ürtiker- kurdeşenKişilerde kaşıntı, döküntü ve kızarıklık gibi belirtiler ile ortaya çıkan ürtiker yani kurdeşen hastalığı bir cilt rahatsızlığıdır.

Kurdeşen her yaştan bireyde görülebilecek sıkça rastlanan bir cilt rahatsızlığıdır. Kurdeşen yaşayan kişilerde erken tedavi ve tanı ile durum kontrol altına alınabilmektedir. Günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen kurdeşen rahatsızlığının günümüzde uygulanan ve etkili olan tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Birçok faktörden dolayı kurdeşen hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Ürtikeri tetikleyen durumlar her kişide farklılık gösterse de belli başlı nedenler dolayı tetiklenmektedir.

Kurdeşen Nedir?

Kurdeşen yani ürtiker; Farklı sebeplerden dolayı kişilerde vücutta görülen kabarıklık, kızarıklık, deri döküntüsü ile kendini gösteren cilt rahatsızlığıdır. Ürtikeri aslında bir hastalık olarak değil de bir belirti olarak görmek gerekir. Birçok nedenden dolayı kişilerde ürtiker tetiklenebilmektedir. Ürtikerin ortaya çıkmasına neden olan durumu tespit edip o hastalığın tedavini de yapmak gerekir. Kurdeşen iki farklı evrede incelenir. Akut ve kronik ürtiker olarak ikiye ayrılır. İkiye ayrılma durumu etkisini gösterdiği süre zarfından dolayıdır. Ürtiker eğer 6 haftadan fazla bir süre boyunca kendini gösteriyor ise kronik başlığında incelenir. Daha az süreli durumlarda ise akut olarak değerlendirilir. Süre konusunun dışında akut ve kronik durumunu etkileyen farklı konularda vardır.

Akut Ürtiker: Sıklıkla enfeksiyonlar, antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genellikle 3 haftalık zaman diliminde iyileşme göstermektedirler.

Kronik Ürtiker: 6 haftadan daha uzun sürmektedir. Çoğu durumda neden ortaya çıktığı ile ilgili teşhis konulamamaktadır. Altta yatan sebepler araştırılmakta fakat %20 sinden azında bir sebep tespit edilebilmektedir.

Kurdeşen (Ürtiker) Neden Olur?

kurdeşen-ürtikerKurdeşenin ortaya çıkmasında çeşitli etkenler bulunmaktadır. Vücudumuzun alerjiden sorumlu bağışıklık hücrelerinin gösterdiği bir reaksiyondur. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu zamanlarda kendini gösterme ihtimali daha yüksektir. Ürtikerin ortaya çıkma nedenlerini sıralayacak olursak;

  • Enfeksiyonlar, soğuk algınlıkları
  • İlaçların yan etkisi,
  • Egzersiz ve antrenman, (fiziksel ürtikerler)
  • Soğuk veya sıcak, (fiziksel ürtikerler)
  • Böcek ısırıkları,
  • Nadiren tüketilen besinlerin oluşturduğu veya tetiklediği alerjik durumlar,
  • Tiroid hastalıkları,
  • Kanser hastalıkları
  • HIV

Gibi nedenlerden dolayı tetiklenebilmektedir.

Ürtiker sıcak veya soğuk bir alana temas ettikten sonra ve bazı hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Akut ürtiker genellikle tedaviyle 3 hafta içinde kendini sınırlar ve geriler. Kronik ürtiker ise yıllarca sürebilir. Muayene ile birlikte kronik ürtikere neden olan sebepler teşhis edilip ona uygun olarak bir tedavi protokolü oluşturulmalıdır.

Ürtiker (Kurdeşen) Belirtileri

Hastalığın belirtileri çoğu kişide aynıdır. Genellikle bireyler kendileri de ürtikeri tanımlayabilir. Aşağıda yer alan belirtileri gördüğünüzde ve bu belirtiler uzun süre kendini gösterdiğinde bir doktor muayenesi şarttır. Ürtiker belirtileri;

  • Cildin farklı bölgelerinde kaşıntı,
  • Ciltte dökülme,
  • Kızarıklık,
  • Şişkinlik,
  • Baş dönmesi,
  • Nefes darlığı,
  • Dudak, göz ve dil kısmında şişme durumlarıdır.

Eğer kişilerde özellikle baş dönmesi, nefes darlığı, dudak-göz-dil kısmında şişme görülüyor ise bu ürtikere solunum yollarının eşlik ettiği belirtisidir. Bu durum boğaz ve dil şişliğiyle birlikte nefes alamamaya kadar gidebildiği için acil durum teşkil eder, bu bulgular varlığında hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.  Bu gibi durumlar acil müdahaleye neden olan semptomlardır.

Kurdeşen (Ürtiker) Tanı ve Teşhisi

Kurdeşen hastalığının tanı ve teşhisi hekim tarafından fiziksel muayene ile kolayca anlaşılabilir. Doktor muayenesinde fiziksel tanı sonrasında gerekli görürlerse çeşitli testler isteyebilmektedir. Kan veya alerjik testler ile kesin tanı konulabilmektedir. Test eğer doktor gerekli duyar ise yapılmaktadır. Çoğu ürtiker tanısında fiziksel muayene yeterli olmaktadır. Fiziksel muayenede genellikle hastanın beslenme düzeni, tıbbi geçmişinin incelenmesi ve hikayesi dinlenir. Tüm bunlara bağlı olarak genellikle ürtiker nedeni kolayca belirlenmektedir.

Kurdeşen (Ürtiker) Tedavisi

Doktorunuz genellikle antihistaminikler ile tedavinize başlar. Bu ilaçları düzenli olarak kullanmak kurdeşenin kısa sürede iyileşmesini destekleyecektir. Bu ilaç çeşitleri doktor muayenesinde ve kontrolünde kullanmalıdır. Antihistaminiklere cevap vermeyen durumlarda kısa süreli kortizon tedavileri kullanılabilmektedir.

Kronik ürtiker tedavisinde biyolojik tedaviler uygulanabilmektedir. Bu tedaviler genellikle aylık yapılan aşılar şeklindedir. Dermatoloji uzmanı tarafından reçete edilen bu ilaçla, aylık aşı tedavisi ile ürtiker kişilerde kontrol altına alınabilmektedir.

Ürtiker (Kurdeşen) Önlemek İçin Öneriler

Eğer altta yatan tetikleyici bir sebep saptandıysa, bu etkeni ortadan kaldırmak kurdeşeni engellemeye yardımcı olabilir.

Ürtiker (Kurdeşen) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Hastalık hakkında sıkça sorulan soruları cevapları ile birlikte aşağıdan bulabilirsiniz.

Ürtiker Bir Hastalık Mıdır?

Tıpta ürtiker hastalık olarak değil de belirti olarak kabul edilmektedir.

Ürtiker İçin Tedavi Şart Mıdır?

Akut ürtiker durumunda genellikle 2-3 hafta içerisinde hasta kendiliğinden iyileşir fakat semptomları baskılamak amacıyla tedavi verilir. Şiddetli akut ürtiker, nefes darlığı veya Kronik ürtikerde ise tedavi mutlaka gereklidir.

Ürtiker Tekrar Eder mi?

Tekrar edebilir. Altta yatan sebep çoğunlukla belli değildir, fakat fiziksel ürtikerler gibi altta yatan sebebin belirlendiği durumlarda, bu sebeplerden kaçınarak korunmak mümkündür.

Ürtiker Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkisi Çok mu?

Her ilaçta olduğu gibi ürtiker tedavisinde kullanılan ilaçlarda da yan etkiler bulunmaktadır. Hekim kontrolünde kullanılması bu yan etkileri en aza indirir. Antihistaminik ilaçların en sık görülen yan etkileri uyku hali, halsizlik gibi yan etkilerdir ve geçicidir.

Ürtiker (Kurdeşen) Tedavi Fiyatları

kurdeşenÜrtiker (kurdeşen) tedavi fiyatlarında doktor tecrübesi oldukça önemlidir. Ayrıca hastanın hangi nedenlerden dolayı ürtiker olduğunu teşhis etmek için bir takım tanı ve testler gerekebilir. Günümüzde ürtiker için çok fazla ilaç tedavisi uygulanmasa da kronik durumlarda baskılayıcı ilaçlar, aşı tedavileri yapılabilmektedir. Bu gibi durumlarda hangi ilaçların kullanıldığı, ne kadar süre boyunca aşı yapıldığı gibi konular da fiyatı etkileyebilmektedir.

Sağlık Bakanlığının kuralları gereği internet sayfalarında sağlık işlemleri ile ilgili fiyat vermek doğru değildir. Tecrübeli ve hasta memnuniyeti yüksek doktorların tedavinizi yapması fiyatları da artabilmektedir. Ürtiker (kurdeşen) tedavi fiyatları ve muayene ücretleri hakkında daha fazla bilgi almak için bize iletişim sayfamızda yer alan bilgilerden ulaşabilir kolayca randevu oluşturabilirsiniz. Randevu aldıktan sonra kliniğimizde yer alan çalışan ve doktorlar ürtiker (kurdeşen) tedavi fiyatları hakkında aklınıza takılan tüm soruları cevaplayacaktır. Daha sağlıklı olmanız ve kendinizi daha mutlu hissetmeniz için birçok hastalığın tedavisinde alanında uzmanlarımız ile hizmet veriyoruz. +902122414624 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak ürtiker (kurdeşen) tedavi fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kurdeşen (Ürtiker)” İçin 2 Sıkça Sorulan Sorular

  1. ismail dedi ki:

    Kurdeşen oldum iğne yapıldı tı p fakultesinde geçer gibi oldu sonra her yerimde morarmalar oluştu sebebi nedir acaba

    1. quartz dedi ki:

      Merhaba, görmeden karar vermek çok zor ama kurdeşen dediğimiz egzama nın nedeni ve buna göre tedavisini yapmamız gerekir. Bize muayeneye gelir yada fotoğraf gönderebilirseniz daha çok yardımcı olabiliriz. Teşekkürler

Bir yanıt yazın