cilt kanseri belirtileriCilt kanseri belirtileri ve tedavisi sağlıklı bir hayat için zaman kaybetmeden yapılması gereken önemli işlemlerdir.

Cilt kanseri günümüzde özellikle gençlerin de risk grubunda olduğu ciddi bir hastalık türüdür. Bilinen tüm kanser çeşitleri arasında cilt kanseri en sık rastlanan çeşittir. Cilt kanserinin ortaya çıkmasından birden fazla bilinen nedenler yer almaktadır. Hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkisi ile cilt kanseri çoğu kişide ortaya çıkabilmektedir.

Cilt (Deri) Kanseri Nedir?

Cilt kanseri tiplerine göre tedavi şekli, prognoz değişir.

En sık görülen cilt kanseri tipleri:

  • Skuamöz hücreli karsinom
  • Bazal hüreli karsinom
  • Melanom
  • Merkel hücreli karsinom
  • Kutanöz metaztazlar

Bunlar arasında gençlerde de görülebilen ve benlerin değişimiyle oluşabilen formu (benlere benzeyen) melanomdur. Derimize renk veren pigmentlere melanin denir. Melanin pigmenti ise melanosit isimli cilt hücreleri tarafından üretilmektedir. Melanomun ortaya çıkmasında bu hücreler etkilidir. Melanosit isimli hücrelerin normalin dışında yani kontrolsüz bir şekilde büyümesi veya çoğalması gibi durumların sonucunda cilt kanseri ortaya çıkmaktadır.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar göstermiştir ki melanom vakaları zaman geçtikçe artmaktadır. Melanom tedavi edilmediğinde her yüz hastadan birinde ölüm ile sonuçlanmaktadır. Vakaların ölüm ile sonuçlanmaması için diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da erken tanı ve tedavi hayat kurtarmaktadır.

Melanom görülen kişilerde ki temel sorun cilde renk veren hücrelerin dengesiz bir şekilde anormal olarak büyümesidir. Hastalığa sahip kişilerde yapılan araştırmalar göstermiştir ki güneş ışığına doğrudan ve çok fazla maruz kalmak hastalığın kendini göstermesine büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle uzmanlar özellikle yaz aylarında güneş ışığına doğrudan maruz kaldığımız için cildimize uygun özelliklerde koruma düzeyi yüksek güneş kremleri kullanmamızı önermektedir.

Cilt Kanseri Çeşitleri

cilt kanseriCilt kanserinin bilinen üç çeşidi vardır. Bunlar;

1) Bazal Hücreli Kanser

Bazal hücreli kanser türü bazoloid görünümlü hücre üreyişinden adınız almıştır. Genelde baş boyunda görülür. İncimsi kenarlı kabarıklıkları olan ortada küçük bir ülser en tipik görünümüdür.

2) Skuamöz Hücreli Karsinom

Skuamoz hücrelerden kaynaklanan cilt kanseri tipidir. Sıklıkla baş boyunda ve 50 yaşından sonra izlenir.

3) Melanom Cilt Kanseri

En tehlikeli cilt kanseri türlerindendir. Cilde renk veren pigmentleri üreten hücrelerin transformasyonu sonucu oluşur. Kadınlarda gövde erkeklerde kol ve bacakta sık görülür. Diğer türlere göre ortaya çıkma ihtimali düşük olsa bile gençlerinden de risk altında olduğu, oldukça riskli bir kanser türüdür. Genellikle 40 yaş altı yaş grubunda ortaya çıkmaktadır. Melanom cilt kanseri tehlikeli olduğu için hastalığın erken tanısı ve tedavisi hayat kurtarıcı olabilmektedir.

Cilt Kanseri Neden Olur?

Cilt kanserinin oluşmasında genetik ve çevresel birçok faktör bulunmaktadır. Cilt kanseri nedenleri;

  • Uzun süre boyunca güneş ışığına doğrudan maruz kalmak,
  • Güneş yanıkları geçirmiş olmak (özellikle çocukluk döneminde)
  • Ebeveyn veya ailenin başka bir üyesinde cilt kanserinin olması,
  • Radyasyonun yoğun olduğu yerlerde çalışmak veya buna maruz kalmak,
  • Solaryum gibi zararlı ışınlara doğrudan ve uzun süre maruz kalmak,
  • Genetik özellikler (Ten renginin açık olması, çilli olmak, kızıl saçlı olmak vb.),
  • Genel olarak vücudunda ben sayısının yüksek olması,
  • Sigara, alkol vb.

Cildimizde meydana gelen değişiklikleri takip etmek, düzenli kontrollerden geçmek genel sağlığımızı korumak için önemlidir.

Deri Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda yer alan belirtilerden birini gördüğünüze mutlaka dermatoloji uzmanlarına gidip muayene olmalısınız. Erken tanı ve tedavi hastalığın seyrini olumlu yönde değiştirmektedir. Cilt kanseri belirtilerini sıralayacak olursak;

  • Cildin herhangi bir yerinde kabuklu ve kanaması olan lezyonların oluşması,
  • Beninizde asimetri, büyüme, kabuklanma, kanama, sertleşme, şişlik vb. değişikliklerin oluşması
  • İyileşmeyen yaralar
  • Ciltte renksiz, kabarık veya kırmızı renkte yumru şeklinde belirtiler,
  • Cildinizde ben artışı, var olan benlerin 5 mm’den büyük olması,
  • Yeni çıkan benlerin şekillerinin farklı ve düzensiz olması,

Yukarıda yer alan belirtiler cilt kanserinin en belirgin belirtileridir. Cildimizi sık sık kontrol edip yukarıda yer alan belirtilerden birini gördüğümüzde paniğe kapılmadan doktor muayenesine gitmeniz cilt sağlığımız için büyük önem taşımaktadır.

Cilt Kanserinde Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Cilt kanserin tanı yöntemleri dermatolojik muayene ve gerekirse cilt biyopsisi ve patoloji sonucu ile yapılmaktadır. Dermatoloji uzmanı, dermoskop adı verilen aletle cilt lezyonunuzu muaye eder. Eğer riskli bulursa tamamını çıkarır veya 3-4 mm’lik bir biyopsi alır. Muayenede dermatoskopi yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde lekeleri veya benleri daha yakından incelemek için lezyonları 100 kat büyüten mikroskop benzeri bi cihaz kullanılmaktadır. Cilt biyopsisi ile alınan parça patolojiye gönderilir ve genellikle bu şekilde kesin tanı konulmaktadır. Biyopsi işlemi için şüpheli alanda parça alınıp incelemeye gönderilir. İnceleme sonucuna göre tedavi süreci başlayacaktır.

Cilt Tümörü Nedir ve Tanısı Nasıl Yapılır?

Cilt tümörü: cildin herhangi bir yerinde ortaya çıkarak kendini gösteren, genellikle kabarık ve farklı renkte olan lezyonlara denilmektedir. Tümör iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Çoğu kişide bulunan iyi huylu tümörler ben ve siğil örnekleri olabilir. Kötü huylu olanlar ise cilt kanserleridir.  Cilt kanserlerinde dikkat edilmesi gereken türler malign melanom isimli cilt kanseri türüdür.

Cilt tümörü tanısı için dermatolog tarafından dermoskopik inceleme yapılır. Sonrasında sorunlu alandan parça alınıp biyopsiye gönderilir. Biyopsi sonucuna göre hangi cilt kanseri türü olduğu ve hangi tedavi yöntemi uygulanacağına karar verilir.

Cilt Kanseri Tedavi Yöntemleri

Cilt KanseriCilt kanseri tedavi yöntemlerinde hastaya hangi tedavinin uygulanacağını hastanın durumu, hastalığın boyutuna göre değişkenlik göstermektedir. Günümüzde cilt kanseri tedavisinde kullanılan belli başlı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Birden fazla farklı tedavi yöntemi olsa da tedavi de genel amaç kanserli hücreyi ciltten uzaklaştırmaktır. Ayrıca tekniklerin herhangi biri uygulanırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu tedavi sonrası estetik görünümün bozulmamasıdır. Bazı cilt kanserleri el, kollar veya yüz gibi göz önünde olan alanlarda kendini gösterir. Bu alanlarda tedavi amaçlı uygulanan yöntemlerden sonra iz kalması kişilerin estetik görünümünü bozmaktadır. Daha sonrasında herhangi bir estetik müdahaleye gerek kalmaması için tedavi yöntemlerinin uzman doktorlar tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır. Cilt kanseri tedavi süresi boyunca uygulanan uygulamalar;

Mohs Mikroskopik Cerrahisi

Bu cerrahi uygulama ile kanserli hücrelerin tamamı çıkarılır. Mohs yönteminde ameliyat esnasında parça patolojiye gönderilir ve frozen kesitlerde sınır kontrolü yapılır. Sınırda patolog tümörlü hücre görmeyene kadar işlem devam eder. Bu nedenle mohs sonrası nüks riski oldukça düşüktür. Melanom cilt kanseri hariç diğer cilt kanseri türlerinde kullanılabilmektedir. Kanserli hücreler yani tümör çıkarılırken sorunlu bölgede işlev kaybının yaşanmamasına dikkat edilir. İşlev kaybı ve estetik görünümde kötüleşme olmaması için bu cerrahi operasyonu uzman bir doktorun yapması şarttır.

Eksizyonel Cerrahi

Diğer bir cilt kanseri cerrahi yöntemi olan Eksizyonel yöntemi erken tanı konulmuş hastalara uygulanabilmektedir. Bu cerrahi operasyon ile kanserli hücreler sorunlu alandan çıkarılmaktadır.

Kriyoterapi

Genellikle küçük bir alanda ortaya çıkmış, bazal hücreli kanser ve benzeri cilt kanseri vakalarında kullanılan bir yöntemdir. Operasyon yapılırken lokal anesteziye gerek duyulmaz. İşlemde sıvı nitrojen kullanılmaktadır. Donma işlemi ile kanserli hücrelerden kurtulmak ve hastalığı iyileştirmek amaçlanmaktadır.

Radyoterapi

Bu yöntemde X ışınları ile kanserli hücreleri tedavi etmek amaçlanmaktadır. Ameliyat edilmeyen veya dokunun birçok yerine yayılmış olan kanser çeşitlerinde kullanılan bir yöntemdir. Radyoterapi diğer tedavi yöntemleri ile birlikte de kullanılabilmektedir.

Cilt (Deri) Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Cilt kanserinden korunmak için belli başlı durumlara dikkat ettiğiniz hastalığa yakalanma riskini de en aza indirgemiş olursunuz. Cilt kanserinden korunma yolları tavsiyeleri;

*****Cilt kanserinde en önemli erken tanı yöntemi, kişinin kendi vücuduna her ay 15 dk yaptığı kişisel muayenedir. Banyo sonrası çıplakken aynada sırtınız da dahil olmak üzere, yüz, boyun ve tüm vücudunuzda mevcut benleriniz, yeni çıkan oluşumlarınızı kontrol edin. Herhangi bir değişiklik durumunda dermatoloğa başvurun.

  • Özellikle yaz aylarında güneşe doğrudan maruz kaldığınız zamanlar için mutlaka koruma düzeyi yüksek bir güneş kremi kullanın. Saat 10.00-16.00 arasında mümkün olduğunca gölge alanlara durmayı tercih edin. Güneş ışınlara doğrudan ve uzun süre maruz kalmak cilt kanserinin en önemli nedenlerinden biridir.
  • Güneşin sıcaklık derecesinin yüksek olduğu mevsim ve saatlerde mutlaka koruyucu aksesuarlar kullanın. Örneğin şapka, fular ve gözlük takarak kendinizi koruyabilirsiniz.
  • Sadece yaz aylarında değil her mevsim güneş kremi kullanmaya özen gösterin.
  • Solaryum gibi cilt rengini değiştiren yüksek ışınlar ile yapılan uygulamalardan uzak durun.
  • Vücudunuzun her yerini düzenli olarak kontrol etmeye çalışın. Herhangi bir kızarıklık, benlerde büyüme veya farklı bir durum ile karşılaştığınızda mutlaka bir doktora muayene olun.

Cilt Kanseri Tedavi Fiyatları

Cilt kanseri tedavi fiyatları hakkında kesin bir bilgi verilmemektedir. Kanserin türü, hangi aşamada olduğu, tedavi için hangi yöntemin kullanılacağı, doktor tecrübesi fiyatı etkileyen unsurlardır. Sağlık Bakanlığının kuralları gereği internet sayfalarında sağlık işlemleri ile ilgili fiyat vermek doğru değildir. Tecrübeli ve hasta memnuniyeti yüksek doktorların tedavinizi yapması fiyatları da artabilmektedir. Cilt kanseri tedavi fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için bize iletişim sayfamızda yer alan bilgilerden ulaşabilir kolayca randevu oluşturabilirsiniz. Randevu aldıktan sonra kliniğimizde yer alan çalışan ve doktorlar cilt kanseri tedavi fiyatları hakkında aklınıza takılan tüm soruları cevaplayacaktır. Daha sağlıklı olmanız ve kendinizi daha mutlu hissetmeniz için birçok hastalığın tedavisinde alanında uzmanlarımız ile hizmet veriyoruz. 02122414624 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak cilt kanseri tedavi fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın