullanılması yan etki oluşumunu azaltacağı ve daha etkili sonuçlar alınacağı için gündüz kullanıma göre daha uygun bulunmaktadır.

Retinol ve Retinal Farkı Nedir?

Retinol ve Retinal her ikisi de A vitamininin türevleridir. Retinol çok az aside sahip bir içeriktir. Pek çok krem, serum ürünlerine dahil edilerek kullanımı mevcuttur. Retinal ise daha asit yoğunluklu olduğu için etkisi daha hızlı ve fazladır. Retinal kullanımının kontrollü olması gerekir. Ciltte pul pul dökülme, kuruma, tahriş, alerji yapma ihtimali daha yüksektir. Retinal ürünleri daha maliyetli ürünlerdir. Retinol kullanımının yetersiz kalacağı cilt deformasyonlarında doktor denetimiyle Retinal ağırlıklı ürünler fayda sağlayabilir. Retinal kullanırken de Retinol kullanımında olduğu gibi mutlaka güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Her iki ürün de yaşlılık etkilerini giderici, cildi pürüzsüz, genç, sıkı bir görünüme ulaştıran maddelerdir.

Retinol’lü Ürünlerin Fiyatları

Retinol’lü ürünlerin fiyatları içerdiği Retinol oranı, başka hangi bileşenleri içerdiği, marka değeri, gramajı gibi çeşitli faktörlere göre belirlenir. Piyasada çeşitli fiyat aralıklarında Retinol’lü ürün bulunmaktadır. Retinol’ün sağladığı etki her kişide farklı olacağı için deneyerek ve doktorun önerdiği markalar tercih edilerek en uygun Retinol’lü ürün belirlenebilir. Retinol’ün ciltte yarattığı etki ve yaşlanma karşıtı işlevi düşünüldüğünde Retinol’lü ürünler pahalı değildir.

Bir yanıt yazın