Cilt problemleri kişilerin sosyal hayatları açısından rahatsızlık duyduğu ve en sık rastlanan sağlık sorunlarındandır. Medikal alandaki teknolojinin giderek gelişmesi sayesinde kişinin vücudunda veya yüz bölgesinde bulunan, sosyal hayatını ve özgüvenini etkileyen lekeler için çeşitli lazer tedavileriyle çözüm önerileri sunulmaktadır. 

Lazer leke tedavileri sayesinde, zamana ve dış faktörlere bağlı olarak cilt yüzeyinde oluşan sivilce ve yara izi ile yaşlılık ve güneş lekelerinin görünümlerinde yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. Fraksiyonel Lazer, Baby Face yani Thulium Lazer ve Q Switch Lazer leke tedavisinde sıklıkla kullanılan en etkili lazer cihazlarından bazılarıdır.

Bu cihazlarla yapılan uygulamalarda farklı dalga boylarında etkili olan lazer ışınları devreye girerek kişinin rahatsız olduğu cilt kusurlarının ortadan kaldırılması hedeflerken, doktorun uygun göreceği sıklıkta tekrarlanan seanslar sayesinde de şikayetlerin büyük oranda giderilmesi sağlanır.

Kliniğimizde kullandığımız en etkili leke tedavisi lazerlerini sıralayacak olursak;

Baby Face Beauty Lazer:

baby face lazer Thulium lazer ile yapılan Baby Face Beauty, bir cilt yenileme uygulamasıdır. Ciltte açılan mikro kanallar aracılığıyla cildin ihtiyacı olan vitamini cilde yedirir. Böylece cildin alt katmanlarına anti-aging etkisi sağlanır ve cilt daha parlak bir görünüme kavuşur.

Cilt gençleştirme, kırışıklık giderme, cilt beyazlatma, yara- akne sorunlarını giderme, anti-aging bakımı, pigment azaltılması ve melazma sorunlarının giderilmesi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kişinin ihtiyacına göre 1- 2 hafta aralığında 3- 4 seans kadar uygulanabilmektedir. Uygulamanın ardından kişide gözle görülür sonuçlar elde edilmektedir.

Fotona SP Dynamis:

Estetik cerrahi ve jinekolojide kullanılan Fotona SP Dynamis kalıcı sonuçlar sağlayan bir lazer çeşididir. Yüz, el, dekolte ve bacaklar gibi kişinin tüm deri bölgesinde uygulanabilmektedir. Genel olarak, leke tedavilerinde, akne- yara tedavilerinde, cilt yenilemede, çatlak tedavilerinde, aşırı terleme ve genital estetik tedavilerinde tercih edilmektedir. Yüksek dalga boyuna sahip olması sayesinde cildin alt katmanlarına ulaşan bu lazer uygulaması, ciltteki lekelerin en iyi şekilde iyileşmesini amaçlamaktadır. Her mevsim uygulanabilen Fotona SP Dynamis, 3- 5 seans aralığında fark edilir sonuçlara ulaşmanızı sağlamaktadır.

Q-Switch Lazer:

Ciltteki kusurların giderilmesini sağlayan Q-Switch lazer, genellikle güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri ve istenmeyen dövmelerin silinmesinde tercih edilmektedir. Sahip olduğu teknoloji sayesinde sorunlu bölgeyi hedef alan bu lazer uygulaması cildin etrafındaki dokuya zarar vermez ve kısa sürede lekelerin giderilmesini sağlar. Seans süresi yaklaşık 15 dakika süren uygulamada ilgili bölgeye anestezik krem sürülür. Bu sayede kişi uygulama sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez.

Fraxel Dual:

Cilt lekelerinde sıklıkla tercih edilen lazer uygulamalarından biridir. Uygulama sırasında cilde kontrollü bir şekilde hasar verilerek cildin hızlı bir şekilde kolajen üretmesi sağlanmaktadır. Kolajen üretiminden sonra cilt kendini iyileştirmeye başlamaktadır. Bu uygulama, akne, yara- yanık tedavisi, çatlak, leke tedavisi ve ameliyat izlerinin giderilmesi için kullanılmaktadır. Uygulamadan sonra 5-7 gün aralığında cilt pembe rengini almaktadır ve ilk 3 ay boyunca cildin kendini iyileştirme süreci devam etmektedir.

Morpheus:

morpheus Diğer adıyla fraksiyonel iğneli radyofrekans uygulaması olan Morpheus lazer, cilt yenileme alanında oldukça tercih edilmektedir. Uygulamadan önce kişiye cilt analizi yapılır ve seans sayısı belirlenir. Uygulama esnasında ise, cildin alt katmanına kontrollü bir şekilde travma etkisi yaratılır ve vücuttaki kolajen üretiminin artması sağlanır. Ardından cildin iyileşme süreci başlamış olur.

35-40 dakika aralığında süren seanslardan önce uygulamanın yapılacağı bölge anestezik kremle uyuşturulur. Yara izleri, hamileliğe bağlı oluşan çatlakların giderilmesi, leke tedavisi, cilt yenileme, vajinal daraltma ve göz çevresi morluklarının hafifletilmesi gibi birçok alanda kullanılan lazer uygulamasında, kişi ilk seanstan itibaren fark edilir sonuçlar görebilmektedir.

Cilt Lekeleri Lazerle Geçer mi?

Kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyen kozmetik sorunlardan biri olan cilt lekelerinin en sık rastlanan nedenleri güneş, akne, gebelik ve yanlış ilaç veya krem kullanımıdır. Bu lekelerin giderilmesi için cilt soyma işlemleri de yapılabilirken, koyu renkli ve uzun süreli var olan lekelerin renklerinin açılmasında lazer uygulamaları çok daha hızlı ve kalıcı sonuçlar vermektedir.

Leke türü ve hastanın cilt yapısı göz önünde bulundurularak uygulanan 2-3 seanslık lazer uygulamaları sayesinde lekenin türüne, koyuluğuna ve süresine bağlı olarak tamamen geçmesi veya büyük oranda azalması mümkündür.

Lazerle Leke Tedavisi Zararlı mı?

Lazerle leke tedavisi esnasında lekenin özelliklerine, koyuluğuna, süresine ve hastanın cilt yapısına bağlı olarak direkt renk pigmentlerine etki eden veya cildi soyarak lekelerin renginin açılmasını hedefleyen lazerler kullanılmaktadır. Her iki tür uygulamada da yalnızca leke sorununun olduğu alana müdahale edilip çevre dokulara zarar verilmediğinden ciltte herhangi bir hasar oluşma ihtimali yoktur. Lazerle leke tedavi seanslarının sonrasında ise kişinin güneş ışınlarına karşı uygun kremlerle önlem aldığı takdirde sosyal yaşamından uzak kalmasına da gerek olmamaktadır.

Cilt Lekelerine Lazer Tedavisi Nasıl Yapılır?

Leke tedavisi ve lazer Cilt lekelerine karşı uygulanan lazer tedavileri hastanın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yapılan ve özelleştirilmiş tedavilerdir. Uygulanacak lazer cihazın seçiminde lekenin türü, koyuluğu, ne kadar zamandır var olduğu ve hastanın beklentileri oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra diğer leke uygulamalarına oranla hem daha kısa sürede hem de daha kalıcı sonuçlar sunulmaktadır.

Fraxel lazer, Thulium lazer ve Q Switch lazer gibi leke tedavisinde kullanılan lazer uygulamalarında epidermal hücrelerin yalnızca hasarlı olanlarına müdahale edilirken, sağlıklı dokulara müdahalede bulunulmaz. Bu lazer uygulamaları esnasında hasarlı bölgedeki pigmentler lazer ışınları aracılığıyla parçalanır ve cildin sağlıklı doku oluşturarak kendini yenileme süreci bu sayede desteklenmiş olur.

Hastadan hastaya değişmekle beraber yaklaşık 2-3 seanslık uygulamalar sonucunda cilt daha sağlıklı ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmuş olur. Lazer cihazı ile yapılan uygulamalar sivilce, yaşlılık ve güneş lekelerinin giderilmesinin yanı sıra dövme silme ve cilt gençleştirme işlemlerinde de kullanılmaktadır.

Lazerle Hangi Tür Lekeler Giderilir?

  • Güneş lekeleri
  • Akne ve sivilce lekeleri
  • Yaşlılığa bağlı oluşan lekeler
  • Pigmentasyon bozukluğuna bağlı gelişen lekeler
  • Yanlış ilaç veya krem kullanımı sonrasında oluşan lekeler
  • Hamilelik dönemi sonrasında geçmeyen lekeler
  • Kişiyi rahatsız eden çil görünümü
  • Derin ve yüzeysel yara izleri
  • İleride tehlike yaratabilecek ve çoğunlukla güneş hasarına bağlı oluşan lekeler
  • Yaygın bir kanser öncesi cilt hastalığı olan Aktinik Keratoz (AK)

Lazer Sonrası Leke Ne Zaman Geçer?

Koyulaşmanın hafif olduğu ve kısa süre önce oluşan güneş, sivilce ve yaşlılık lekelerinde tek seans lazer uygulamasının ardından yaklaşık olarak %60-%70 oranında bir iyileşme sağlanabilmektedir. Daha koyu ve uzun süreli lekelerde ise yaklaşık olarak 3-4 seanslık lazer uygulamalarıyla lekelerde belirgin bir açılma elde edilebilmektedir. Özel leke ve lezyonlarda ise kişiye özel olarak lazer uygulamaları yapılmakta ve bu uygulamaların seans sıklığı ve sayısı yine kişiye özel olarak değişmektedir.

Cilt lekelerinin lazer ile tedavisinde sağlanacak olan sonuçlar ve tedavi süresi lekenin büyüklüğüne, derinliğine, koyuluğuna, ciltte oluşan pigmentasyon bozukluğuna, kişinin vücudunun tepkisine ve tedaviye yanıtı ile yara iyileşme sürecine göre değişkenlik göstermektedir.

Yara iyileşmesinin ve cilt yenilenme sürecinin hızlı olduğu veya açık renk ile yeni oluşan lekelerin olduğu ciltlerde çok daha kısa sürede istenen sonuca ulaşılırken, cilt yenilenme ve yara iyileşme sürecinin yavaş olduğu veya koyu renkli uzun süreli lekelerin bulunduğu ciltlerde lazer ile leke tedavisi daha uzun sürede istenen sonucu sağlayabilmektedir. Ayrıca çiller ve kahverengi yaşlılık lekeleri yine aynı şekilde daha derin ve komplike lezyonlar ile melasma tedavisine oranla çok daha kısa sürede ve az sayıda seans ile tedavi edilebilmektedirler.

Leke tedavisinde kullanılan lazer uygulamalarının ardından hastanın cildinde hafif bir yanma ve kızarma meydana gelebilir. Bu hafif yan etkiler yaklaşık olarak bir gün içerisinde tamamen geçerler. Bu dönemde ve sonrasında kısa bir süre boyunca özellikle güneş sonrası oluşan lekelerde koyulaşma ve daha belirgin hale gelme durumu meydana gelebilir. Ancak bu geçici bir durumdur.

Yaklaşık olarak 1-2 hafta içerisinde tamamen ortadan kalkar ve cilt lekelerinin rengi yavaş yavaş açılmaya başlar. İyileşme sürecinde doktorun önereceği bir kremle bu süreç hızlandırılabilir. Bu geçici yan etkilerin oluştuğu dönem boyunca güneşin zararlı ışınlarına karşı cildin ekstra korunması gerekmektedir.

Leke Tedavisinden Sonra Tekrar Leke Oluşur mu?

lazerle roza tedavisi Lazer ile leke giderme uygulamalarının sonrasında uygulamanın yapıldığı bölgedeki leke oluşumunun tekrarı, uygulama yapılmayan bölgede leke oluşma ihtimalinden daha düşüktür. Ancak tüm leke giderme uygulamalarında olduğu gibi lazer ile leke tedavisinden sonra da ciltte tekrar leke oluşma ihtimali vardır.

Yeni lekelerin oluşmasında ve önceden var olan ancak lazer uygulaması ile görünümü oldukça hafifletilen lekelerin tekrar koyulaşıp koyulaşmamasındaki en önemli nokta, hastanın cildini güneşin ışınlarından ne kadar koruduğuna bağlıdır.

İster lekeli ister lekesiz bir cilde sahip olunsun, herkesin güneşin zararlı ışınlarına karşı güneş kremleri ile ve öğle saatlerinde direkt güneş ışınlarına maruz kalmayarak cildini koruması gerekirken, lekeye meyilli ciltlerin daha da dikkatli olması ve yüksek faktörlü güneş kremleri kullanıyor olması oldukça önemlidir.

Lazerle Leke Uygulamasının Avantajları;

  • Diğer leke tedavilerine oranla çok daha kısa sürede ve daha kalıcı sonuçların elde edilebilir olması,
  • Lazerle leke tedavisi esnasında yalnızca hasarlı bölgeye müdahale edilmesi ve diğer çevre cilt dokusuna herhangi bir müdahalede bulunulmaması, dolayısıyla da sağlıklı deriye zarar verme ihtimalinin olmaması,
  • Uygulamanın hastanın cildinde kolay tolere edilip uygulama sonrasında hastanın sosyal yaşantısına ve iş yaşamına geri dönmesine imkân tanıması,
  • Anestezi uygulanmasına gerek olmayan ve konforlu bir işlem olması,
  • Hastanın uygulama sonrasında hastanede veya evde yatmasına gerek olmaması,
  • Uygulamanın yapıldığı bölgede herhangi bir enfeksiyon riskinin ve diğer ciddi risklerin bulunmaması,
  • Hafif kızarıklık ve hassasiyet gibi yan etkilerin 24 saat içerisinde tamamen geçiyor olması,
  • Uzun tedavi süreçlerine gerek duyulmuyor olması,
  • Kişinin özgüvenini geri kazanmasında yardımcı olmasıdır.

Lazerle Leke Tedavisi Lekeleri Tamamen Bitirir mi?

Lazerle leke tedavisi lekenin tipine göre tedavi sonrasında tekrarlayabilir ve lekeler tekrar eski haline dönebilir. Leke tedavisinde hastanın sürece uyumu ve devamlılığı önemlidir. Leke tedavileri genel olarak kış aylarında yapılır. Çünkü kullanılan lazerlerin etkinliğini güneşten korumak gerekir. Yazın yapılan leke tedavilerinde lazerlerde lekeye de neden olabilir.

Lekelerin tekrar etmesindeki en önemli neden lekenin oluşma nedenine bağlıdır. Akne lekesi gibi belirli bir travmaya bağlı lekeler tamamen geçebilir iken, güneş lekelerin geçmesi daha zordur. Sürekli güneşe maruz kaldığımızdan hem daha uzun vadeli tedavi edilmesi gerekir, hem de güneşe karşı yeterli koruma sağlanmadığında tekrar koyulaşma başlayabilir. Bu nedenle lazerle leke tedavisi sonrası mutlaka güneşten yeterli korumanın sürekli yapılması gerekir.

Bir yanıt yazın